Ziare.com

Buget 2016: Guvernul explica de ce a pastrat cresterile din epoca Ponta - Strategia pentru anul viitor

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 15:05

   

Buget 2016: Guvernul explica de ce a pastrat cresterile din epoca Ponta - Strategia pentru anul viitor
Guvernul a publicat, joi, principiile si obiectivele generale ale bugetului pe 2016, in care prezinta modul in care a planuit distribuirea banilor pentru anul viitor.

"Bugetul pe 2016 a plecat de la un model riguros macroeconomic, ce a oferit cadrul de constructie bugetara. Cresterea PIB de 4,1% pe anul 2016, asumata ca fundament pentru cifrele bugetului, nu este doar rezultatul unor analize interne ale guvernului, ci a fost validata prin mai multe runde de discutii cu Comisia Europeana.

Sursele de crestere raman exporturile si consumul, dublate de investitii in crestere, impulsionate si de recenta relaxare fiscala. O serie de riscuri macroeconomice au fost luate in exercitiul de modelare bugetara, astfel incat nu discutam de un scenariu optimist, ci de unul conservator si realist", se arata in informarea publicata pe site-ul Executivului.

Cand pot fi depuse amendamente la Legea bugetului

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

De ce nu a anulat Guvernul cresterile salariale din epoca Victor Ponta?

"Solutii, nu scuze: un buget orientat spre recuperarea decalajului fata de Europa" - este deviza Guvernului Ciolos care a fost avuta in vedere pentru alocarea banilor pentru anul viitor.

Constantin: Proiectul de buget, un copy paste nereusit dupa bugetul lasat de Ponta

Astfel, Executivul a explicat si motivul pentru care a pastrat toate cresterile salariale din epoca Victor Ponta, in ciuda criticilor: respectarea echilibrului puterilor in stat.

"Constructia bugetara a fost derulata sub un set important de constrangeri impuse de legislatia adoptata de Parlamentul Romaniei in 2015, ce au dus la majorarea cheltuielilor bugetare cu cca. 12,6 mld lei. Au existat opinii potrivit carora guvernul ar fi trebuit sa respinga acesti determinanti cu potential de derapaj bugetar, eventual prin OUG.

Acest guvern respecta echilibrul puterilor in stat, lasand prerogativa legislativa parlamentului ales, asa cum este firesc, iar pe de alta parte isi asumam un mandatul curajos si intelept in incercarea de a gasi solutii de echilibrare in acest cadru dat. Ne concentram sa gasim solutii, nu sa ne gasim scuze ca nu a avut incotro. In acelasi timp, bugetul a fost construit tinand cont de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul Uniunii Europene, ceea ce arata in fapt respectarea regulilor la nivel european", a transmis Guvernul.

Bugetul pe 2016, adoptat de Guvern

Implementarea bugetului - principii de baza

Guvernul are in vedere cinci principii de baza in implementarea bugetului: prioritizare, transparenta, eficienta, prudenta si predictibilitate.

1. Prioritizarea: "Acest guvern concentreaza resursele in proiectele cu impact real, nu incepe mai mult decat poate termina".

2. Transparentizarea: "Guvernul si ministerele de linie vor publica contractele de achizitii publice, pentru a nu mai exista suspiciuni cu privire la alocarea banilor publici".

3. Eficienta in implementarea bugetului "este o conditie cheie ca oamenii sa inteleaga de ce merita sa colectam venituri la nivelul statului".

4. Prudenta este un alt factor crucial in gestiunea bugetului pe 2016. "Cu un deficit prognozat de 2,95% este clar ca trebuie sa fim extrem de prudenti pentru a nu exista derapaje", arata Executivul.

5. Predictibilitatea si stabilitatea sunt "principii cheie pe care guvernul le va avea in vedere pentru cresterea increderii mediului privat si stimularea investitiilor". Guvernul va respecta legea responsabilitatii fiscal-bugetare si va avea in vedere doar doua rectificari, asa cum prevede cadrul legal, se arata in informare.

Dacian Ciolos: Bugetul a fost aprobat. Nu vrem sa finantam un shopping list

Constructia bugetara

Proritatile pentru acest guvern sunt sanatatea si educatia, domenii "vitale pentru respectul nostru de sine, ca natiune".

In acest sens, in comparatie cu executia finala estimata a bugetului pe 2015, vor exista alocari mai mari la sanatate (+3,1 miliarde de lei), educatie (+2,3 miliarde de lei) si cercetare (+508 milioane de lei).

Pe langa cresterea de buget aferenta educatiei, de aproape 10%, guvernul va aloca catre autoritatile publice locale o suma suplimentara de un miliard de lei pentru reabilitarea scolilor, avand in vedere ca in multe cazuri infrastructura de educatie preuniversitara este inca precara.

De asemenea, Guvernul sustine ca bugetul este construit pe ideea ca statul va oferi un set de bunuri si servicii publice care vor crea premisele de dezvoltare la care sectorul privat si cetatenii sa poata adera si contribui.

"Pana la urma, statul, prin bugetul pus la dispozitie de platitorii de taxe, poate doar impulsiona cresterea economica, dar nu se poate substitui sectorului privat, care genereaza aceasta crestere. Pe de alta parte, investitiile in cercetare, crescute cu aproximativ 23% in 2016, sunt o preconditie a cresterii economice sustenabile", se arata in informarea Guvernului.

Buget 2016: Guvernul Ciolos consulta strada - Ce trebuie sa faci ca sa intri in dialog cu ministrii

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3444 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Guvernul explica de ce a pastrat cresterile din epoca Ponta.

Si sunt o multime. Nu explica insa de ce militarilor le-a ciuntit aceste cresteri prin ordonanta de urgenta. Si mai ales: De ce NUMAI lor?

 

Explic eu:

pentru ca vin alegerile !

dupa mintea ta depozitata la vedere

militarii nu voteaza ?
nu le-a dat ca nu mai are de unde.

Guvernul se mai gindeste cum sa ia bani....

...vezi tatonarile cu yaxa de mediu bagata in impozitul pe masina! O prostie cit casa....ca sa invecheasca parcul auto si mai mult!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor