Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Buget 2016: Disputa pe banii pentru biserici, pornita de la Manastirea Dealu Mare (Video)

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 12:07
3804 citiri
Buget 2016: Disputa pe banii pentru biserici, pornita de la Manastirea Dealu Mare (Video)
Foto: Basilica.ro

Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat de Comisiile pentru buget, dupa o disputa generata de un amendament care prevedea suplimentarea cu 2 milioane de lei pentru Manastirea Dealu Mare, desi Guvernul a decis sa nu aloce bani pentru biserici in 2016.

Deputatul PNL Vasile Horga a depus un amendament care prevedea suplimentarea bugetului cu 2 milioane de lei pentru Manastirea Dealu Mare, unde este ingropat capul lui Mihai Viteazu, propunerea sa fiind adoptata de Comisiile reunite de buget-finante.

Aprobarea amendamentului a fost contestata ulterior de reprezentantii Ministerului Finantelor care au cerut sa fie indicata sursa de finantare. In urma unei pauze de consultari, deputatii si senatorii au revenit asuprea deciziei si au renuntat la amendament.

In schimb, au fost admise alte doua amendamente care au in vedere sprijinirea organizatiilor cetatenilor care apartin minoritatilor nationale, amendamente care nu modifica suma totala a bugetului SGG.

Anul viitor SGG va avea un buget de 832,8 milioane de lei, cu 18% mai mic fata de anul in curs. Cea mai mare diminuare se inregistreaza la proiecte din fonduri externe nerambursabile, determinata de faptul ca peste 90% din programe au avut termen de finalizare 2015. Pentru 2016 este prevazuta suma de 6 milioane pentru proiecte, urmand sa se aloce si sume suplimentare, potrivit secretarului general al Executivului, Sorin Chelmu.

Pe de alta parte, Secretariatul General al Guvernului, beneficiaza de o crestere de 22% a cheltuielilor de personal.

In 2016, Guvernul nu intentioneaza sa aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016. Masura vine dupa ce, in 2014 si 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat in total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

Bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lacasurile de cult, mai ales in situatia de constrangere bugetara actuala, declara, miercuri seara, premierul Dacian Ciolos, apreciind ca este importanta implicarea credinciosilor si a autoritatilor locale in investitiile pentru biserici.

"Lacasurile de cult nu au alocare bugetara in bugetul de stat, pe de o parte pentru ca avem alocari pentru culte si cheltuielile cu salariile in urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact si pe partea de culte, pe de alta parte faptul ca nu avem alocari bugetare nu inseamna ca investitiile care se fac in lacasuri de cult nu sunt importante, dar cred ca aici e importanta implicarea enoriasilor, a credinciosilor si a autoritatilor locale", a afirmat premierul, intr-o conferinta de presa la Guvern.

El a aratat ca autoritatile locale pot decide cel mai bine in ce masura anumite investitii sunt prioritare sau nu pentru comunitatile respective.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bani biserici 2016, #buget 2016, #buget SGG 2016 , #buget