Ziare.com

Bugetul a trecut de comisiile de Finante din Parlament - Vezi cat au primit ministerele

Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 16:34

   

Bugetul a trecut de comisiile de Finante din Parlament - Vezi cat au primit ministerele
Comisiile reunite de buget-finante au adoptat duminica Legea bugetului de stat pe anul 2011, cu o serie de amendamente convenite de parlamentarii PSD si PNL impreuna cu alesii Puterii. Dezbaterea actului normativ urmeaza sa intre luni in dezbaterea plenului celor doua camere ale Parlamentului.

In favoarea bugetului de stat s-au pronuntat 25 de parlamentari membrii ai comisiilor, in timp ce impotriva au votat 21 de alesi. De asemenea, au fost respinse circa 11.400 de amendamente care vor putea fi sustinute in plenul celor doua camere.

Totodata, cele doua comisii reunite de buget-finante au adoptat, cu 25 de voturi pentru si 21 impotriva, bugetul de stat al asigurarilor sociale pe anul 2011, in forma Guvernului, cuantumul acestuia ridicandu-se la 47,8 miliarde de lei. Bugetul asigurarilor sociale creste in 2011 cu 11,4 % fata de acest an.

Adoptarea bugetului de stat pe anul 2011 si cel al asigurarilor sociale reprezinta, pe langa adoptarea Legii salarizare, una dintre conditionalitatile convenite in acordul Romaniei cu FMI.

Cel mai important moment al dezbaterilor la buget, in comisii, s-a consumat sambata. PNL si PSD au parasit lucrarile sedintei desfasurate in prima parte a zilei, iar premierul Emil Boc a fost nevoit sa vina la Parlament pentru a discuta cu colegii de Coalitie o modalitate de a rezolva situatia.

Aproape 2.000 de persoane din Ministerul de Finante isi pierd postul

Bugetul Ministerului Finantelora fost votat in cuantumul propus de Guvern, dar cu un amendament prin care se prevede ca aproape 2.000 de posturi din cele 33.000 vor fi desfiintate.

Incadrarea in numarul maxim de posturi in minister, prevazut pentru 2011, se va face in trei luni de la adoptarea legii bugetului (pana la sfarsitul lunii martie). Opozitia a criticat faptul ca, prin acest buget, fondurile cheltuite vor fi platite de guvernarile viitoare. Bugetul Ministerului de Finante - Actiuni generale este de 21,97 miliarde lei, in crestere cu 24% fata de 2010.

Opozitia a criticat si faptul ca in bugetul Actiunilor generale este inclusa si o suma de 7 miliarde de lei, care va fi consumata de ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, in acest mandat si care va trebui sa fie platita de catre guvernele viitoare.

Funeriu nu e multumit de bugetul Educatiei

Bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a fost adoptat sambata seara si este in valoare de 8,555 miliarde lei, fata de 8.602.770 mii lei, executia bugetara preliminata pe 2010.

Funeriu, nemultumit de bugetul alocat Ministerului Educatiei

Ministrul Educatiei Daniel Funeriu nu s-a aratat multumit de buget, spunand insa acesta pemite mentinerea angajamentelor fata de copii, dar si investitii de cercetare, fundamentare si dezvoltare, o mare parte din proiecte fiind realizate si prin cofinantari.

Toate cele 1.396 de amendamente ale Opozitiei au fost respinse.

Bugetul Ministerului Muncii, mai mare cu 15%

Bugetul Miniserului Muncii a fost aprobat in varianta propusa de Guvern si este in valoare de 34.149.718 mii lei, in crestere cu 15,79% fata de bugetul pe 2010.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, care a participat la dezbaterea privind bugetul, a admis ca bugetul propus se bazeaza si pe unele proiecte de lege care nu se afla in vigoare, pentru ca nu au fost aprobate de Parlament.

Botis a precizat ca bugetul contine o crestere cu 15% a salariilor bugetarilor, fara sa ia in seama argumentele liberalilor, care au tinut sa aminteasca faptul ca ele 15 procente care se aplica unui salariu redus anterior cu 25% vor insemna o crestere reala de doar 11,25%.

