Buget 2015: Darius Valcov anunta scaderea TVA la produse bio si "cateva surprize extrem de placute"

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 21:10
5187 citiri
Buget 2015: Darius Valcov anunta scaderea TVA la produse bio si "cateva surprize extrem de placute"

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat marti ca exista posibilitatea ca bugetul pentru anul 2015 sa includa scaderea TVA la produsele bio, de la 24% la 9%, adaugand ca mai sunt "cateva surprize extrem de placute".

Valcov a declarat ca proiectul de buget pentru anul viitor este finalizat, dar ca urmeaza negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), potrivit Mediafax.

Demnitarul a anuntat ca in buget sunt cuprinse "cateva surprize extrem de placute", dar nu si cresteri de taxe si impozite, dupa cum au avertizat liberalii, inclusiv Klaus Iohannis, in timpul campaniei electorale.

"Bugetul este gata, este dezbatut cu FMI incepand de maine (miercuri - n.red.). Nicio masura de crestere a impozitelor si taxelor nu este prevazuta. (...) Nu veti vedea nicio crestere, dimpotriva venim cu cateva surprize extrem de placute", a asigurat acesta.

Darius Valcov a spus ca una dintre surprize este reducerea TVA la produsele bio, incepand cu 1 ianuarie 2015.

"Tinem foarte mult, domnul prim-ministru tine foarte mult, ca macar la produsele bio sa aiba loc aceasta scadere, macar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9% si vor fi si multe alte masuri pe care le putem adopta, dar le discutam cu FMI", a continuat el.

In plus, Valcov a infirmat ca in bugetul pe 2015 este prevazuta suprataxarea averilor mari, dupa cum au propus cei de la UNPR, mentionand ca aceasta ar putea fi o decizie politica a premierului Victor Ponta si a coalitiei.

Negocieri cu FMI

Guvernul si-a propus sa negocieze in zilele urmatoare cu expertii FMI si CE, care au sosit marti la Bucuresti, o derogare de la tinta de deficit pe 2015 asumata prin Pactul fiscal.

Guvernul, intre rectificarea bugetara si vizita FMI: Batalia cu deficitul din 2015

Acceptarea unui deficit mai lejer pe anul 2015 ar fi singura modalitate prin care guvernul poate evita introducerea de noi impozite si taxe (sau modificarea acestora) pentru a asigura veniturile bugetare necesare.

Surse din Ministerul de Finante afirma ca echipa de negociatori romani va cere acceptul pentru un deficit bugetar de 2% din PIB fata de tinta asumata de 1,4%, diferenta urmand sa reprezinte alocarea suplimentara pentru Armata, convenita de toate statele membre NATO dupa izbucnirea conflictului din Ucraina, si partea de cofinantare a banilor europeni alocati Romaniei.

Victor Ponta a declarat, dupa discutia avuta marti la Palatul Victoria cu delegatia FMI, ca nu va fi crescuta nicio taxa in plus in anul 2015, insa a evitat sa vorbeasca atat despre taxarea marilor averi dorita de UNPR, cat si despre reduceri de taxe.

Ponta: Nu marim nicio taxa in 2015. Reducerea CAS nu e pomana electorala

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#reducere TVA produse bio, #surprize buget 2015, #buget 2015 FMI , #buget