Bugetul Romaniei, bazat pe o crestere prea ambitioasa - Financial Times

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 10:45
2110 citiri
Bugetul Romaniei, bazat pe o crestere prea ambitioasa - Financial Times
Foto: Sofia Echo

Romania s-a alaturat tarilor care intentioneaza sa-si reduca deficitul semnificativ, in 2012, de la 4,4 la 1,9 la suta, in acest caz, insa aceasta cifra depinde de o crestere economica de peste 2 procente, o estimarea optimista pentru o economie cu legaturi atat de stranse cu zona euro, sunt de parere analistii internationali.

In mare parte, Romania merge pe calea austeritatii pentru a multumi creditorii internationali, precum FMI si UE.

A doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana nu este, de altfel, straina de austeritate, dupa ce si-a redus deja deficitul la mai putin de 5 la suta din PIB de la aproape 14%, in urma cu doi ani, cand s-a prabusit Lehman Brothers, comenteaza analistii de la Financial Times.

Totusi, oficialii romani au spus ca exista posibilitatea extinderii deficitului pana la 2,5 la suta, daca se inrautatesc conditiile economice. Noua runda de taieri de cheltuieli va fi realizata prin reducerea locurilor de munca in aparatul de stat, inghetarea pensiilor si vanzarea companiilor de stat.

In acest an, economia Romaniei ar putea creste cu 1,8 la suta, iar, in bugetul pe 2012, se prevede o crestere de 2,1%. Aceasta estimare este sub cea anterioara, de 3,5%, dar ar putea fi, in continuare, prea ambitioasa, potrivit lui Neil Shearing, de la Capital Economics. Acesta prevede o contractie de 0,5 la suta, din cauza unei recesiuni din zona euro. "Economia locala a Romania nu este in stare sa stimuleze cresterea", a precizat Shearing.

Economia Romaniei sufera din cauza proximitatii de zona euro, concluzioneaza analistii publicatiei financiare. Jumatate din exporturile sale ajung in zona euro, iar cea mai mare parte a bancilor sunt filiale ale celor din Grecia si Austria.

Potrivit Fitch Ratings, bancile grecesti detin 15,8 la suta din activele bancare din Romania, iar cele austriece, 31,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#buget Romania 2012, #buget 2012, #deficit bugetar 2012, #crestere economica 2012 , #buget
Comentarii