Cartel Alfa: In 2010 somajul ar putea ajunge la peste 8%

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 13:56
625 citiri
Cartel Alfa: In 2010 somajul ar putea ajunge la peste 8%

Anul viitor, rata somajului ar putea depasi 8%, afirma vicepresedintele Cartel Alfa, Romulus Nita, precizand ca cifrele dupa care va fi construit bugetul pe anul 2010, respectiv 6,2 la suta, sunt foarte optimiste insa sunt incorecte.

"Din pacate nu avem nici acum cifrele foarte exacte in legatura cu somajul, pentru ca instrumentele noastre nu ne permit acest lucru. Cred ca este de peste 8 %. Vreau sa va spun ca cifrele anuntate de Statistica si preluate in bugetul pe 2010 sunt foarte optimiste. (...) Previziunea potrivit careia rata somajului va fi de 6,2% este incorecta si foarte optimista.

Guvernul trebuie sa ia masuri foarte serioase pentru ca acest lucru sa se poate intampla. Ne-am bucura ca acest lucru sa fie realizat, dar ma indoiesc ca aceasta chestiune se va atinge", a declarat Nita, la Realitatea FM.

El a declarat ca in acest an, multi romani au fost in somaj tehnic, astfel ca ei nu au fost inregistrati ca someri. Asadar, afirma Nita, rata somajului este mult mai mare decat cea anuntata de Institutul National de Statistica.

"Sa nu uitam ca in acest an a functionat somajul tejnic, o mare parte din oameni inca sunt in somaj tehnic si din acest motiv nu sunt inregistrati ca someri. Insa daca anul viitor Guvernul nu prelungeste somajul tehnic cum au cerut sindiicatele, este foarte posibil sa se intample doua lucruri. Prima chestiune este ca somajul va creste automat in primele luni ale anului mult mai mult decat crede Guvernul si apoi el se poate amplifica in prima parte a anului asa cum a crescut si in acest an", a declarat Romulus Nita.

Vicepresedintele Cartel Alfa a mai declarat ca in 2010 vor avea loc concedieri atat in sectorul privat cat si in domeniul public.

"Sectorul privat este cel mai amenintat de concedieri insa dupa cum a anuntat Guvernul este posibil ca sa se ia astfel de masuri si in domeniul public. Din pacate nu avem cu cine sa negociem acum pentru ca este un Guvern interimar si ar fi trebuit sa purtam discutii serioase pentru gasirea unor solutii sa stopam cresterea somajului in primele luni din 2010", a conchis Nita.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#someri 2010 Romania, #somaj Romania, #Cartel Alfa someri, #rata somaj Romania , #buget