Bugetul national, controlat de comisarii europeni - ce ar insemna pentru Romania?

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 13:02
4003 citiri
Bugetul national, controlat de comisarii europeni - ce ar insemna pentru Romania?

Investirea Comisiei Europene cu puteri de control asupra bugetelor nationale ale statelor membre, propunere avansata de oficialii germani, ar avea un impact redus asupra tarii noastre, in contextul in care Executivul european ar urmari doar respectarea tintelor bugetare, nu si corectitudinea distributiei resurselor.

"Vorbesc in numele intregului guvern german cand spun ca am putea face un pas inainte si sa acordam Europei un drept real de ingerinta in bugetele nationale", a spus cancelarul german Angela Merkel intr-un discurs sustinut in Bundestag, potrivit Reuters.

Cancelarul si-a exprimat sustinerea fata de propunerea ministrului german de Finante, Wolfgang Schauble, de a conferi comisarului european pentru afaceri economice si monetare inclusiv dreptul de a respinge bugetele nationale, chiar si dupa aprobarea acestora de catre parlamente.

Desi oficialii germani si-au exprimat, in repetate randuri, dorinta ca Executivul Uniunii Europene sa aiba un control mai mare asupra construirii bugetelor statelor membre, alte tari, in special Franta, au refuzat categoric cedarea mai multor puteri nationale catre Bruxelles.

Totusi, Merkel, care a reusit in primavara sa convinga 25 de state sa adere la pactul care introduce in Europan o rigoare fiscala "de tip german", a indicat faptul ca nu va renunta usor la idee.

Impact limitat in cazul Romaniei

Eventualele puteri sporite ale Comisiei Europene asupra bugetelor nationale ar avea un impact limitat in cazul Romaniei, considera Radu Ciofu, analist financiar la Transilvania Capital, deoarece controlul s-ar limita la deficit, capitol la care Romania sta relativ confortabil.

"In momentul de fata, nu cred ca ne-ar afecta pe noi foarte mult pentru ca scopul principal este controlul deficitelor. Romania nu prea are deficit sau are, oricum, un deficit mult sub media Uniunii Europene, sub 2%, s-ar putea sa creasca, dar probabil ca ne vom incadra in tinta impusa de FMI", a spus Radu Ciofu, pentru Ziare.com.

Dupa aceasta prima etapa, controlul ar putea fi extins si asupra modului in care sunt distribuite cheltuielile, insa acest lucru va fi determinat de forma pe care o va avea acest proiect.

"Intr-un viitor s-ar putea ajunge si la o mai atenta supervizare a distributiei cheltuielilor. Este mult prea devreme ca Uniunea Europeana sa-ti spuna 'Aici pui, aici nu pui'", a completat analistul.

Tocmai modul de construire a bugetului este, insa, punctul critic. Guvernul Ponta a efectuat deja, de la inceputul acestui an, doua rectificari bugetare, cu o accentuata inclinare spre autoritatile locale, categoriile sociale defavorizate, in detrimentul investitiilor si dezvoltarii economice.

Prin cea mai recenta rectificare, Guvernul a alocat mai multe fonduri autoritatilor locale din orasele mari, in cadrul proiectelor termice, in timp ce a taiat masiv banii destinati investitiilor (cu 2 miliarde de lei fata de bugetul initial la prima rectificare, respectiv cu aproape 85 de milioane de lei la a doua rectificare), iar sumele destinate Programului de dezvoltare a infrastructurii s-au redus cu 100 de milioane.

In plus, bugetul este construit pe estimari nerealiste cu privire la fondurile europene primite de Romania in contul platilor efectuate, potrivit Consiliului Fiscal, care aminteste ca CE a blocat platile pentru mai multe programe operationale.

Modificarile operate in cadrul bugetului nu anuleaza, insa, mentinerea tintei de deficit de 3% in raport cu UE, potrivit Ministrului de Finante, deci nu ar exista niciun motiv ca un "super comisar" sa intervina in bugetul nostru.

Controlul intr-o Europa in care principiul austeritatii se aplica diferentiat

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, controlarea bugetelor nationale de catre Comisie nu ar face decat sa accetueze discrepantele existente intre statele europene.

"Intram intr-o zona pe care nu cred ca si-a dorit-o nimeni in momentul in care si-a stabilit ca obiectiv intrarea in Uniunea Europeana. Practic, orice tara din Europa care nu este Germania sau Franta este transformata intr-un land al Germaniei. Dar nu un land al Germaniei care sa beneficieze de aceleasi facilitati, de ajutoare de stat de care beneficiaza, spre exemplu, landurile germane din Est", a spus avocatului pentru Ziare.com.

Gheorghe Piperea invoca un text din tratatul de constituire a Uniunii Europene, potrivit caruia orice ajutor de stat pe care il da Germania unor regiuni din Germania de Est este considerat ajutor de stat compatibil, ceea ce inseamna ca nu se poate pronunta nimeni cu privire la corectitudinea acestui ajutor.

"Ajutoarele de stat si austeritatea sunt diferite in Grecia, Spania, Irlanda. Nu cred ca aici se protesteaza asupra ideii de austeritate in sine, ci asupra faptului ca principiul austeritatii este inclus intr-un fel in tari ca Spania, Grecia, Irlanda, Romania si altfel sunt incluse in tari ca Germania si Franta", a atras atentia avocatul.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#buget national control Comisie Europeana, #Comisie Europeana interventie buget, #rectificare buget , #buget