Bugetul UE, blocat de Parlamentul European (Video)

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 14:32
4271 citiri
Bugetul UE, blocat de Parlamentul European (Video)

Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 a fost blocat, miercuri, de Parlamentul European (PE) si trebuie renegociat in zilele urmatoare.

"Parlamentul respinge concluziile Consiliului European din 8 februarie, in forma lor actuala. Deputatii sunt de acord cu plafoanele stabilite, dar solicita un buget european mai modern si mai eficient", se arata intr-un comunicat al Parlamentului European remis Ziare.com.

Rezolutia pentru respingerea bugetului a fost adoptata cu 506 voturi pentru, 161 impotriva si 23 de abtineri si "subliniaza problema tot mai mare a incalcarii obligatiilor de plata, care face ca facturile sa nu fie platite si programele UE sa fie puse in pericol", au mai transmis reprezentantii PE.

Bugetul UE Austeritatea a castigat lupta - urmeaza batalia finala, votul din PE

Potrivit acestora, incalcarea obligatiilor de plata anul trecut a dus la epuizarea fondurilor pentru mai multe programe UE importante inca din primele luni ale anului, cum ar fi Erasmus, Programul cadru de cercetare si Fondul Social.

In urma summitului de la Bruxelles din 8 februarie, Consiliul European a cazut de acord pentru un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scadere bugetara din istoria Blocului comunitar.

In consecinta, Parlamentul cere clarificarea situatiei facturilor neplatite din 2012 inainte de a incheia negocierile pentru Cadrul financiar multianual (MFF), asa cum s-a convenit in discutiile privind bugetul de anul trecut.

Bugetul 2014-20120 ruperea cercului vicios al facturilor neplatite

Facturile neplatite din 2012 si 2013 nu trebuie sa apese bugetul de anul viitor cu datorii ilegale, spune Parlamentul in rezolutie.

Deputatii insista ca facturile legitime din anul trecut si de anul acesta sa fie platite cat se poate de repede, astfel incat 2014, primul an din noul cadru bugetar, sa poata incepe "curat".

"In 2012, suma facturilor neplatite a fost de 16,2 miliarde de euro din totalul de 50,6 miliarde de euro cerut de statele membre pentru cheltuielile de coeziune. Odata platite aceste facturi vechi, doar 28,9 miliarde de euro vor mai ramane pentru platile din 2013, ceea ce va duce inevitabil la o alta incalcare a obligatiei de plata. Fara o solutie, programele 2014 vor fi puse in pericol", se arata in rezolutie.

Pana la sfarsitul lui 2012, nivelul angajamentelor restante a atins nivelul fara precedent de 217,3 miliarde de euro si risca sa creasca din nou anul acesta.

Deputatii deplang practica regulata a Consiliului de a face "taieri orizontale" la sumele rezervate pentru plati in bugetul anual si considera ca aceasta practica este cauza principala a deficitului de facto. Ei cer Comisiei sa depuna un proiect de buget amendat care sa acopere facturile de anul trecut, cel mai tarziu pana la sfarsitul acestei luni, pentru a se asigura ca negocierile de buget pentru anul viitor nu sunt compromise. Acesta a fost, de fapt, acordul stabilit in cursul negocierilor de anul trecut privind bugetul 2013.

Pentru a preveni un soc al facturilor la sfarsitul anului, deputatii recomanda rapoarte lunare din partea Comisiei pentru Parlament si Consiliu privind progresele platilor catre fiecare tara, din fondurile mari.

"Parlamentul cere Comisiei sa precizeze clar cum bugetul propus va contribui la Pactul pentru crestere economica si locuri de munca agreat in iunie 2012. Bugetul nu trebuie considerat o povara suplimentara, ci mai degraba un instrument de sustinere a investitiilor. Capacitatea bugetului UE de a determina crestere economica, competitivitate si crearea de locuri de munca este mai importanta ca niciodata in timpuri de dificultati economice", se subliniaza in text.

Ce urmeaza?

Parlamentul European informeaza ca negocierile informale trebuie sa duca la redactarea unui Regulament cuprinzand cadrul financiar multianual, pentru care Parlamentul trebuie sa isi dea acordul si care trebuie sa fie subiectul unui acord interinstitutional intre Parlament, Consiliu si Comisie.

"Parlamentul negociaza bazele legale pentru mai multe programe UE in paralel, dar pentru acestea Parlamentul si Consiliul decid prin codecizie. Daca nu exista un acord pana la inceputul lui 2014, se vor aplica liniile MFF din 2013, ajustate conform inflatiei", au mai precizat reprezentantii PE.

Potrivit europarlamentarului PDL Cristian Preda, probabil ca abia in iunie vom sti clar ce se poate scoate din Consiliu, din perspectiva finantarii.

"Liderii de Guvern au cazut de acord sa se gaseasca o solutie. In principiu, cei mai optimisti din Parlament spun iunie, dar niciodata nu poti sti", a spus europarlamentarul PDL Cristian Preda, care a votat pentru mentinerea bugetului UE, intr-o interventie la Digi 24.

Romania obtinuse mai multi bani decat in exercitiul bugetar anterior

Conform presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Romania obtinuse o crestere de 18% a bugetului pentru 2014-2020, fata de precedentul exercitiu bugetar, suma totala fiind de 39,887 miliarde de euro.

Insa Victor Ponta a criticat, la acea vreme, negocierile duse de seful statului.

"Sunt foarte dezamagit de rezultatul final, pe care oricum il prezentam sa para mai bun, cand de fapt este foarte rau", mentiona atunci premierul, care sustinea ca Romania trebuia sa obtina o crestere de 30%.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a criticat votul negati al colegilor sai socialisti si liberali din PE.

"Cred ca in acest moment nu trebuia sa ne gandim la o consolidare a bugetului european, ci la interesul cetatenilor din Romania. (...) Colegii socialisti si liberali au mers inainte pentru ca bugetul Romaniei sa nu creasca.

Principalul argument este acela ca trebuie sa dam un mandat foarte puternic echipei de negociere a bugetului Uniunii Europene, e un joc tactic. Ce e interesant este ca nu se cere o suma mai mare, e cu atat mai bizar ca deputatii din Romania au votat impotriva unui buget care avantaja Romania", a sustinut Cristian Preda.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#buget UE respins Parlament European, #buget UE respins PE, #buget UE respins , #buget