Bugetul pe 2015, avizat de comisiile parlamentare - cati bani primesc institutiile statului

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 13:24
3265 citiri
Bugetul pe 2015, avizat de comisiile parlamentare - cati bani primesc institutiile statului

Comisiile parlamentare reunite de buget - finante au inceput, marti dimineata, dezbaterile generale pe marginea proiectului bugetului de stat pe 2015, in absenta ministrului Finantelor Publice, si au inceput sa dea avize pentru fiecare institutie in parte.

Discutiile au inceput dupa ora 09:30, cu intarziere, dupa ce reprezentantii Opozitiei au invocat incalcarea regulamentului si au cerut amanarea lucrarilor comisiilor pana la sosirea noului ministru al Finantelor Publice, Darius Valcov, informeaza Agerpres.

Parlamentarii coalitiei de guvernare au motivat absenta lui Valcov prin faptul ca acesta va depune juramantul ca ministru al Finantelor abia in aceasta seara, iar comisiile parlamentare de buget - finante au aprobat, prin vot, inceperea dezbaterilor in prezenta secretarilor de stat din MFP Daniela Pescaru si Attila Gyorgy si a presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu.

CNADNR

Bugetul pe 2015 al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a fost avizat, marti, cu 32 de voturi pentru si 9 voturi impotriva de comisiile reunite de specialitate din Camera Deputatilor si Senat.

Cele 92 de amendamente depuse la proiectul de buget pe 2015 al CNADNR au fost respinse. Bugetul CNADNR pe 2015 are prevazuta o valoare de 6,11 miliarde de lei, conform Agerpres.

MAE

Un aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate a primit si bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pe anul 2015. Din cele 41 de amendamente depuse, doar unul singur a fost adoptat de catre membrii comisiilor, cu majoritate de voturi pentru si o abtinere.

Acesta prevede alocarea sumei de zece milioane lei in vederea participarii Romaniei la Expozitia Mondiala Milano 2015 care se va desfasura in perioada 1 mai-31 octombrie si care are ca tema "Hranirea planetei, energie pentru viata", arata Agerpres.

Alocarile bugetare pentru Ministerul Afacerilor Externe in 2015 se ridica la 629,336 milioane de lei, in scadere cu 11,46%, fata de anul curent, in care institutia are alocat un buget de 710,820 milioane de lei, potrivit proiectului elaborat de Ministerul de Finante.

Serviciile

Si bugetele Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) si Serviciului pentru Protectie si Paza (SPP) au primit aviz favorabil, arata Agerpres.

In cazul Serviciului de Informatii Externe (SIE), presedintele comisiei, deputatul PNL Mihai Calimente, a votat impotriva, precizand ca este nemultumit de alocarile bugetare facute.

"Eu, cel putin, ca presedinte al Comisiei, nu sunt multumit cu bugetul acordat Servicului. Fata de cererea initiala facuta de Serviciu, bugetul este diminuat cu doua milioane de lei, dar partea cea mai ingrijoratoare, in opinia mea, este la capitolul de investitii, unde avem o diminuare fata de cerere cu 22 de milioane de lei", a spus Calimente, citat de Mediafax.

El si-a manifestat speranta ca la rectificarile care se vor face, aceasta suma sa fie acordata, intrucat exista necesitati reale pentru aceste sector. Ulterior, bugetul SIE, de 225.380 mii lei, in scadere cu 0,59% fata de anul 2014, a primit aviz favorabil.

Agerpres

Bugetul Agentiei Nationale de Presa Agerpres a primit aviz favorabil din partea Comisiilor de cultura si media ale Parlamentului in forma propusa de Guvern.

Potrivit proiectului de buget, in 2015, institutia are alocati 19,25 milioane de lei, cu 12% mai mult decat in 2014.

AAAS

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) va avea anul viitor un buget total de 18,6 milioane de lei, in usoara scadere fata de suma de 19,5 milioane de lei din acest an, plafonul fiind aprobat marti de catre comisiile parlamentare de specialitate, conform Mediafax.

Academia Romana

Comisiile de invatamant ale Parlamentului au dat marti aviz favorabil proiectului bugetului din 2015 al Academiei Romane, in valoare de 331.913.000 de lei, cu un amendament care prevede majorarea cu 20 de milioane de lei, pentru cheltuieli de capital si de personal, potrivit Mediafax.

SRTv

Bugetul Societatii Romane de Televiziune (SRTv) pe anul 2015, in suma de 180,83 milioane de lei, a fost avizat favorabil de comisiile pentru cultura din Parlament, care au adoptat si un amendament pentru suplimentarea acestui buget cu 5 milioane de lei pentru functionarea TVR Moldova, informeaza Mediafax.

Minsiterul Justitiei

Bugetul Ministerul Justitiei (MJ) a primit aviz favorabil din partea comisiilor juridice ale Parlamentului, fiind aprobat un amendament prin care s-a propus o crestere a alocarilor pentru asistenta din oficiu, arata Agerpres. In 2015, institutia va avea la dispozitie 2.710.586.000 de lei, cu 21,7% mai putin decat cel din 2014 (3.461.593.000 lei).

