Buget 2016: La Interne si Aparare, peste un miliard de euro in plus la pensii. Pentru autostrazi se aloca mai putin de jumatate

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 09:35
5625 citiri
Buget 2016: La Interne si Aparare, peste un miliard de euro in plus la pensii. Pentru autostrazi se aloca mai putin de jumatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetele a opt ministere ar urma sa creasca in 2016 fata de executia preliminara din acest an. La sase dintre acestea, cresterile sunt de peste 10%.

Dupa cum era de asteptat, o parte din alocarile suplimentare au fost facute pentru a acomoda majorarile de salarii din sectorul public.

De asemenea, doua ministere au cheltuieli suplimentare substantiale cu asistenta sociala, ca urmare a reintroducerii pensiilor speciale pentru militari, politisti si alti functionari din sistemul de Aparare: peste un miliard de euro alocari suplimentare.

In alte cazuri, alocarile suplimentare s-au facut pentru cheltuieli legate de investitii, un capitol bugetar unde Executivul a fost optimist in anii anteriori, unde insa executia a fost sub asteptari.

Buget 2016: Guvernul Ciolos consulta strada - Ce trebuie sa faci ca sa intri in dialog cu ministrii

Buget 2016: Guvernul a decis unde se duc banii nostri - Dar sa vorbim si despre elefantul din camera

Investitiile, atat cele de la buget cat si cele aferente fondurilor europene, ar urma sa insumeze 37,6 miliarde de lei in 2016, in crestere fata de executia din acest an.

Pe de alta parte, executia preliminara din 2015 este sub programul initial si chiar sub programul revizuit in urma rectificarilor bugetare. Astfel, la inceputul anului, Guvernul Ponta bugetase investitii de 45 de miliarde de euro, bazandu-se pe fonduri europene de 24,3 miliarde de lei.

Din executia preliminara, reiese ca la finele anului cheltuielile pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare se vor ridica la numai 16,7 miliarde de lei, respectiv 68,8% din programul initial, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Pe de alta parte, executia cheltuielilor de capital ar urma sa fie mai apropiata de program, de 16,2 miliarde de lei, fata de 18,4 miliarde de lei prevazute la inceputul anului.

Cresterile bizare din zona militarizata: peste un miliard de euro la pensiile speciale ale militarilor si politistilor

O mentiune importanta: In timp ce alocarile pentru infrastructura au scazut, alaturi de cele pentru educatie (unde sunt cresteri doar pe partea de rechizite) si Sanatate (unde cresterile sunt pentru salarii), bugetul aloca un total de peste un miliard de euro pentru asa numitele "cheltuieli sociale" ale ministerului Apararii si Ministerului de Interne - o suma dubla fata de cea alocata pentru infrastructura rutiera.

Cheltuielile nu sunt pentru dotarea Armatei sau a Politiei, ci pentru pensiile speciale.

Citeste si Bizareriile Bugetului 2016: Numai suplimentarea "cheltuielilor sociale" la Interne si Aparare costa peste un miliard de euro. Pentru autostrazi se aloca mai putin de jumatate pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#buget 2016 pensii speciale militari, #buget 2016 autostrazi , #buget