Buget 2017 - Guvernul da mai multi bani pentru Ministerul Apararii, dar taie fondurile pentru servicii

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 17:32

   

Buget 2017 - Guvernul da mai multi bani pentru Ministerul Apararii, dar taie fondurile pentru servicii
Al doilea proiect de buget pentru 2017 al Guvernului a majorat puternic, fata de prima varianta, fondurile alocate Ministerului Apararii, de la 11 miliarde la peste 16 miliarde de lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB), dar a redus semnificativ fondurile alocate SRI.

Dintre ministere, cea mai mare crestere, fata de prima varianta, este la Ministerul Apararii Nationale, care va avea un buget de 16,32 miliarde lei, fata de 11,02 miliarde lei in varianta de luni.

Noul buget este in crestere cu 52% fata de nivelul din 2016 si reprezinta exact 2% din PIB, acoperind angajamentul cerut de Klaus Iohannis.

Iata si ce i-a scris Iohannis lui Grindeanu despre reducerea bugetelor in domeniul securitatii nationale

Scade bugetul pentru serviciile secrete

In schimb, la serviciile speciale, singura institutie cu bugetul mentinut era, in prima varianta de buget, Serviciul Roman de Informatii, care primea 1,9 miliarde lei in 2017, cu 0,9% mai mult fata de 2016.

In noua varianta, bugetul SRI scade la 1,7 miliarde lei, cu 9,4% sub nivelul din 2016.

Serviciul de Informatii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca in prima varianta de buget, in scadere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumatate a cheltuielilor de capital.

De asemenea, Serviciul de Protectie si Paza primeste 156,5 milioane lei (-9,2%), iar Serviciul de Telecomunicatii Speciale - 270,1 milioane lei (-8,1%), niveluri identice cu cele din prima varianta a bugetului.

Mai putini bani pentru Iohannis si Parlament, mai multi pentru presedintii Camerelor

Noul proiect de buget, prezentat pe site-ul Ministerului de Finante, aloca pentru Administratia Prezidentiala 41 milioane lei - fata de 46,3 milioane lei in prima varianta, de luni, -, cu 15% mai putin fata de 2016. Principalele scaderi sunt la cheltuielile de capital (investitii), unde fondurile se reduc cu 70%, fata de o scadere de 40% in prima varianta.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis va avea la dispozitie cu 6,7% mai putini bani pentru deplasari, iar fondurile pentru protocol scad cu 19%, la 1,2 milioane lei.

Odata cu scaderea numarului de parlamentari s-au redus semnificativ si bugetele celor doua camere parlamentare.

Astfel, bugetul Senatului se reduce in 2017 cu 16,8%, la 122,2 milioane lei, in timp ce Camera Deputatilor are un buget de 266,5 milioane lei, cu 13% mai mic fata de 2016.

Totusi, noul presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, primeste un fond la dispozitia sa de 205.000 lei, mai mare cu 17,8% fata de cel din 2016, prevede proiectul de buget elaborat de guvern.

De asemenea, Calin Popescu-Tariceanu va avea un fond de 200.000 lei la dispozitia sa, cu 2% peste nivelul din 2016.

Potrivit noului proiect de buget de stat, Academia Romana primeste 375,7 milioane de lei, cu 0,67% mai putin decat anul trecut, dupa ce, in prima varianta a proiectului de buget, forului ii fusesera alocati 386,4 milioane de lei, ceea ce presupunea o crestere de 2,1%.

Institutul Cultural Roman va primi 35 de milioane de lei, cu 0,09% mai mult decat anul trecut. In prima varianta a documentului, cresterea alocata pentru institutie era de 4,2%.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 7790 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Buget 2017 - Guvernul da mai multi bani pentru Ministerul Apararii
dar taie fondurile pentru servicii"

- spp , sri , sie ! hai ca shi-a facut pretini buni , baiatu' militzianului din deliorman ! :o)))
P.S.D.Erie
rank 5
Toarasi, domne, pai daca na fost cuminti, lea taiat din prema, casa
bage la cap si casa tie minte cine le marca banu.

Treaba ie ca acuma, astia dela O.Q. si Timpanu, daca numai are fonduri, osa sa duca in isulele Balneare pa banii hotilor si ai pungasilor, casa scoata parleala.

SA TRAITI !

P.S. In noua varianta, bugetul SRI scade la 1,7 miliarde lei, cu 9,4% sub nivelul din 2016
cop4you
rank 5
QED, asa cum a vorbit presedintele cu premierul:
"Noul buget este in crestere cu 52% fata de nivelul din 2016 si reprezinta exact 2% din PIB, acoperind angajamentul cerut de Klaus Iohannis."

