Bugetul UE a primit, in sfarsit, unda verde - cum se impart banii pana in 2020

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 14:24
2249 citiri
Bugetul UE a primit, in sfarsit, unda verde - cum se impart banii pana in 2020

Parlamentul European a aprobat, miercuri, proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2014-2020, dupa ce a fost blocat aproape 5 luni de zile, din cauza disputelor intre guverne si oficialii UE.

Eurodeputatii au votat o rezolutie politica ce a obtinut 474 de voturi pentru, 193 impotriva si 42 de abtineri, iar votului juridic final ce va avea loc in septembrie sau octombrie, informeaza AFP.

Pentru prima data in istoria comunitatii, bugetul in valoare de 960 miliarde de euro contine pentru taieri de cheltuieli.

Reprezentantii la nivel inalt al politicienilor din fiecare stat membru UE si-au dat acordul, saptamana trecuta, privind adoptarea acestui buget.

Acord pentru bugetul UE: Mai multi bani pentru combaterea somajului in randul tinerilor (Video)

"Acordul politic a fost cel mai bun rezultat posibil, date fiind circumstantele", a precizat presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care desi considera ca intelegerea este pe departe de a fi perfecta, au fost obtinute imbunatatiri substantiale, scrie Europe Online Magazine

Si comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski, a salutat succesul, precizand ca acesta "deschide calea catre o crestere economica pentru urmatorii 7 ani si fonduri pentru piata muncii in valoare de un miliard de euro", in timp ce presedintele Comisiei Europene a sustinut ca "avem nevoie de acest buget, in primul rand pentru cetatenii nostri".

Din cauza crizei, statele membre au fost nevoite sa limiteze cheltuielile in cadrul exercitiului financiar 2014-2020, in timp ce Parlamentul a trebuit sa maximizeze resursele si, in acelasi timp, sa lase loc pentru o alocare mai flexibila a banilor.

Insa liderul Verzilor din PE, Daniel Cohn-Bendit, a atras atentia ca acest buget nu permite tarilor de pe batranul continent sa se lupte cu criza si ca intelegerea este una dezavantajoasa.

Extenuanta aventura a adoptarii bugetului european - Corespondenta de la Bruxelles

Cum vor fi alocati banii

Bugetul UE pentru 2014-2020 a fost aprobat initial in februarie, insa ratificarea lui a fost blocata in Parlament.

Cu toate acestea, alocarile vor ramane neschimbate in noul acord, insa banii care vor ramane necheltuiti vor fi transferati de la un an la altul si nu se vor intoarce in bugetele nationale, ca pana acum.

In plus, liderii europeni au decis sa aloce o suma suplimentara de 6 miliarde de euro catre programele care se ocupa de combaterea somajului in randul tinerilor.

Potrivit informatiilor Comisiei Europene, propunerile pentru impartirea banilor din bugetul UE in perioada 2014-2020 pe sectoare sunt urmatoarele:

- 80 de miliarde de euro pentru cercetare si inovare, suma care va fi completata de fondurile structurale.

- 376 de miliarde euro vor merge catre instrumentele politicii de coeziune.

- 40 de miliarde de euro vor merge pentru crearea facilitatii denumite "Conectarea Europei", care presupune infiintarea unei infrastructuri moderne, precum si 10 miliarde de euro catre investitiile din domeniul transporturilor in cadrul Fondului de coeziune.

- 281,8 miliarde de euro vor ajunge la Politica Agricola Comuna (PAC)

- 89,9 miliarde de euro sunt alocati dezvoltarii rurale.

- o suma suplimentara de 15,2 miliarde de euro va fi repartizata intre urmatoarele sectoare: 4,5 miliarde de euro pentru cercetare si inovare, 2,2 miliarde de euro pentru siguranta alimentara, 2,5 miliarde de euro pentru ajutoarele alimentare, 3,5 miliarde de euro pentru o noua rezerva pentru situatiile de criza in sectorul agricol si maximum 2,5 miliarde de euro pentru Fondul european de ajustare la globalizare.

- alocarea a 15,2 miliarde de euro in domeniul educatiei si formarii profesionale, precum si 1,6 miliarde de euro culturii.

- 8,2 miliarde de euro vor fi alocati afacerilor interne ale UE, precum si 455 milioane de euro pentru protectia civila si pentru Capacitatea europeana de raspuns in situatii de urgenta.

- alocarea a 70 de miliarde de euro instrumentelor de asistenta externa pentru perioada 2014-2020.

Cat primeste Romania

Inainte de a merge in Germania pentru a discuta cu liderii europeni despre somajul in randul tinerilor, presedintele Traian Basescu a precizat, miercuri, si cati bani va primi Romania din bugetul UE pe 2014-2020.

Basescu: Romania are bani pentru tineri. Invatamantul profesional, un program de succes (Video)

"Sumele de care poate beneficia Romania: 400 de milioane de euro din bugetul UE, din care 125 de milioane de euro alocate somajului in randul tinerilor, la care se vor mai adauga inca 75-100 de milioane. Deci, Romania va beneficia in doi ani de aproape o jumatate de miiliard destinat crearii de locuri de munca, daca decide sa foloseasca toata suma.

La aceste programe se adauga programul Bancii Europene de Investitii. Deci sunt bani, problema e sa fie programe si vointa de a genera programe de calitate pentru reducerea somajului in randul tinerilor", a explicat seful statului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#buget UE aprobat Parlamentul European, #buget UE aprobat, #buget UE 2014 2020 , #buget