Bugetul de doua parale al lui Victor Ponta (Opinii)

Joi, 30 August 2012, ora 07:01
6726 citiri
Bugetul de doua parale al lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Calul de bataie al lui Victor Ponta la rectificarea bugetului este faptul ca a asigurat bani pentru cresterea salariilor si restituirea contributiilor la pensii. Ambele erau deja prevazute de Mihai Razvan Ungureanu, ambele aveau deja identificate fondurile necesare si nu trebuia decat sa faca rectificarea bugetara, pentru ca prevederile sa devina fapt. N-a apucat s-o faca.

A facut-o Ponta, dar sursele prevazute de Ungureanu nu mai exista, pentru ca, intre timp, s-au dus banii pe apa sambetei, ba cu un referendum fara rezultat, ba cu numaratoarea de dupa referendum, tot fara rezultat.

De unde tai, cand n-ai

E complicat sa faci rectificare bugetara dupa trei luni si ceva de guvernare, cand deficitul bugetar nu mai este 1,9% ci 2,25%, la cresterea economica nu mai speri pe 1,7%, ci pe 1,2% si insusi guvernul recunoaste ca va ajunge la vreo 1%, iar FMI prognozeaza 0,9%.

Diferentele, cum spuneam, s-au dus pe apa sambetei si, ca urmare, trebuia taiat din alta parte. In baza principiului conform caruia ceea ce dai, dai la prieteni, iar ceea ce tai, tai din tabara adversa, premierul a taiat in primul rand din fondurile presedintiei.

Traian Basescu trebuie sa se astepte la o iarna grea, de vreme ce s-au taiat fondurile tocmai de la incalzire, personal, intretinere si altele. Are sanse sa stea cu personalul in frig, amintindu-si de luna lui cuptor, cand in tara bantuia codul galben de referendum.

Fireste, nu numai presedintia este in tabara adversa. CCR ii sta lui Ponta ca un nod in gat. Va suporta si CCR iarna tot in frig. La drept vorbind, aproape as spune ca CCR merita sa stea in frig, sa se mai dezmorteasca, dupa balbaiala cu care a lucrat.

De unde tai, cand tot nu-ti ajunge

Tot ca un nod in gat i-a stat premierului si ICR, unde a taiat in carne vie, ca la abator. ICR se plange ca n-are cu ce plati nici macar obligatiile deja angajate, basca altele noi.

ICR este un exemplu despre felul cum poate pune guvernul o organizatie pe butuci, daca-i sta ca un nod in gat.

Despre alte noduri in gat a vorbit insusi premierul: salile de sport, socotite utile de Guvernul Boc, sunt catalogate ca inutile de bugetul Ponta.

Ca urmare, lucrarile se vor opri si vor ramane pentru posteritate in faza de ruine. Posteritatea va privi la ruinele salilor noastre de sport si-si va aminti de Ponta ca despre Vezuviul Romaniei.

Foarte vag a vorbit premierul si despre alte investitii, la care se va renunta pentru a obtine banii de rectificare. Era normal sa vorbeasca vag, pentru ca, cine renunta la investitii, creaza somaj.

Imi pun, totusi, o intrebare retorica: reducea premierul vreun ban de la presedintie, daca ramanea Anonescu interimar? Taia in carne vie de la CCR, daca se valida refendumul? Ramanea ICR fara letcaie, daca nu erau acolo intelectuali cu opinii proprii?

De unde mai tai, cand ai taiat tot

Fireste ca guvernul are o justificare: nu putea da la unii, fara sa taie de la altii. Corect, numai ca guvernul domnului Ponta a taiat in carne vie de la presedintie, CCR si ICR, dar n-am auzit sa fi facut reduceri de la Senat, de la Camera sau de la Guvern, unde exista prevederi pentru caldura, salarii si intretinere.

Pana la urma, cred ca va ajunge si acolo. Cutitul nu-i inca la os, rectificarea asta, din august, e o simpla carpeala. Rezolva ceea ce, asa cum spuneam, era deja rezolvat de Ungureanu, dar s-au spulberat banii in mod nechibzuit.

Greul insa abia de acum incepe. Inflatia prognozata de 3%, majorata la 3,5% este o gluma. Adevarata inflatie o vedem cand facem plinul de benzina si constatam ca pretul carburantului creste de trei ori pe saptamana. Din septemebrie, va creste pretul gazelor. Metroul s-a scumpit recent cu circa 50%, iar RATB a anuntat ca mareste valoarea calatoriei tot cu vreo 50%. Despre ce 3,5% vorbim?

Colac peste pupaza, ne-am ales si cu seceta, iar pupaza peste colac, la toamna vin alegerile. Alegerile sunt mai rele decat seceta si lacustele. Ele papa tot, atat prin poarta din fata, cat, mai ales, prin usa din dos.

Inainte de alegeri, totdeauna a avut loc o rectificare bugetara. Sa vedem daca are cuajul sa taie de la Senat, Camera si Guvern, sau mai gaseste alte cateva noduri in gat, din tabara adversa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Victor Ponta premier, #rectificarea bugetului, #cresterea salariilor , #buget