Cat de prost isi cheltuie Romania bugetul - Comparatie cu media UE

Joi, 24 Martie 2016, ora 12:50
3886 citiri
Cat de prost isi cheltuie Romania bugetul - Comparatie cu media UE

Romania se situeaza pe penultimul loc intre statele membre UE in ceea ce priveste cheltuielile bugetare raportate la PIB si pe ultima pozitie la ponderea cheltuielilor cu educatia si cu protectia sociala.

Paradoxal, insa, datele prelucrate si furnizate la inceputul acestei saptamani de Eurostat ne plaseaza pe locul 12 la sumele alocate pentru pensii raportate la PIB si pe locul 3 daca le luam ca procentaj stabilit in cheltuielile publice.

Cum ar arata PIB-ul si bugetele tarii noastre daca s-ar intoarce toti romanii din strainatate

Din cifrele prezentate de organismul statistic al UE, rezulta o serie de concluzii in privinta modului in care se stabilesc prioritatile in Romania si sugereaza masurile care ar putea fi luate pentru a ne apropia de o structura europeana a modului in care se utilizeaza banii statului.

Precizam ca datele sunt valabile pentru anul 2014, pentru care au fost finalizate calculele pe domenii de cheltuieli publice.

Deoarece taxele colectate efectiv sunt printre cele mai mici din Europa, nici posibilitatile de cheltuieli nu pot fi mai mari. Practic, daca ar fi sa se mearga pe media Uniunii, tot ce este peste cele 72 de procente raport intre 34,9% din PIB cheltuieli la noi si 48,2% media europeana semnifica un interes sporit pentru acele domenii si invers.

Desigur, locul ocupat intre statele membre, din perspectiva ponderii in PIB a unui anumit tip de cheltuieli, este semnificativ mai spre coada clasamentului chiar si acolo unde acest interes sporit se manifesta.

Iar asta din simplul motiv ca nivelul de plecare al cheltuielilor totale este unul foarte scazut din perspectiva uzantelor europene in materie.

Sursa: CursDeGuvernare

Cert este ca ne distingem net in cadrul statelor europene prin locul 28 din 28 posibil la educatie, locul 27 la familie si copii si locul 25 la sanatate, desi suntem in top la ordine si siguranta publica (locul 3), cheltuieli edilitare (tot locul 3) si afaceri economice (locul 7).

Singurele domenii in care suntem undeva mai pe la mijlocul clasamentului sunt protectia mediului (locul 11), banii de pensii (locul 12) si cultura plus religia (locul 18).

Pe scurt, in afara de pensii, sectoarelor care ar trebui sa constituie treaba principala si ratiunea de a fi a statului national, adica educatia, sanatatea si ajutorarea famiiilor cu copii, nu li se acorda nici pe departe atentia cuvenita.

Dupa care ne miram de rezultatele la invatatura, de starea sistemului sanitar si de ce nu fac romanii copii.

Citeste mai departe despre Cum isi cheltuieste Romania bugetul: o comparatie cu practica europeana

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...