Bugetul Capitalei a fost aprobat: Cati bani da Oprescu pentru un site nou si pentru biserici

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 14:39
2734 citiri
Bugetul Capitalei a fost aprobat: Cati bani da Oprescu pentru un site nou si pentru biserici

Bugetul Capitalei pentru anul 2014 a fost aprobat, joi noapte, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa o sedinta care a durat peste 14 ore.

Suma stabilita pentru acest an este de 4,51 miliarde de lei, adica putin peste un miliard de euro.

"Bugetul aprobat pentru 2014 acopera toate zonele de interes pentru o capitala europeana. Are obiective clare: dezvoltarea orasului, functionarea lui, dar in acelasi timp protectia cetatenilor, nu doar prin subventiile acordate la energia termica si pentru transportul in comun, ci si prin sustinerea celor 19 spitale aflate in administrarea Primariei Capitalei, a caselor de batrani si a creselor de copii.

Sigur ca investitiile reprezinta o componenta importanta a previziunilor bugetare pentru acest an, de aceea sunt alocate sume consistente pentru cele doua spitale aflate in constructie, Foisor si Gomoiu, pentru finalizarea podului Mihai Bravu, pentru infrastructura sportiva atat de necesara unei capitale, ma refer la sala polivalenta, academia de tenis si patinoar, pentru reabilitarea strazilor si bulevardelor aflate in intretinere", a declarat Sorin Oprescu, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Primariei.

Cum sunt impartiti banii

Bugetul Capitalei este realizat din incasarile in valoare de 3,9 miliarde de lei, la care se adauga 200 de milioane din chirii si redevente si 400 milioane de lei de la Guvern, pentru amenajarea Arenei Nationale, informeaza Digi 24.

Din aceasta suma, 28-32% va merge catre investitii. 48% va fi alocate pentru RADET, RATB, unitati de invatamant si camine pentru batrani, iar restul va fi repartizat catre cheltuielile curente.

Primaria Capitalei va acorda in acest an 21 de milioane de lei pentru 25 de biserici, din care sase milioane de lei vor reveni Catedralei Mantuirii Neamului.

O alta suma consistenta, 5 milioane de lei, va merge catre realizarea unui site nou, pentru a reduce birocratia si pentru a fi mai usor de parcurs de bucuresteni.

Cat acorda Primaria Capitalei pentru infrastructura

 • Pasajul Basarab (78 milioane de lei)
 • Strapungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (40 de milioane)
 • Strapungerea Buzesti - Berzei - Uranus (35 de milioane)
 • Penetratia Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada A1 (45 de milioane)
 • Reabilitare sistem rutier si linie de tramvai Bulevardul Liviu Rebreanu (56 de milioane)
 • Imbunatatire conditiie de circulatie Pasaj Muncii (45,3 milioane lei)
 • Pasaj Suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii (50 de milioane)
 • Pasaj subteran Piata Presei Libere (15 milioane)
 • Supralargire Fabrica de Glucoza (40 de milioane)
 • Alte cheltuieli

  Primaria acorda 5,26 milioane de lei pentru lucrari de modernizare la Spitalul de Copii "Victor Gomoiu" si alte 6,34 milioane de lei pentru reabilitarea Spitalului de Ortopedie Foisor.

  Alte cheltuieli anuntate din bugetul local mai includ 20 de milioane de lei pentru servicii de apa si canalizare in cimitire, 60 de milioane de lei pentru constructia de locuinte sociale si alti 63 de milioane de lei pentru mai multe baze sportive, potrivit unui amendament adoptat.

  In 2013, bugetul general al Capitalei a fost de 4,52 miliarde de lei, din care 3,8 miliarde de lei pentru bugetul local.

  Citeste si:
  PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
  PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
  Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că marţi, 18 ianuarie, a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL şi ALDE în vederea fuziunii celor două...
  Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
  Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
  Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...