Bugetul general a inregistrat un deficit de 1% din PIB, in primele trei luni

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 21:38
1061 citiri
Bugetul general a inregistrat un deficit de 1% din PIB, in primele trei luni

Bugetul Romaniei a inregistrat un deficit de 5,2 miliarde lei, in primele trei luni din acest an, adica 1% din produsul intern brut (PIB).

Astfel, veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost de 41,6 miliarde lei, cu 10,2% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+35,9%), accize (+20,4%) si a veniturilor nefiscale (+5,9%), se arata intr-un comunicat al Ministerul Finantelor Publice (MFP), remis Ziare.com.

Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 2,5% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Datele mai arata si ca impozitul pe profit a scazut cu 13,3% fata de perioada similara a anului precedent, iar incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o scadere de 4,5% fata de aceeasi perioada.

In ceea ce priveste cheltuielile, acestea au fost, in perioada mentionata, de 46,8 miliarde lei, adica cu 1,3% mai mult fata de anul precedent si cu 0,4 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cresterea s-a datorat, in mare parte, platilor pentru proiecte cu finantare din fonduri UE care au evoluat de la 0,6 miliarde lei pe primele trei luni ale anului precedent la 2,2 miliarde lei.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a platilor pentru servicii medicale si medicamente.

Unele categorii de cheluieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent: cheltuieli de personal (-20,6%), subventii (-16,5%), asistenta sociala (- 2,8%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au continuat sa creasca accentuat, respectiv cu 73% fata de luna februarie 2011 si de 2,7 ori fata de primele trei ale anului 2010.

Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 34,8 % ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele trei luni in suma de 6,2 miliarde lei, respectiv 1,1% din PIB.

A.B.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....