Buget 2016: Guvernul, criticat ca a luat o masura care afecteaza 6,5 milioane de romani

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 17:33
6124 citiri
Buget 2016: Guvernul, criticat ca a luat o masura care afecteaza 6,5 milioane de romani
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) atrage atentia asupra faptului ca blocarea la 5% a contributiei virate de la bugetul asigurarilor sociale de stat catre Pilonul II al sistemului de pensii ar reprezenta o lovitura pentru viitorii pensionari si mediul de afaceri din Romania.

Ingrijorarea asociatiei apare in contextul in care proiectul de buget pentru 2016, discutat la nivel politic, nu mai cuprinde majorarea contributiei virate de la buget catre fondurile de pensii private la 6% in 2016.

Astfel, "inghetarea" contributiei la 5% ar insemna sume de circa 200 de milioane de euro care nu vor mai ajunge in conturile celor aproximativ 6,5 milioane de viitori pensionari, adica cei care contribuie la Pilonul II al sistemului de pensii private, se arata intr-un comunicat al APAPR remis Ziare.com.

"O pastrare a nivelului contributiei virate la Pilonul II la 5% ar insemna ignorarea unei legi adoptate de Parlamentul Romaniei, bani mai putini pentru milioane de viitori pensionari si o lovitura data mediului de afaceri din tara noastra, care asteapta predictibilitate si protejarea investitiilor.

O astfel de masura este cu atat mai greu de inteles cu cat Guvernul prognozeaza pentru 2016 o crestere economica record, in care promite sa mizeze pe investitii, dezvoltare si stabilitate. Speram ca noul Givern sa-si tina promisiunea de a respecta climatul de legalitate din Romania, mai ales atunci cand vorbim de 6,5 milioane de viitori pensionari", au incheiat reprezentantii APAPR.

Raspunsul ministrului Finantelor

Ministrul Finantelor Publice, Anca Paliu Dragu, a tinut, joi, o conferinta de presa pe tema bugetului pe 2016, prilej cu care a vorbit si despre Pilonul II, precizand ca se face o analiza pe aceasta tema, care va fi prezentata zilele urmatoare.

Buget 2016: Guvernul a decis ce va face cu banii nostri - Care sunt primele date oficiale

"In ceea ce priveste pensiile, am inclus in bugetul anul viitor cresterea pensiilor publice cu 5%, adica Pilonul I. Pilonul II e o politica pentru diminuarea presiunii demografice si e important pe termen lung. Nu am luat acum o decizie, deoarece analizam foarte multe optiuni. In zilele urmatoare vom finaliza analiza si o vom face publica", a explicat oficialul.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#pensii plafon pilon 2, #guvern masuri pensii, #pensii guvern, #pensii pilon 2 , #buget