Bugetul ministerului Culturii, adoptat cu un amendament

Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2011 a fost adoptat cu un amendament prin care a fost majorata valoarea creditului de angajament cu 100 de milioane de lei pentru a putea fi contractata reabilitarea Teatrului National Bucuresti.

Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2011 a fost adoptat

Astfel, la solicitarea ministrului Culturii, Kelemen Hunor, a fost adoptat un amendament prin care se majoreaza valoarea creditului de angajament posibil pentru 2011 de la 26 de milioane de lei, pana la 126 de milioane de lei. Creditul de angajament ofera posibilitatea institutiei de a se imprumuta de la Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a demara lucrarile la TNB, fonduri ce urmeaza a fi rambursate in urmatorii ani.

Bugetului Ministerului Culturii se ridica in 2011 la 720 de milioane de lei, din care 712 de milioane de lei este suportat de catre bugetul de stat.

Bugetul Ministerului Justitiei, criticat de PSD

Bugetul Ministerului Justitiei, in valoare de 2.131.449.000 de lei, a fost adoptat sambata cu 24 de voturi "pentru", 22 "impotriva" si o abtinere. Reprezentantii PSD, care parasisera sala, au revenit la lucrari pentru a critica bugetul alocat de Guvern acestui minister.

Parlamentrii PSD si cei ai PNL au criticat suma alocata Ministerului Justitiei pentru anul viitor, social-democratul Viorel Stefan sustinand ca este o scadere de 14% fata de bugetul din 2010.

"Bugetul alocat instantelor acopera dor 20% din necesar", a spus Stefan. Parlamentarii PSD si ai PNL au sustinut fara succes o serie de amendamente, care au fost respinse la vot.

Bugetul MAE, aprobat fara suplimentari

Bugetul MAE a fost aprobat fara suplimentari, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, aratand ca cifra de 530.126 mii lei alocata asigura functionarea minimala a retelei consulare si ca se declara "filosofic consolat" cu acest plafon.

Parlamentarii din comisii au respins cele trei amendamente de suplimentare cu sume mici a bugetului MAE, ale comisiilor de politica externa, dupa ce secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheroghe Gherghina a precizat ca ministerul nu poata sa sustina niciun fel de amendament.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2232 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

furaciunile pot sa inceapa!

populatia nu stie ce urmeaza,...
suntem ocupatzi sa-l injuram pe BOc

 

FELICITARI DOMNULEBOC,SUNTETI CEL MAI TARE PREMIER POST 89!

SUNTEMI SIGURI CA REFORMELE, CELELALTE LEGI SI OBLIGATII VOR FI TRECUTE SI ROMANIA VA INCEPE SA ISI REVINA!
OPOZITIA IMPREUNA CU FALANGA EI- MASSMEDIA FAC...SPUME!
LA MULTI ANI ROMANIA!

cit au primit ministrii? dar Udrinela salariu?

astia sunt platiti gras pe degeaba...furt de la stat...

nu pot decat sa il felicit pe BOC

sa treaca bugetul fara ca opozitia sa poata comenta
ca politician e foarte bun (nu conteaza cine il dirijeaza)
dar a dovedit ca opozitia nu face altceva decat sa dea din gura si sa roada orice ciolanas prin unghere tainice sau la vedere
dar vait soarta romanilor care nici acum nu au norocul sa scape de hoti de clovni si de limbrici
cei cativa politicieni resemnati care simt ei ca nu se regasesc in ce am zis eu aici trebuie sa considere ca nu i-am inclus
~Căci ramine stinca, desi moare valul,
Dulce Romanie, asta ti-o doresc~

Intrebare

Alesii nostrii muncesc duminica??????????????????????????Nu se poate.Este prea mult.Va rog lasati-o mai incet,va surmenati si noi ce ne facem fara voi?

 

stai sa vezi!

in reluare nu-i chiar asa!

cand este vorba de ciolan si de santaj .. lucreaza si duminica

doar nu crezi ca trecerea bugetului prin comisii nu a rezultat ca urmare a unor concesii ale puterii fata de opozitie.. si sa ne fie noua mai bine, ci oamenilor lor care mai conduc ceva prin tara asta .. o primarie, o deconcentrata , etc.

merge bine

diversiunea lu baselu cu negocierea cu fmi


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor