Bugetul general a inregistrat un deficit de 1% din PIB, in primele trei luni

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 21:38
1099 citiri
Bugetul general a inregistrat un deficit de 1% din PIB, in primele trei luni

Bugetul Romaniei a inregistrat un deficit de 5,2 miliarde lei, in primele trei luni din acest an, adica 1% din produsul intern brut (PIB).

Astfel, veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost de 41,6 miliarde lei, cu 10,2% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+35,9%), accize (+20,4%) si a veniturilor nefiscale (+5,9%), se arata intr-un comunicat al Ministerul Finantelor Publice (MFP), remis Ziare.com.

Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 2,5% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Datele mai arata si ca impozitul pe profit a scazut cu 13,3% fata de perioada similara a anului precedent, iar incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o scadere de 4,5% fata de aceeasi perioada.

In ceea ce priveste cheltuielile, acestea au fost, in perioada mentionata, de 46,8 miliarde lei, adica cu 1,3% mai mult fata de anul precedent si cu 0,4 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cresterea s-a datorat, in mare parte, platilor pentru proiecte cu finantare din fonduri UE care au evoluat de la 0,6 miliarde lei pe primele trei luni ale anului precedent la 2,2 miliarde lei.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a platilor pentru servicii medicale si medicamente.

Unele categorii de cheluieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent: cheltuieli de personal (-20,6%), subventii (-16,5%), asistenta sociala (- 2,8%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au continuat sa creasca accentuat, respectiv cu 73% fata de luna februarie 2011 si de 2,7 ori fata de primele trei ale anului 2010.

Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 34,8 % ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele trei luni in suma de 6,2 miliarde lei, respectiv 1,1% din PIB.

A.B.

Eveniment Quarterly Report

Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 11,59% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la un volum de 10.545 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, în creştere cu 9,9% faţă de 53,901 miliarde de euro la 31 august 2023,...
#buget deficit, #buget trimestrul intai , #buget