CNA

Si bugetul Consiliului National al Audiovizualului (CNA) a trecut de comisiile de specialitate, primind o suplimentare de 50.000 de lei. Amendamentul a fost propus de presedintele Comisiei senatoriale de cultura, Georgica Severin, din cei 50.000 de lei 15.000 de lei urmand sa acopere cheltuielile de personal si 35.000 de lei, cheltuielile de intabulare, arata Agerpres.

Potrivit proiectului de buget, CNA avea alocata pentru 2015 suma de 8,015 milioane de lei, cu 7% mai putin decat in 2014.

Ministerul Agriculturii

Parlamentarii din comisiile de specialitate au dat aviz pozitiv bugetului Ministerului Agriculturii cu 22 de voturi pentru si zece impotriva. Acesta este de 23,595 miliarde de lei, in crestere cu 27,16% fata de executia preliminata din 2014, de 18,56 miliarde de lei.

ANI

Bugetul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), avizat pozitiv in comisii, se ridica la 37.843.000 lei, mai mic cu 0,18% fata de anul trecut, arata Agerpres.

Finante si Dezvoltare Regionala

Bugetul Ministerului Finantelor a primit aviz pozitiv, dupa ce initial deputatul PDL Ioan Oltean a solicitat amanarea dezbaterilor pe motiv ca in sala nu erau prezenti nici ministrul Finantelor, nici unul dintre secretarii de stat, ci doar un director din minister si secretarul general adjunct al MFP, potrivit Agerpres.

Insa reprezentantii Finantelor au precizat ca secretarul de stat Daniela Pescaru era prezenta la ora dezbaterii intr-o alta comisie din Parlament, asa ca dezbaterile au continuat.

Pe de alta parte, bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a fost avizat luni seara, la solicitarea ministrului de resort Liviu Dragnea. Acesta il insoteste marti pe premierul Victor Ponta, la Belgrad, la cea de a III-a reuniune la nivel de prim-ministri din Europa Centrala si de Est si China.

CNCD, ANSVSA, ICCJ

Bugetul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a primit marti aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, in Comisiile reunite pentru egalitatea de sanse din Parlament. Pentru anul viitor, CNCD are alocata de la bugetul de stat suma de 11,9 milioane lei, mai mare cu 47,75% decat in 2014.

Aceeasi decizie a fost luata si in cazul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care va avea la dispozitie in 2015 suma de 528,3 milioane de lei, in scadere cu 2,77% fata de 2014.

Similar, bugetul Inaltei Curtii de Casatie si Justitie (ICCJ) pe anul urmator - care a primit aviz favorabil marti din partea Comisiilor juridice ale Parlamentului - este de 71.515.000 lei, cu 25,82% mai mic decat in 2014.

SGG, Avocatul Poporului, CNAS

Bugetele Secretariatului General al Guvernului (SGG), Avocatului Poporului si al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) au primit si ele, marti, aviz favorabil in comisii, informeaza Agerpres.

Bugetul SGG se ridica la suma de 6,96 miliarde de lei, mai mare cu 25,48% fata de anul trecut, iar parlamentarii au adopta amendamentele care preved sume suplimentare pentru 2015.

Bugetul prevazut pentru Avocatul Poporului este de 7.733.000 de lei, in crestere cu 27,65% fata de 2014. Acesta a fost suplimentat cu 2.389.000 de lei pentru crearea Mecanismului National de Prevenire a Torturii.

Si bugetul CNSAS a fost avizat favorabil, cu un amendament care prevede o suplimentare de 200.000 de lei pentru programe de educatie si cercetare.

Senat si AEP

Bugetul Senatului a primit marti aviz favorabil, cu majoritate de voturi, in Comisiile reunite pentru buget-finante din Parlament. Acesta are o valoare de peste 104,1 milioane lei in 2015, in crestere cu 0,7% fata de 2014.

Si bugetul Autoritatii Electorale Permanente (AEP) a primit aviz favorabil, desi secretarul general al AEP Tiberiu Kovacs s-a declarat nemultumit de banii alocati, precizand ca institutia are deja un deficit important in ceea ce priveste cheltuielile de personal, informeaza Agerpres.

Sanatate

De asemenea, dupa mai bine de trei ore de dezbateri, bugetul Ministerului Sanatatii (MS) si cel al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), cu 22 voturi pentru, cinci impotriva si o abtinere.

Parlamentarii celor doua comisii au adoptat un amendament din cele 61 depuse, care prevede suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii la capitolul Cercetare-Dezvoltare-Inovare cu 12.000.000 lei, potrivit Agerpres.

Astfel, bugetul pe anul 2015 propus si avizat de senatorii si deputatii din comisiile de sanatate pentru MS este de 4.670.095.000, cu 137.000.000 de lei mai mult decat cel pe 2014.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...
Comentarii