Ziare.com

Bugetul pe 2011: De unde vin banii si de unde taie statul?

de Alina Bardas
Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 12:42

   

Bugetul pe 2011: De unde vin banii si de unde taie statul?
Dupa un an in care Guvernul a luat aspre masuri de autseritate, prin cresterea TVA la 24% si taierea salariilor bugetarilor cu 25%, Ministerul de Finante estimeaza, pentru anul 2011, ca veniturile de la bugetul de stat vor fi de 80,8 miliarde lei, in crestere cu mai bine de 10,6 miliarde de lei fata de acest an. In procente, cresterea se ridica la 15,06%.

Guvernul se arata extrem de optimist, estimarile pentru anii 2012-2014 aratand ca veniturile vor creste cu procente asemanatoare, ajungand sa se ridice la 95,48 miliarde de lei in 2012, 106,4 miliarde de lei in 2013 si 115,78 miliarde de lei in 2014.

In crestere vor fi anul viitor si cheltuielile, insa cu un procent mai mic, de numai 1,26%, ajungand la pragul de 108,4 miliarde lei, comparativ cu cele 107,2 miliarde de lei cheltuiti in 2010.



Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Cheltuielile vor ajunge, in 2012, la 118,25 miliarde de lei, in timp ce in 2013 se vor ridica la 127,22 miliarde de lei, iar in 2014 vor fi de 134,2 miliarde de lei, prognozeaza Guvernul.

Tragand linie, datele arata ca anul viitor bugetul statului va inregistra un deficit de 27,68 milioane lei.

De unde vin banii?

Statul spera ca cea mai mare parte a veniturilor sa vina din impozite pe venit, profit si castiguri din capital de la persoane juridice, care vor fi in crestere cu 380% fata de anul 2010. In schimb, de la persoanele fizice, Ministerul de Finante spera sa stranga numai 5,079 miliarde de lei, in crestere cu doar 18,82% comparativ cu anul in curs.

Pe de alta parte, suma stransa din impozitul pe profit de la agentii economici va fi cu 0,95% mai mica decat in acest an, in timp ce nivelul de impozit pe profit de la bancile comerciale se asteapta sa creasca cu un procent extrem de mic, de 3,19%.

Impozitul pe venituri din activitati independente va aduce statului 505,24 milioane de lei in crestere cu numai 1% fata de acest an, iar suma colectata in urma impozitului pe venituri din salarii va creste si ea cu 4,27%, ajungand la 13,38 miliarde de lei.

De unde facem economii?

Pentru a strange un ban in plus la buget, statul va reduce anul viitor cheltuielile de indemnizatie de conducere cu aproximativ 39,27% si cele cu sporurile cu 29,94%. In bugetul pentru 2011 nu exista nicio suma alocata pentru prime de vacanta pentru bugetari. Anul viitor nu vor fi bani nici pentru tichete de masa, insa cresc cu 30% cheltuielile cu uniforme si echipament obligatoriu.

Totodata, sumele destinate cheltuielilor cu asistenta sociala se vor diminua si ele cu 26,02%, iar cele destinate pentru bunuri si servicii numai cu 3,54%. Guvernul a decis sa diminueze si nivelul subventiilor, datele aratand ca acestea se vor cifra in 2011 la 4,11 miliarde de lei, in scadere cu 10,75% fata de acest an.

Sumele fondului de interventie la dispozitia Guvernului vor creste cu 536%, in timp ce cheltuielile din imprumuturi vor scadea cu 100%.
Citeste mai multe despre buget 2011 bani buget sume buget
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2995 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa inteleg ca acum vor aplica GENOCIDUL - cu acte NORMATIVE ???

