Ziare.com

Bugetul asigurarilor sociale, adoptat in Parlament: Cat cresc pensiile in 2016

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 15:25

   

Bugetul asigurarilor sociale, adoptat in Parlament: Cat cresc pensiile in 2016
Deputatii si senatorii, reuniti miercuri in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, au adoptat bugetul asigurarilor sociale pentru 2016, cu 290 voturi "pentru", 15 "impotriva" si 3 abtineri.

Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.

Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentand rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de munca si boli profesionale.

Veniturile totale ale bugetului de asigurari sociale sunt cu 4,7% mai mici fata de cele de anul trecut, pe fondul scaderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii si al cresterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Pentru sustinerea in totalitate a cheltuielilor finantate din acest buget pentru 2016 se aloca o subventie de 14,49 miliarde de lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai mica decat cea de anul trecut.

Ce se intampla cu pensiile

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistentei sociale si 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri si servicii, dobanzi datorate Trezoreriei si active nefinanciare.

Alesii si-au votat pensii speciale. Ciolos: Parlamentul nu da socoteala in fata Guvernului (Video)

Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public pentru 2016 sunt de 50,74 miliarde de lei, cu o pondere de 6,8% din PIB.

Principala masura pentru anul viitor o reprezinta majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, la 871,7 lei. Aceasta are un impact de 2,42 miliarde lei, aferent unui numar de 4,68 milioane de pensionari care vor beneficia de indexarea pensiilor cu 5%.

Vot crucial pentru bugetul pe 2016 dat in Parlament

O alta masura vizeaza acordarea indicelui de corectie de 1,09% pentru circa 150.000 de pensionari care ar urma sa se inscrie in sistemul public de pensii anul viitor.

Bugetul aloca pentru anul viitor 318 milioane de lei pentru biletele de tratament balnear si recuperarea capacitatii de munca, 540 milioane de lei pentru ajutoarele de deces, iar 439 milioane de lei reprezinta suma alocata bunurilor si serviciilor, respectiv pentru taxele postale percepute la transmiterea pensiilor la domiciliul pensionarilor.

Accidente de munca si somaj

Necesarul pentru plata prestatiilor cuvenite in cazul accidentelor de munca si boli profesionale va fi de 103 milioane de lei, astfel ca suma totala alocata din acest buget cheltuielilor de personal se ridica la 190,7 milioane de lei.

Bugetul asigurarilor pentru somaj cuprinde venituri estimate la 1,89 miliarde lei, din care 84,1% sunt aferente sistemului asigurarilor pentru somaj si 15,9% revin fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.

Cheltuielile bugetului asigurarilor pentru somaj sunt de 1,38 miliarde lei, din care 98,4% pentru sistemul asigurarilor pentru somaj si 1,6% pentru plata creantelor salariale.

Bugetul pe 2016, votat cu o larga majoritate de Parlament

Parlamentul a adoptat, tot miercuri, si legea bugetului de stat pentru anul 2016.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2823 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pensiile magistratilor se vor indexa cu 10%.

De exemplu, un judecator ceausist care incaseaza in prezent 150 milioane rol pe luna, din ianuarie va primi 165 milioane pe luna, 15 milioane rol pe luna fiind indexarea, adica 180 milioane in plus pe an. Mi se pare un venit cat se poate de decent.

 

Decent,

sau INDECENT?

Pentru Romania e indecnt, tine cont ca exista...

...batrani care traiesc cu de 10 ori mai putin!
"Traiesc", vorba vine!
Poate nu stiati, dar pe vremea Maresalului Antonescu raportul intre pensia minima si maxima era 1/3

Decent

sau INDECENT?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor