Bugetul european: Lupta intre bogati si saraci

Joi, 07 Februarie 2013, ora 18:51
2372 citiri
Bugetul european: Lupta intre bogati si saraci

Liderii europeni au inceput discutiile despre bugetul pentru perioada 2014 - 2020, lupta fiind, de fapt, una intre bogati si saraci.

Pe o parte, se regasesc statele mai nou intrate in Uniunea Europeana si, in general, mai sarace. Conduse de Polonia, aceste tari sustin ca uniunea nu inseamna nimic daca bugetul nu este utilizat pentru a reduce diferenta dintre ele si tarile bogate si daca nu ajuta la stimularea cresterii economice.

De cealalta parte, tarile conduse de Marea Britanie insista ca UE trebuie sa efectueze reduceri bugetare similare celor facute de statele membre din bugetele nationale, pentru a pune capat crizei datoriilor.

Astfel, acestea isi doresc reduceri bugetare de zeci de miliarde de euro, din bugetul initial de 1,03 trilioane de euro propus initial de Comisia Europeana.

Premierul britanic, David Cameron, a declarat ca nu va accepta nici o intelegere asupra bugetului UE daca nu se efectueaza noi reduceri. "Cifrele propuse trebuie reduse. Altfel, nu va exista o intelegere", a spus Cameron.

In schimb, seful Comisiei Europene (CE) a cerut sa existe un "spirit de responsabilitate" in negocieri. "Daca mai intarziem, vom trimite un mesaj negativ, intr-o perioada cand redresarea economica este foarte fragila", a spus Jose Manuel Barroso, presedintele CE, citat de BBC News.

Sedinta oficiala intre liderii europeni, care ar fi trebuit sa inceapa joi seara, a fost amanata pentru a se oferi mai mult timp pentru negocieri.

Ambele parti ameninta ca vor pleca de la masa negocierilor, daca nu obtin ce isi doresc, acesta fiind si motivul pentru care summit-ul din noiembrie, cand trebuia sa se stabileasca bugetul, a fost un esec.

"Trebuie sa efectuam reduceri, insa fara sa slabim economia", a declarat presedintele francez, Francois Hollande, citat de AP. " Daca Europa vrea o intelegere cu orice cost si isi abandoneaza politicile comune, atunci nu sunt de acord", a adaugat acesta.

Franta, a doua economie din Uniunea Europeana, sprijina tarile mai sarace si este de acord cu distribuirea bogatiei. In plus, si Franta primeste sume importante de la UE, sub forma subventiilor pentru agricultura.

Cum se vor imparti banii?

Cei mai multi lideri europeni s-au dus la summit avand propriul plan, iar premierul ceh, Petr Necas, a declarat ca majoritatea propunerilor pe care le-a vazut era "nedrepte". Avand in vedere ca orice decizie are nevoie de unanimitate, Necas a amenintat ca isi va folosi dreptul de veto.

Un oficial european a spus ca presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, propune o reducere, unele alocari din buget vor creste, in vederea combaterii somajului extrem de ridicat in randul tinerilor.

Cheltuielile pentru programe menite a asigura prosperitatea viitoare, cum ar fi in cercetare, dezvoltare, educatie si inovatie, vor ajuta si la cresterea economica in termeni reali, a spus oficialul, care a dorit sa ramana anonim.

Potrivit unei alte surse, ar putea exista reduceri in domenii precum energia, transporturile, economia digitala si cercetarea. In schimb, agricultura si dezvoltarea regionala vor fi protejate, deorace exista interese nationale puternice.

Marea Britanie isi doreste un buget in valoare de 886 de miliarde de euro, fiind sustinuta de Germania, Olanda si Suedia. Franta si Italia sustin suma propusa initial, insa banii sa fie redirectionati spre investitii si crestere economica.

Polonia, cea mai mare economie dintre tarile noi intrate in UE, care ar beneficia mult de pe urma subventiilor, sustine ca reducerile suplimentare sunt "de neconceput".

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#summit UE buget, #buget UE 2014 2020, #negocieri buget UE , #buget
Comentarii