Bugetul pe 2016, adoptat de Guvern

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 13:37
3115 citiri
Bugetul pe 2016, adoptat de Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de buget pentru anul 2016 a fost adoptat, miercuri, in sedinta de Guvern, inainte de consultarea cu cetatenii pe acest subiect.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, intr-o conferinta de presa, in jurul orei 13.30.

El a mentionat ca au venit propuneri din partea cetatenilor si reprezentantilor societatii civile, insa au fost putine lucruri concrete si tocmai de aceea a fost posibila adoptarea bugetului inaintea dezbaterii programate pentru ora 14.00.

Buget 2016: Guvernul Ciolos consulta strada - Ce trebuie sa faci ca sa intri in dialog cu ministrii

Urmatorul pas este ca proiectul de buget pe 2016 sa fie discutat in Parlament.

Dezbatere publica

Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC), condus de Violeta Alexandru, a transmis, la inceputul saptamanii, ca bugetul pe anul 2016 va fi dezbatut cu toti romanii interesati de acest subiect, in cadrul unei intalniri organizate la Palatul Victoriei din Bucuresti.

"Promovarea principalelor prioritati sectoriale de investitii pentru 2016 fiind importanta pentru Guvern, in paralel cu prezentarea, de catre Ministrul Finantelor Publice - Anca Dragu, a structurii generale a bugetului pentru anul urmator, organizatorii au invitat la eveniment si trei dintre membrii Cabinetului, Ministrul Transporturilor - Dan Costescu, Ministrul Fondurilor Europene - Aura Raducu si Ministrul Agriculturii - Achim Irimescu, fiind pentru prima data cand membrii Guvernului dialogheaza cu cetatenii in acest format", a transmis atunci Ministerul de resort.

Buget 2016: Ministerele care primesc cei mai multi bani. De unde se taie

Formatul propus este urmatorul:

  • 30 de minute - interventiile initiatorilor proiectului de buget 2016 respectiv ale ministrilor prezenti,
  • 1 ora si 30 de minute - sesiune constand in sustinerea punctelor de vedere de catre participantii selectati (intrebarile care nu beneficiaza de prezenta in sala a celor care le-au formulat, vor fi citite de catre organizatori), in limita timpului alocat (3 minute/interventie, avand in vedere si pledoaria depusa anterior in scris, urmata de raspunsul aferent din partea ministrului vizat).

Principalele cifre ale bugetului 2016

Principalii indicatori ai bugetului pe 2016 au fost prezentati saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu.

Buget 2016: Guvernul a decis ce va face cu banii nostri - Care sunt primele date oficiale

- Deficit ESA de 2,95% din produsul intern brut (PIB), care corespunde unui deficit pe cash de 2,8% din PIB si unui deficit structural de 2,73% din PIB.

- PIB-ul nominal la care se raporteaza proiectul de buget este de 746,6 miliarde de lei.

- Crestere economica de 4,1% pentru 2016.

- Estimare venituri: +1,6% fata de 2015.

- Estimare cheltuieli: +13 miliarde de lei.

- Bugetul pentru asistenta sociala ramane constant.

- Cheltuieli salariale: crestere de la 7,3% din PIB la 7,7% din PIB.

- Cheltuielile pentru investitii: de la 4,7% din PIB (estimat 2015) la 5,1% in 2016, adica de la 33 miliarde lei la 37,7 miliarde de lei.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#buget 2016 adoptat Guvern, #buget 2016 adoptat , #buget