NB: dragnea, dar cine-i dragnea? A, condamnatul care are pe 31 ianuarie un nou proces penal, apare in fata judecatorilor.
niculaeda
rank 5
@cop4you 17.48
- pai daca guvernu' ii face cadou ordonantzele , prin asumare , pana pe 30 inclusiv , nu mai e niciun proces shi i se shterge shi pedeapsa din procesu' anterior ! :o(((

"Buget 2017 - Guvernul da mai multi bani pentru Ministerul Apararii, dar taie fondurile pentru servicii"
cop4you
rank 5
dragnea latra acum la mocirla3, ca de ce nu se
pronunta azi CSAT-ul pe buget.
Pentru ca trebuie sa primeasca intai bugetul de la premier, apoi va fi analizat si dezbatut marti in CSAT.
dragnea nu are nici o legimitate de a vorbi de buget, asta e treaba guvernului. dragnea sa-si pregateasca declaratiile pentru tribunal, pe marti, 31 ianuarie.
hello
rank 5
Acest guvern (condus de eminenta sa cenusie dragnea) nu are
habar de cum se structureaza un buget si care sunt prioritatile unei tari ca Romania, membra UE. Iar daca cine crede ca acest guvern se pricepe, atunci sa explice de ce s-au dat sume mai mari in locurile unde alde-psd au interese si nu acolo unde importanta este mai mare ...
Hamurabi
rank 3
Manipulare tip gestapovist securistica.
Conform Constitutiei guvernul este rezultat din alegeri si votat de majoritatea parlamentara.Acesta intocmeste PROIECTUL de buget care este supus parlamentului spre aprobare.Daca trece prin vot devine lege si este trimis gestapovistului sustinator de SS sa fie semnat.Daca nu-l semneaza este reluat de parlament care i-l trimite in aceiasi forma pe care este obligat sa-l semneze.,iar daca refuza iar sa-l semneze gestapovistul poate fi arestat pentru atac la siguranta nationala pe loc in dormitorul lui Puscalau.Poate il invata cineva pe gestapovist ca prim ministru este membru al Csat si se poate sterge exact undeva cu hotararile acestui organism perfect inutil.
P.S.D.Erie
rank 5
Toarasu Hamu & Rabi, domne, io ientrutotu deacord casai aresteze, da
fiecare la randu lui, adica sai aresteze peia care are vechime si care asteapta da ani da zile si dupeaia pestia care nare vechime da loc.

https://www.youtube.com/watch?v=lmSgP711jfI

SA TRAITI !

P.S. De asemenea, presedintele Klaus Iohannis va avea la dispozitie cu 6,7% mai putini bani pentru deplasari, iar fondurile pentru protocol scad cu 19%, la 1,2 milioane lei.
T. basilic
rank 5
Domnilor , ceea ce vedeți, nu este adevărat. Este
un banc sinistru si mult sinistrat, desprins, parca, din Moara Draccilor.
Se făcea că cei Nefartatul dansau cantand "Duminica, Luni".
Un ghebos drumetzind prin cei coclauri, aude alai și se apropie. Le propune o ameliorare artistică, stilistica, acrobatica și de cadență :
"Duminică, Luni... si Martzi".
Extaz colectiv pentru corpul de dansatori !
Drept recompensă ii atarna gheaba-n cui si-l fac mandru Gigolo.
Fatul cel devenit Acatarii, explică mai tarziu altui napastuit, isprava-i.
Acesta reia Calea cu harta și tot azimutul, ajunge la Moara Horelor și acolo, propune "Duminică, Luni si Marti, și Miercuri.
Din impleticeala relei sugestii, sfătuitorul primește din cel cui, gheaba-n precedentului, in piept.
Na isprava, Dragneo, Dragneo...
raulbaal
rank 5
Bai n-a tipat Iohannis ca nu da la institutiile aparatoare a ...
...sigurantei nationale?Singura care apara tara e armata NU SRI -ul care spioneaza mai mult locuitorii proprii decat pe strainii de la noi ,nu SPP -ul care apara pe ei bossii nostri ,nu STS cu ajutorul caruia castiga alegerile cine trebuie !
cipriotu
rank 5
Intr-o parere ai si tu dreptate, mai raulbaal
Asta inseamna ca de-acu' n-o sa ne mai spionam intre noi. O sa merjem la razboi. Ceea ce-i cu totul altceva.

Depinde doar cu cine merjem si impotriva cui merjem. Aiasta-i chestiunea arzatoare.
ciumpalacu
rank 5
WC-ul din fundul curtii
mizeria din spitale, scolile insalubre, criza din sanatate si educatie, introduse cu mult fast in strategia nationala de securitate, isi pierd semnificatia atunci cand nu mai corespund interesului politicianist al presedintelui tuturor romanilor. Cresterea de la 1.35% la 2% din PIB urma sa se faca gradat pe o perioada de 4 ani dar nici acest lucru nu mai conteaza.In viziunea lui Klaus Iohanis, prioritatea nr. 1 a Romaniei este sa cumpere armament.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor