Buget 2016: Fara bani in plus pentru Brancusi, spre supararea ministrului Culturii

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 19:16
2099 citiri
Buget 2016: Fara bani in plus pentru Brancusi, spre supararea ministrului Culturii

Comisiile parlamentare reunite pentru Buget-Finante au aprobat, sambata, in unanimitate, bugetul pe anul 2016 al Ministerului Culturii, in forma Ministerului Finantelor.

In cadrul dezbaterilor pe marginea bugetului Ministerului Culturii au fost respinse trei amendamente.

Unul dintre ele, sustinut de liberalul Gigel Stirbu, referitor la suplimentarea bugetului MC pe 2016 cu 5 milioane de lei in vederea achizitiei operei de arta "Cumintenia pamantului" a sculptorului Constantin Brancusi, a nascut o vie dezbatere intre parlamentari.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a explicat ca, prin lege, institutia pe care o conduce poate exercita dreptul de preemptiune in cazul achizitiei unei opere cum este incadrata "Cumintenia pamantului", la categoria tezaur, dar in conditiile in care nu are alocati bani pentru acest lucru nu se poate incepe o procedura in acest sens.

Presedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a explicat ca o suplimentare de buget in vederea unei achizitii nu poate fi prevazuta in legea bugetului si ar crea un precedent periculos in tehnica bugetara.

"Dreptul de preemptiune il puteti exercita fara o prevedere bugetara. Intai trebuie creat instrumentul juridic si abia apoi alocarea bugetara. Sa nu cream precedente periculoase in executia bugetara", a afirmat Viorel Stefan.

In cele din urma s-a cazut de acord asupra reformularii amendamentului, in sensul ca banii, cele 5 milioane de lei, sa fie transferati de la Fondul de rezerva al Guvernului la Ministerul Culturii - capitolul "cheltuieli de capital".

Amendamentul, in noua forma, a fost supus la vot, dar a fost respins. S-au inregistrat 14 voturi impotriva, 13 pentru si patru abtineri.

Rezultatul votului l-a determinat pe ministrul Vlad Alexandrescu sa precizeze ca, din ce a vazut el, au fost doar 10 voturi impotriva. Afirmatia i-a atras o replica din partea lui Viorel Stefan, care i-a explicat ca sedinta comisiilor reunite de Buget-Finante este inregistrata, inclusiv video, si ca, in alta ordine de idei, ministrul trebuie sa respecte separatia puterilor in stat.

Si celelalte doua amendamente, unul referitor la introducerea in programul national de restaurare a monumentelor istorice a bisericii unitariane Darjiu (judetul Harghita) si celalalt - finantarea unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia, au fost respinse.

Bugetul Ministerului Culturii a fost, apoi, votat, in unanimitate, in forma initiata de Ministerul Finantelor.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, Ministerului Culturii i-a fost alocata, pentru anul 2016, suma totala de 773.261.000 de lei, in crestere cu 26,48% fata de acest an.

Citeste si:
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Președintele AUR, George Simion, care urmează să se căsătorească la finalul lunii august, a publicat joi, 18 august, un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îi îndeamnă pe cei care vor...
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Reprezentanţii PNL Sector 1 i-au transmis joi, 18 august, edilului Clotilde Armand că o aşteaptă la şedinţa de joi a Consiliului Local cu raportul Curţii de Conturi, în contextul în care...
Comentarii
MosGerila
rank 5
DR.STRANGELOVE
rank 5