Bugetul pe 2017 a fost adoptat in timp record, cu dezbateri mai mult de forma

Marti, 07 Februarie 2017, ora 13:48
9940 citiri
Bugetul pe 2017 a fost adoptat in timp record, cu dezbateri mai mult de forma

Parlamentul a adoptat marti bugetul de stat pentru anul 2017, in timp record, dupa doar 13 ore de dezbateri in plen, impartite in doua zile.

Pentru buget au votat 208 voturi parlamentari, in timp ce 205 voturi au fost impotriva.

La Parlament a fost prezent si premierul Sorin Grindeanu, care a asteptat sa plece presedintele Klaus Iohannis pentru a veni in plen. Seful statului s-a adresat marti Parlamentului, insa premierul si ministrii sai nu au vrut sa fie prezenti.

"Multumesc Parlamentului ca a adoptat in regim de urgenta bugetul pe anul 2017. Avem nevoie de acest buget cu totii. Era nevoie sa fie poate votat mai de demult daca lucrurile s-ar fi desfasurat intr-un calendar normal, si asta era bine pentru Romania. As vrea sa transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori si sa reconfirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri", a afirmat premierul Sorin Grindeanu, dupa vot.

Premierul a precizat ca Executivul are in vedere trei masuri principale: "simplificarea debirocratizarii, reducerea taxelor si facilitarea accesului la finantare".

"Trebuie sa realizam toate investitiile pe care ni le-am propus in 2017 in infrastructura si sa indeplinim toate masurile din programul de guvernare. Este un buget concentrat atat pe politici sociale, cat si pe politici de dezvolatare.

Ne incadram intr-un deficit de 3%. Am alocat 2% din PIB pentru Armata si asta s-a intamplat pentru prima data in bugetul din anul acesta. Ultimul lucru pe care vreau sa il mentionez, apropo de investitii: pentru anul 2017 pentru investitii sunt zece miliarde de lei in plus fata de 2016", a spus Sorin Grindeanu in aplauzele colegilor de partid.

Bugetul a fost avizat fulger si in comisii

Precizam ca bugetele ministerelor si ale altor institutii au fost avizate fulger, in timpul weekend-ului, in Comisiile de buget-finante ale Legislativului.

Luni au inceput dezbaterile pe proiectul de buget si proiectul bugetului asigurarilor sociale, care au continuat marti, pana la ora 12:00, cand seful statului si-a sustinut discursul in Parlament.

In timpul discutiilor de luni, premierul Sorin Grindeanu si ministrii sai au sustinut in continuare argumentele pentru modul in care au impartit banii, iar amendamentele depuse de Opozitie, in jur de 500, au fost respinse pe banda rulanta.

De altfel, partidele Opozitiei anuntasera deja ca vor vota impotriva bugetului de stat pe 2017, cum au si facut, insa coalitia PSD-ALDE are majoritate in Parlament.

Basescu, la dezbaterea pe buget: Aveti doua trenuri pe aceeasi linie, din directii opuse, iar impiegatul e beat

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: Ziare.com