Buget 2016: Agerpres primeste aproape 5 milioane de euro si face zeci de angajari

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 13:26
2579 citiri
Buget 2016: Agerpres primeste aproape 5 milioane de euro si face zeci de angajari
Foto: site Agerpres

Bugetul Agentiei Nationale de Presa Agerpres pentru anul 2016 a fost adoptat, sambata, in unanimitate, in Comisiile reunite pentru Buget ale Camerei Deputatilor si Senatului, fiind suplimentat cu suma de un milion de lei pentru dezvoltarea serviciului video pentru online.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, Agerpres are alocata pentru 2016 suma totala de 22.130.000 de lei (aproape 5 milioane de euro), mai mare cu 16,47% decat cea de anul acesta.

Senatorii si deputatii din comisiile reunite de Cultura au adoptat, vineri, un amendament care prevede suplimentarea bugetului Agerpres cu 1.646.000 de lei pentru dezvoltarea acestui serviciu video, insa in discutiile purtate in comisiile reunite pentru Buget s-a convenit ca, in prima faza, bugetul Agentiei sa fie suplimentat cu un milion de lei, urmand ca, la rectificarea din vara, suma sa fie completata.

Amendamentul, adoptat in unanimitate in comisiile reunite pentru Buget, prevede ca suplimentarea bugetului Agerpres sa se realizeze prin diminuarea bugetului Ministerului Finantelor Publice cu suma de un milion lei.

Directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, a subliniat ca respectiva suplimentare este "vitala" atat pentru a asigura functionarea studioului video, cat si pentru a mentine, in continuare, ritmul de dezvoltare al agentiei.

"Bugetul agentiei pe 2016 se ridica la 22.130 mii lei, din care buget de stat 19.130 mii lei. Noi avem o nevoie foarte importanta in ceea ce priveste cheltuielile de personal. Anul acesta am avut cheltuieli de investitii destul de mari pentru dotarea unui studio video si, evident, in 2016 ne dorim sa si functioneze acest studio video pentru care avem nevoie de o suplimentare la acest buget.

Trebuie sa angajam 30 de oameni. In consecinta, pentru a mentine ritmul de dezvoltare al agentiei, aceasta suplimentare este vitala", a explicat Alexandru Giboi.

Deputatul PNL Andreea Paul a tinut sa precizeze, in luarea sa de pozitie, ca suma cu care este suplimentat bugetul institutiei "nu e asa de mare".

Citeste si:

"Sustin acest amendament pentru ca salariul mediu din Agerpres este nu scazut, ci foarte scazut si pornim de la genunchiul broastei. V-as ruga sa incercam sa gasim o solutie pentru ca suma nu e asa de mare si pentru ca este totusi vorba de Agerpres si pentru ca vorbim de Romania noului val: o altfel de politica, o altfel de dezbatere, o altfel de presa - mai inalt calitativa", a precizat aceasta.

La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Daniela Pescaru a precizat ca suma solicitata vizeaza ocuparea celor 30 posturi de la 1 ianuarie 2016, insa "procedurile de ocupare dureaza".

"Putem sa mergem cu jumatate din suma, pentru ca ei vor fi angajati treptat. Si chiar daca ii angajeaza de la 1 ianuarie, se platesc salarii pe 11 luni. E pacat sa ramana economii in buget, sume necheltuite. Intr-adevar, salariile sunt mici, dar noi, prin suma asta, nu le majoram salariile", a spus aceasta.

Alexandru Giboi a explicat insa ca este necesar ca, pentru cele 30 de posturi necesare studioului video, concursurile sa fie desfasurate "in acelasi timp", fiindca "un studio nu poate sa functioneze doar cu cameramani sau doar cu sunetisti".

"Cei 30 de oameni nu vor fi toti 30 cameramani sau 30 de reporteri. Vor fi cinci cameramani, patru reporteri, tehnicieni. Toate concursurile astea vor merge deodata, in acelasi timp, pentru ca un studio nu poate sa functioneze doar cu cameramani sau doar cu sunetisti sau doar cu reporteri.

De aceea, acele concursuri vor fi facute foarte repede. Evident, nu vor fi toti angajati in ianuarie, dar in februarie vor fi angajati toti oamenii acestia pentru ca avem nevoie, vrem sa muncim si sa avem rezultate", a subliniat Giboi.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#buget Agerpres 2016, #angajari Agerpres 2016 , #buget