DICTATURA SECURISTA - impusa de catre cei care ne conduc - REFUZA - nejustificat sa respecte CONSTITUTIA - nu mai spun de LEGILE - prin care s-au ratificat conventiile europene :
ex: -legea nr.30/1994
legea nr.74/1999
trecem direct la GENOCID cu acte normative, pina acum a fost GENOCID - dar nu era sprijinit de acte normative...- din cite am inteles din articol

 

Am urmarit in format PDF, schita de buget, inca netransmisa parlamentului

Ea inglobeaza o munca uriasa la nivel de guvern si statistica.
Datele computerizate introduse in sistemul de evaluare a prognozei, dupa care se prezinta bugetul in parlament, nu put fi manipulate populist ci doar atestate REALIST.
Acum inteleg mai bine de ce proiectul de buget nu poate fi depus in parlament fara a avea suportul aprobarii legilor ce treneaza in Parlament.
Am dedus ca discutarea lui in Parlament este de ochii lumi, deci populist,intrucat parlamentarii , nu pot fizic vorbind, sa determine indicatorii cuptinsi in proiect prin nici un amendament populist.
Corect este ca fara legile cerute de guvern, proiectul,logic nu poate fi inaintat spre aprobare.Am facut acest lucru ca sa-ma conving de temeinicia articolului.

Cob, cum ai facut rost de ea?

E cumva unul din beneficiile de a fi un securist portocaliu?

Nu,nu, domnule Inb !

Inteligenta nu este transmisibila, regret !.
Nu o puteti nici cumpara din farmacie sau de la pravalie.
Ce va faceti acum cu ,,PDF,,ul ?

misterele internetului

ca sa nu-l mai suspectati aiurea pe Cob

http://www.mfinante.ro/buget2011.html

hai sa analizam

Una dintre legile promovate este Legea Educatiei Nationale. Aceasta prevede, printre altele, ca 6& din PIB vor merge "pentru finantarea din fonduri publice a invatamantului public si finantarea invatamantului
privat acreditat" si 1% din PIB pentru activitatea de cercetare stiintifica.

Prin urmare, Ministerul de resort ar trebui sa regaseasca in proiectul de buget PESTE 7% din PIB, datorita faptului ca sunt necesare fonduri si pentru tineret si sport!!! La o analiza a proiectului rezulta clar ca cercetarea si educatia sunt departe de acest 7% din PIB. Nici macar 7% din valoarea estimata a bugetului...

Conform cifrelor prezentate, valoarea reala este putin sub 4% din valoarea estimata a bugetului. Iar acest raport se mentine si in prognoza pe 2012, 2013 sau 2014!!!

Mai poti vorbi de importanta acestor proiecte de legi, din moment ce nici macar in viitor nu au de gand sa respecte textul legii promovate? (v. art.8 pct.4 din proiectul legii educatiei nationale)

@just_comment.

.l Tineti cont ca dupa aprobarea bugetului, in vare, se face prima rectificare bugetara si in toamna a doua.
Le deslusiti rostul ?.

Banii

Banii vin de unde sunt,si se duc la cei ce au.Vorba proverbului:"Ban la ban si paduche la tigan".

 

Conti

Fa ce am facut si eu si vei scapa de cosmarul populimului la acest articol. Asa am scapat si eu.
Incerci ?

Bugetul pe 2011: De unde vin banii si de unde taie statul?

Banii nu vin de la Sfantul duh!

Spanacul Flatulescu cu banii pe care spera sa-i fure-sifoneze de la FMI, e doar o porcarie care vrea sa ne dea legati de maini si de picioare la cei care l-au propulsat in functia de Supremul Bashinos al Romaniei!

Adica un zero barat, care se imprumuta, ca nu-l duce capul la mai mult, doar el a zis-o ieri: pe politruci nu-i duce mintea prea mult!!!!

O tara normala, populata nu cu manelisti pedelaci cazuti in cap, ci cu oameni intregi, FACE PE DREACUL IN PATRU SI PRODUCE!

E SIMPLU, NU STIU DE CE MAMA DREAC ATATIA "DEONTOLOGI" si "ANALISTI" se tot koiesc si-o dau dupa ciresh, cand ASTA E REALITATEA DURA!

PRODUCI - AI!
NU PRODUCI - N-AI!

 

MAI CONTRIBUIM SI NOI

Cu cite un impozit,cu cite o taxa etc.

ocsi

povesti de adormit copi. la capitolul venituri, cel mai mul a fost realizat in 2008 de 61.151,0 milioane lei RON, ]n primele 9 luni din 2010 venitul total la bugetul de stat a fost de46.351,6 milioane lei RON, conform Institutului National de Statistica / buletin statistic lunar, octombrie 2010.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor