Bugetul tot nu a fost adoptat in Parlament - Votul se va relua miercuri

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 21:05
5683 citiri
Bugetul tot nu a fost adoptat in Parlament - Votul se va relua miercuri
Foto: Arhiva

Senatorii si deputatii au continuat si marti sedinta comuna pentru a discuta Legea bugetului de stat pentru 2012, dupa ce, luni, a fost suspendata din cauza neintrunirii cvorumului.

Parlamentarii au votat bugetele mai multor institutii, respingand toate amendamentele Opozitiei, dintre care 1.500 doar la bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Votul va fi reluat miercuri, cand se ia in discutie bugetul Ministerului Mediului.

Luni, in cadrul discursului de prezentare a bugetului, premierul Emil Boc a tinut sa precizeze faptul ca Romania se afla deja pe calea austeritatii fiscale pe care oficialii europeni incearca sa o impuna, in prezent, si in zona euro.

Bugetul este construit pe baza unei cresteri economice de 2,1 la suta din produsul intern brut, mentinerea cotei unice de impozitare la 16 procente si venituri bugetare de 33,7 miliarde de lei, in crestere fata de nivelul din 2011, de 33,3 miliarde de lei.

De asemenea, cheltuielile cu investitii se vor ridica la 38 de miliarde de lei, Romania fiind pe locul intai ca pondere a investitiilor din PIB.

Ziare.com ti-a prezentat dezbaterile din Parlament privind bugetul pe 2012 in format LIVE TEXT:

- votul din Parlament s-a intrerupt, urmand a fi reluat miercuri, cand se va vota bugetul Ministerului Mediului.

- presedintele Senatului, Vasile Blaga, l-a intepat pe ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, care se plimba printre banci cand se vota chiar bugetul institutiei pe care o conduce. "Ridica domne' mana, ca de tine e vorba!", i-a spus Blaga colegului sau de partid.

- liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa, s-a exprimat foarte nervos de la tribuna la adresa parlamentarilor Puterii: "Stati in banci si ridicati mana ca robotii. Din 1.500 de amendamente facute la MDRT, un amendament din 1.500 nu trece. Chiar toate amendamentele Opozitiei sunt proaste? Ati devenit niste roboti, asta sunteti, votati mecanic. Nici pentru minerii aia necajiti care nu au nici scoli, nici spitale, dreptul la apa curata nu vreti sa le dati?".

- Parlamentarii dezbat bugetului pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, unde exista cateva mii de amendamente.

- Parlamentarii urmeaza sa discute cele cinci anexe.

- Amendamentul Opozitiei privind majorarea pensiei minime a fost respins. Pensia minima este platita de la bugetul de stat, iar acesta nu permite, deocamdata, majorarea pensiei minime.

- La ora 14, dupa o pauza de pranz, parlamentarii vor relua dezbatarea capitolului 3, ce include dispozitii finale, precum si anexele bugetului de stat. Plenul a aprobat, pana la pauza, doar doua amendamente acceptate de comisiile reunite de buget, privind redistribuirea de fonduri in cadrul aceleiasi constructii bugetare.

- Senatorii si deputati au reusit sa aprobe 37 din cele 48 de articole ale proiectului de lege. Ei le-au validat in forma propusa de Guvern, fara a accepta niciun amendament.

- La 13 se va lua o pauza de masa, dupa care senatorii si deputatii se vor intoarce pentru a dezbate articolele. Dezbaterea se va incheia la ora 21:00. Parlamentarii au doar cateva minute pentru fiecare articol sau amendament.

- Plenul a votat 3 articole din cele 48 ale proiectului. Au fost dezabatute si o parte din amendamentele Opozitiei, dar niciunul nu a fost aprobat.

- Dupa efectuarea prezentei in cazul deputatilor, presedintele Senatului, Vasile Blaga, a anuntat ca s-a implinit cvorumul si a renuntat la apelul nominal in cazul senatorilor.

- Bugetul de stat ar trebui sa intre in votul final in sedinta de joi.

- Parlamentarii au inceput sa dezbata legea bugetului pentru anul viitor la ora 10.00.

Ce doreste Opozitia

Proiectul de buget a fost aprobat de comisiile de specialitate reunite din Senat si Camera Deputatilor vineri, insa cele 8.000 de amendamente depuse de partidele din opozitie nu au avut succes.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a propus reducerea taxei pe valoarea adaugata cu un punct procentual, iar, ulterior, reducerea pana la nivelul anterior de 19 la suta.

De asemenea, liderul PSD isi doreste o schema speciala pentru TVA in agricultura, astfel incat evaziunea fiscala din domeniu, de aproximativ 80 la suta, sa fie redusa, precum si un program corect si eficient de absorbtie a fondurilor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#buget 2012, #lege buget Parlament, #vot buget , #buget
Comentarii