Buget 2015: PNL va contesta legea bugetului de stat la CCR - Reactia lui Ponta

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 11:10
5361 citiri
Buget 2015: PNL va contesta legea bugetului de stat la CCR - Reactia lui Ponta
Foto: B1 Tv

PNL a anuntat, duminica, ca va contesta bugetul de stat pe anul 2015 la Curtea Constitutionala, insa premierul Victor Ponta a avertizat ca aceasta actiune va bloca maririle de pensii, alocatii si indemnizatii prevazute pentru anul viitor.

"PNL a decis sa conteste la Curtea Constitutionala legea bugetului de stat pe anul 2015", a precizat deputatul Eugen Nicolaescu, dupa ce plenul Parlamentului a adoptat bugetul de stat cu 339 de voturi "pentru" si 141 "impotriva".

Bugetul pe 2015, adoptat in Parlament - Cati politicieni au votat impotriva

Opozitia a criticat legalitatea acestuia si a precizat ca nu se respecta angajamentele internationale pe care si le-a asumat tara noastra.

Ulterior, premierul Victor Ponta a avertizat, in plen, asupra efectelor acestei decizii.

"Vreau sa fac un singur apel la responsabilitate sociala: vreau sa transmit cetatenilor ca in masura in care acest buget va fi contestat la CCR si nu va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, toti cei care asteapta pensiile si alocatiile marite, precum si subventii mai mari pentru persoanele cu dizabilitati si pachete turistice cu TVA redus, vor astepta degeaba si va trebui sa ii intrebe pe colegii din Opozitie de ce nu isi primesc banii", a explicat prim-ministrul.

Ponta a continuat, precizand ca daca bugetul va fi contestat si nu va intra in vigoare la inceputul anului viitor, atunci se va aloca 1/12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste cresteri.

"Sper ca a fost doar o declaratie politica si sa avem buget la 1 ianuarie, noul presedinte (Klaus Iohannis - n.red.), Parlamentul si Guvernul pot lucra doar pentru binele Romaniei", a adaugat acesta.

Fundamentele bugetului pe anul viitor

Bugetul pentru 2015 se bazeaza pe o crestere economica de 2,5%, similara cu cea prognozata pentru acest an, dar si pe un curs mediu de 4,42 lei/euro.

De asemenea, produsul intern brut (PIB) va fi de 709 miliarde de lei, iar inflatia ar trebui sa ajunga la 2,2%. Pentru 2014, Banca Nationala a Romaniei se asteapta ca preturile sa creasca cu 2,5%.

Deficitul este prognozat la 1,8%, asa cum a anuntat si premierul Victor Ponta. Pe de alta parte, Guvernul estimeaza numarul de someri la 465.000 de persoane pentru anul viitor, in scadere fata de estimarea pentru finalul anului 2014, de 485.000 de persoane, iar rata somajului ar urma sa ajunga la 5,1%, de la 5,3%.

Bugetul pentru 2015, publicat de Finante: Impozite, salarii si investitii

Mai mult, castigul salarial brut lunar este estimat la 2.415 lei, fata de 2.279 lei, cat a prognozat Guvernul pentru acest an.

In anul 2015, cheltuielile destinate investitiilor insumeaza 44,8 miliarde lei, cu 8,7 miliarde mai mult ca in 2014, reprezentand aproximativ 6,3% in PIB si o pondere in total cheltuieli bugetare de 18,7%, mai mare cu 3,2 puncte procentuale decat in acest an.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...