Buget 2016: Fara premii pentru sportivii care vor lua medalii la Jocurile Olimpice

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 08:56
4176 citiri
Buget 2016: Fara premii pentru sportivii care vor lua medalii la Jocurile Olimpice
Foto: Facebook/Elisabeta Lipa

Bugetul Ministerului Timeretului si Sportului a fost aprobat de comisii, care au respins totusi amendamentul care prevedea premii in bani pentru sportivii care vor castiga medalii la Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro.

Totusi, ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, a recunoscut ca domeniul ei se confrunta cu mari probleme si ca numarul de sportivi este, cel mai probabil, cel mai mic din istoria sportului.

"Bugetul Ministerului Tineretului si Sportului pe anul 2016 este 329.556 mii lei, chiar daca pe hartie el apare mai mic comparativ cu anul 2015, in realitatea el este mai mare cu 14 milioane. Diferenta este ca anul viitor nu mai avem proiecte pe fonduri externe nerambursabile, in valoare de 22 mii lei si cheltuieli de capital, anul acesta, Ministerul Tineretului si Sportului a achizitionat microbuze, autocare pentru cluburile sportive municipale, directii judetene pentru sport", a declarat, sambata la Parlament, ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, potrivit Mediafax.

Despre sansele sportului de performanta si cum va fi acesta sustinut financiar in 2016, Elisabeta Lipa a spus ca bazele de selectie au scazut, sportul nemaifiind practicat masiv in scoli, iar "problemele sportului romanesc sunt mari".

"La ora actuala sportul romanesc are 30 de sportivi calificati pentru Jocurile Olimpice. Este, cred ca, pentru prima data in istoria sportului romanesc cand ne confruntam cu acest numar mic de sportivi. Speram la o minune acum cu echipa noastra de handbal feminin, dar ceea ce e imposibil, dar trebuie sa speram intr-un rezultat bun. Speram ca anul viitor mai avem sanse la calificarea unor sportivi, dupa parerea mea, mai mult de 50-60 de sportivi nu avem cum sa calificam.

Din cei 30 de sportivi care sunt la ora actuala, in pregatire, in jur de 16 sportivi sunt cu slabe sanse le medalii, dar sunt calificati. Problemele sportului romanesc sunt mari, o stim cu totii, nu se mai face sport in scoala primara, in gimnaziu, in universitati", a explicat ministrul.

Cum se va crea aceasta baza? Prin cele 48 de cluburi sportive municipale pe care le are Ministerul Sportului in subordine, prin cele 60 de federatii, prin cluburile sportive scolare care apartin Ministerului Educatiei, explica Lipa.

In ceea ce priveste premierea sportivilor care vor lua medalii la Rio, comisiile au respins suplimentarea de la Fondul de rezerva cu suma de 12.900.000 lei, dar Lipa a declarat ca, "probabil, Guvernul va acorda in regim de urgenta bani pentru premii".

"Domnul prim-ministru a zis asa: doamna Lipa, sa dea Dumnezeu sa castige cat mai multe medalii, cu siguranta ca vom gasi bani sa-i platim", a mai spus Elisabeta Lipa.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#bani sportivi romani Rio, #buget Minister Sport, #medalii Jocuri Olimpice Rio, #buget 2016 , #buget