Bugetul pe 2012, rectificat joi. Deficitul va creste

Joi, 23 August 2012, ora 09:50
2274 citiri
Bugetul pe 2012, rectificat joi. Deficitul va creste
Foto: Arhiva

Proiectul de rectificare bugetara care urmeaza sa fie aprobat joi de Guvern prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB, pe fondul majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.

Rectificarea bugetara a fost agreata cu Fondul Monetar International si, potrivit Consiliului Fiscal, noile tinte sunt in concordanta cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca la rectificarea de buget de joi cei mai multi bani vor fi alocati pentru asigurarea platilor reprezentand rambursarile de pensii si pentru plata insotitorilor persoanelor cu handicap.

"Problema este la prioritizare. (...) Sper ca maine sa aprobam, sa rezolvam cateva dintre problemele cele mai grave mostenite - banii pentru insotitorii persoanelor cu handicap, cateva dintre echilibrarile pentru reducerea arieratelor, adica datoriile pe care autoritatile locale le au la diversi furnizori, problema finantarii sanatatii, pentru ca in bugetul aprobat in decembrie, anul trecut, banii pentru sanatate se termina prin septembrie", a afirmat premierul, prezent la o dezbatere a Ministerului de Interne pe probleme legate de administratia locala.

Seful Executivului a sustinut ca, asa cum a promis la momentul preluarii guvernarii, doreste sa puna exact "pe masa" cu toti partenerii cati bani sunt, care sunt restrictiile existente, prima fiind respectarea a ceea ce s-a stabilit cu FMI si cu Comisia Europeana si cum vor fi impartiti acesti bani, destul de putini.

Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza pe de-o parte performantei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit si salarii inregistrata la finele primului semestru al anului, aceasta categorie de venituri fiind revizuita ascendent cu 1,96 miliarde lei, precum si a incasarilor din alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii, ca urmare a implementarii taxei clawback (plus 907 milioane lei), dar si pe de alta parte unui plus de venituri din TVA (plus 2,37 miliarde lei), generat in cea mai mare parte de implementarea unei scheme de stingere 'in lant' de tip swap a arieratelor bugetare.

Stingerea restantelor catre buget a unor companii de stat

Conform acestei scheme, 2,26 miliarde lei vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si catre anumite companii de stat, astfel incat in final aceste transferuri sa conduca la stingerea unor obligatii restante catre buget, efectul schemei fiind unul neutru asupra deficitului bugetar.

Excluzand impactul schemelor de compensare, veniturile bugetare sunt previzionate a scadea cu 1,64 miliarde de lei ca urmare a impactului nefavorabil al revizuirii descendente a veniturilor nefiscale (-1,39 miliarde lei), veniturilor din accize (-0,8 miliarde lei), veniturilor din capital (-0,58 miliarde lei) dar si a diminuarii semnificative a sumelor primite de la UE in contul platilor efectuate (-1,86 miliarde lei).

Majorarea cheltuielilor totale cu 3,07 miliarde lei reflecta, pe de o parte, impactul schemei de stingere 'in lant' de tip swap mai sus mentionate (2,26 miliarde lei, cu impact la nivelul capitolelor de cheltuieli 'alte transferuri' - 712 milioane lei, 'transferuri intre unitati ale administratiei publice' - 850 milioane lei, 'cheltuieli de capital' - 450 milioane lei, 'bunuri si servicii' - 250 milioane lei), iar pe de alta parte, suplimentarea cheltuielilor totale cu 807 milioane lei.

Aceasta din urma majorare este localizata in principal la nivelul cheltuielilor de personal (+1,15 miliarde lei) pentru a permite o noua etapa de recuperare a reducerilor salariale din sectorul bugetar operate in 2010, la nivelul cheltuielilor cu bunuri si servicii (+1,037 miliarde lei, alimentate pe partea de venituri bugetare in principal din taxa de clawback) motivata in principal de plata arieratelor din sectorul sanitar, la nivelul cheltuielilor cu dobanzile ca urmare a cresterii costurilor de finantare si a deprecierii leului (+1 miliard de lei) dar si alocari suplimentare catre fondul de rezerva (plus 332 milioane lei).

Cheltuielile de capital, diminuate

Reduceri de cheltuieli sunt previzionate in principal la nivelul categoriei 'Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare' (-772 milioane lei), in timp ce cheltuielile de capital si 'alte transferuri', nete de impactul schemelor de compensare sunt diminuate cu 196 milioane lei si respectiv 1,156 miliarde lei.

In cadrul bugetului general consolidat, la bugetul de stat proiectul de rectificare prevede ca veniturile pe anul 2012 se diminueaza cu 2,158 miliarde lei (0,4% din produsul intern brut), iar cheltuielile bugetului de stat, pe sold, se diminueaza cu suma de 753,8 milioane lei (0,12% din produsul intern brut).

Reducerea cheltuielilor bugetului de stat se acopera, in principal, prin anularea sumelor retinute de 10% din bugetul aprobat, in conformitate cu prevederile art. 21 din Legea privind finantele publice nr.500/2002. Conform legii, ordonatorii principali de credite repartizeaza la inceputul anului creditele bugetare, dupa retinerea unui cuantum de 10% din suma. Aceasta suma retinuta este repartizata in semestrul al II-lea al anului, dupa analizarea de catre Guvern a executiei bugetare pe primul semestru.

Cheltuielile de personal cresc

Cheltuielile de personal cresc cu 648,0 milioane lei (0,1% din PIB), in principal ca urmare a majorarii salariilor in sistemul bugetar, cheltuielile cu dobanzile se majoreaza cu 862,1 milioane lei (0,1% din produsul intern brut), ca urmare a modificarii indicatorilor macroeconomici si a majorarii deficitului bugetar de la 1,9% din produsul intern brut estimat initial la 2,2% din produsul intern brut, iar cheltuielile aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile se diminueaza cu 1,421 miliarde lei (0,2% din PIB).

Cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice va fi majorat cu 7,4% incepand cu data de 1 decembrie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.

Impactul aplicarii masurii de majorare a salariilor bugetarilor cu 8% din iunie 2012 si cu 7,4% din decembrie 2012 asupra cheltuielilor bugetare este estimat pentru anul in curs la 1,525 miliarde lei (0,3% din produsul intern brut).

De asemenea, impactul masurii reparatorii de restituire a sumelor retinute pensionarilor in primele patru luni ale anului, ca si contributii de asigurari de sanatate, este de 1,299 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#rectificare bugetara 2012, #buget 2012, #deficit bugetar 2012 , #buget