Bugetul, votat in Parlament. Razboi intre Boc si Tariceanu pe cheltuielile publice

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:20
3781 citiri
Bugetul, votat in Parlament. Razboi intre Boc si Tariceanu pe cheltuielile publice

Parlamentul a votat, joi, bugetul de stat pentru 2012, dupa trei zile de dezbateri. Bugetul a fost votat cu 239 "pentru" si 168 "impotriva".

"Azi ne inscriem pe traiectoria de a ajunge la un deficit structural de 0,5%. El aduce cheltuieli suplimentare pentru investitii. Ce bine era daca, in 2008, s-ar fi pastrat la 39 de miliarde", a declarat premierul Emil Boc, dupa vot.

Premierul nu a ratat momentul pentru a ataca liderii Opozitiei, mai ales pe fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu, pe care l-a invinuit de aducerea Romaniei la stadiu in care se regasea in 2010.

"Catre domnul Tariceanu: datele pe care le-am folosit sunt din raportul Consiliului Fiscal pe 2010. In 2008, deficitul structural atingea 8,5% din PIB. Si acest raport il contestati, domnule fost prim-ministru?", a spus Boc.

"Unde credeti ca s-au dus banii? In pomeni electorale si programe sociale. Au cheltuit 45 de miliarde. Este dovada iresponsabilitatii politice. Deficitul structural de majoreaza cand propui cheltuieli permanente cu salarii si pensii, cand nu ai venituri permanente. Asta a facut guvernul Tariceanu. Acolo s-a propus acel dezechilibru fiscal!", a acuzat Boc.

Potrivit premierului, votul rapid asupra bugetului pe 2012 demonstreaza ca "in Romania, politica se schimba". "Am trimis in istorie populismul si demagogia. Ati vazut cu cata suparare opozitia spune de ce nu am acceptat pomenile electorala. In Romania si in Europa, azi, nimeni nu mai finanteaza pomenile electorale", a precizat Boc.

In urma declaratiilor sale, scandalul a continuat in Parlament, desi premierul a parasit plenul.

Calin Popescu Tariceanu a tinut sa se apere, spunand ca, in 2008, deficitul structural nu putea fi mai mare decat deficitul total, care s-a ridicat la 5 procente, fiind unul conjunctural, cauzat de platile pentru Fondul Proprietatea.

"Romania nu dovedeste ca are capacitatea ca toate fondurile alocate din buget sa fie investite. E un minus, intr-adevar, insa, in 2008, investitiile straine au totalizat 10 miliarde de euro, iar, anul acesta, ele reprezinta a 10-a parte, iar la anul viitor va scadea sub un miliard. Cat despre "pomana politica", este ultimul lucru pe care ar trebui sa-l pronuntati ca sa se mai uite cineva la dumneavoastra, dupa ce in 2009 ati venit si ati strigat ca vreti sa creasca cu 50% salariile profesorilor si acum veniti si vorbiti de populism?", a comentat, suparat, fostul premier.

"Cred ca se demonstreaza ca, in mod evident, acest buget merge intr-o directie gresita si ne-am fi dorit altceva, de aceea noi am votat impotriva", a subliniat Tariceanu.

Trei zile de discutii pe buget

Discutiile pe buget au durat trei zile. Miercuri, cele doua camere reunite au votat, in doar zece minute, bugetele a nu mai putin de 11 institutii, inclusiv a Ministerului Sanatatii, a Ministerului Economiei, a SIR, SIE si ANI, Opozitia nesustinand nici un amendament.

Punctele cheie ale bugetului pentru 2012, dupa cum a fost prezentat de premierul Emil Boc, includ mentinerea cotei unice de impozitare la 16 la suta, investitii de 38,1 miliarde de lei si mentinerea garantiilor oferite de stat pentru agricultura sau intreprinderi mici si mijlocii.

De asemenea, potrivit proiectului de buget propus de guvern, se vor continua programele "Prima Casa", "Rabla" si "Casa Verde".

Anul viitor, guvernul se bazeaza si pe absorbtia a 6 miliarde de euro din fondurile europene, iar bugetul e construit pe un deficit bugetar de 1,9 la suta si o crestere economica de 2,1 procente din produsul intern brut.

Nu in ultimul rand, bugetul de stat ar trebuie sa fie "suplimentat" din banii obtinuti din vanzarea pachetelor minoritare la cateva companii de stat, printre care se numara Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz.

Citeste si:
Liderii UDMR spun că nu ar fi fost căutați pentru discuții cu Nicolae Ciucă în vederea formării noului guvern SURSE
Liderii UDMR spun că nu ar fi fost căutați pentru discuții cu Nicolae Ciucă în vederea formării noului guvern SURSE
Premierul desemnat ar fi trebuit să discute cu UDMR despre structura viitorului guvern și împărțirea portofoliilor, despre programul de guvernare al noului Cabinet și despre formarea unei...
Dedicație pentru Liviu Dragnea pe TikTok, de la un celebru manelist: ”Auuuu, Liviu Dragneaaaa… Ne-a mărit salariileeeee” VIDEO
Dedicație pentru Liviu Dragnea pe TikTok, de la un celebru manelist: ”Auuuu, Liviu Dragneaaaa… Ne-a mărit salariileeeee” VIDEO
Fostul lider PSD Liviu Dragnea a ajuns din nou în atenția publică. De această dată, după o dedicație primită de la un manelist celebru care a ținut neapărat să îl îmbrățișeze, pe...
Sursa: Ziare.com