Buget 2016: Ministerul Mediului, somat sa rezolve cu prioritate defrisarile ilegale

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 13:58
2463 citiri
Buget 2016: Ministerul Mediului, somat sa rezolve cu prioritate defrisarile ilegale
Foto: kaboompics.com

Parlamentarii din Comisiile reunite pentru buget-finante au aprobat, duminica, in unanimitate, bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pe anul 2016.

Membrii comisiilor au solicitat ca reprezentantii Ministerului sa trateze prioritar problema defrisarilor ilegale prin Garda Forestiera care este in curs de organizare.

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor va scadea, in 2016, cu 64,62%, pana la 759,9 milioane de lei, fata de executia preliminata din anul anterior, de 2,13 miliarde de lei, se arata in proiectul de buget, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP). Aceasta diminuare este cauzata de faptul ca Autoritatea de Management POS Mediu a fost transferata, in cursul acestui an, de la Ministerul Mediului la Ministerul Fondurilor Europene, conform MFP.

Potrivit datelor oficiale, pentru anul viitor sunt prevazute cheltuieli curente in valoare de 618,87 milioane de lei, din care 184,14 milioane de lei pentru cheltuieli de personal (+23,98% fata de 2015), iar 11,9 milioane de lei pentru bunuri si servicii, in scadere cu 8,84% comparativ cu anul care tocmai se incheie.

Prioritatile strategice ale Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor incluse in proiectul de buget se refera, printre altele, la:

  • imbunatatirea infrastructurii de mediu si reducerea decalajului existent fata de alte state membre ale UE
  • conservarea biodiversitatii
  • reducerea poluarii si imbunatatirea calitatii aerului
  • promovarea productiei de energie din surse alternative, regenerabile si nepoluante
  • cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si pregatirea Cadrului financiar multianual 2016-2020
  • asigurarea unui management durabil al apelor, inclusiv prevenirea riscului si diminuarea efectelor calamitatilor naturale pentru cresterea gradului de siguranta a cetatenilor, respectiv
  • asigurarea unui management durabil al padurilor si al faunei cinegetice.

Sursele de finantare si ponderea fiecarei surse in totalul finantarii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor sunt structurate astfel: 92,66% din bugetul de stat, 0,79% din fonduri externe nerambursabile si 6,55% venituri proprii.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Minster Mediu defrisari ilegale, #problema defrisari ilegale, #buget 2016 Ministerul Mediului, #prioritati ministerul Mediului , #buget