Bugetul pe 2016 cu materialul clientului

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 06 Decembrie 2015, ora 09:36
4765 citiri
Bugetul pe 2016 cu materialul clientului

Bugetul pe 2016, pus in dezbatere publica, nu aduce revelatii. In spatele catorva decizii mai degraba spectaculoase si simbolice decat cu mari efecte concrete, cabinetul Ciolos a pastrat liniile proiectului lansat de guvernul Ponta, de la care insa nici nu vad cum se putea abate substantial si nu numai din cauza timpului foarte scurt scurs de la investire.

Marea diferenta este transparenta de care a dat dovada cabinetul Ciolos, publicand pe site-ul Ministerul de Fianante proiectul cu toate detaliile lui, ceea ce, dupa stiinta mea, chiar e o premiera.

De ce spun ca mari schimbari nu putea sa faca? Pentru ca bugetul este de fapt, dupa cum spune si directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, un efect, o consecinta a deciziilor luate intr-un an intreg: "Chiar daca esti profesionist si vii de la CE, este un soc cultural sa asimilezi toate cifrele si chiar daca unele proiecte nu-ti convin, ele sunt intr-o inertie institutionala si nu poti sa tai. Miscarile semnificative din buget sunt produsul unor legi adoptate in primele doua - trei trimestre din an".

Deci Guvernul Ciolos a preluat nu doar cifrele fostului cabinet, ci si toata infrastructura legislativa care le determina. Guvernul independent a lucrat cu materialul clientului politic, ca sa zic asa.

Asa se face ca vedem reflectate in buget toate majorarile salariale pentru bugetari gandite de fosta guvernare, plus 10% acordate recent de Parlament, ceea ce duce ponderea cheltuielilor de personal de la 7,3% la 7,7% din PIB.

Putea guvernul Ciolos sa procedeze altfel? Teoretic da, dar numai asumandu-si sa fie guvernul care incepe prin a taia. Sigur ca un guvern tehnocrat nu ar trebui sa isi faca probleme de imagine si electorale. Dar nu stiu in ce masura el si-ar pastra sustinerea unor partide aflate in fata unui an electoral important.

Zona investiilor publice nu creste spectaculos, la 5,1 din PIB. Dar aici nu procentul in sine mi se pare esential, ci masura in care aceste investitii vor fi si realizate in mod efectiv. Pentru ca si cabinetul Ponta si le-a propus, dar a obtinut excendentul bugetar tocmai pe seama neexecutarii lor. Si in aceasta zona esential este felul in care guvernul ca reusi sa foloseasca bani europeni.

Am vazut un mare entuziasm pentru ca au fost taiate fondurile alocate Catedralei Mantuirii, asociat cu unele cresteri, nu spectaculoase insa, pentru Educatie si Sanatate.

Mi se pare absolut corect sa nu mai fie dirijati bani publici spre un proiect faraonic, despre care nu vad ce legatura are cu modestia credintei adevarate, dar pe care daca patriarhul Daniel si-l doreste nu are decat sa-l ridice din donatii.

Sunt insa foarte curioasa ce se va intampla in Parlament, stiind ca pana acum imensa majoritate a amendamentelor la buget a vizat tocmai constructia sau repararea bisericilor, argument electoral forte si facil al majoritatii politicienilor.

Revenind la Sanatate si Educatie, dincolo de cresterile remarcate, cu 700 respectiv 600 de milioane de lei, subfinantarea ramane. Adica ramanem cu procentul cel mai mic din PIB alocat Sanatatii in UE, ramanem cu sub 6% din PIB pentru Educatie. Repet, nu cred ca acum se putea face mai mult, dar as vrea sa vad ca guvernul Ciolos creeaza caramida cu caramida conditiile pentru ca bugetul pentru 2017 sa marcheze intrarea in normalitatea europeana.

Remarc bugetul foarte mare al SRI, 1,8 miliarde de lei, cu 20 % mai mare decat in anul precedent, si egal cu bugetul Transporturilor. Inteleg ca in felul acesta SRI va avea cel mai mare buget al unui serviciu de informatii din tarile NATO, ca pondere in cheltuielile publice. Nu spun ca e rau din principiu, dar as vrea sa stiu de ce, pentru ce.

Una peste alta, acest guvern ne duce la un deficit prognozat de 2,9%, adica foarte, foarte aproape de limita maxima. Ramane de vazut daca in an electoral guvernul va reusi sa reziste presiunii partidelor care mi-e foarte greu sa cred ca se vor abtine de la populisme de tip 10%.

Cu alte cuvinte, cred ca Ministerul Finantelor a facut ceea ce se putea face cu acest buget, in liniile fixe de la care nu se putea abate. Greul de-abia incepe si el cred ca va consta in rezistenta la masuri populiste, absorbtia fondurilor europene si elaboarea acelor masuri care sa permita anul viitor un cu totul alt buget, deci un exercitiu major de viziune.

In plus, mi se pare esential, poate cel mai important, ca acesti bani, cati sunt ei, sa fie folositi cu mult mai corect, ca robinetele catre clientela, catre pusculitele de partid si private etc. sa fie inchise. Si de-abia atunci vom vedea cu adevarat ce si cu cat e cu adevarat subfinantat.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com