Ce taie Guvernul in 2011: salarii, ajutoare sociale si bugete locale - proiect

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 13:43
4081 citiri
Ce taie Guvernul in 2011: salarii, ajutoare sociale si bugete locale - proiect
Foto: Arhiva

Guvernul va diminua substantial fondurile bugetelor locale din TVA, taind la jumatate alocatiile pentru lucrari de infrastructura si baze sportive, dar reducand si banii pentru salarii din invatamant si ajutoare sociale, si va reduce cu 50% si volumul creditelor pentru infiintarea locurilor de munca.

Fondurile totale care vor fi alocate anul viitor bugetelor locale din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata vor fi limitate la 13,7 miliarde lei, in scadere de la bugetul total de 17 miliarde lei acordat pentru 2010, conform proiectului bugetului de stat pentru 2011, obtinut de Mediafax.

Sumele alocate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti vor scadea de la 11,5 miliarde lei, in 2010, la 8,8 miliarde lei, in 2011, fiind afectate atat alocatiile pentru finantarea cheltuielilor cu salariile si contributiile aferente din institutiile de invatamant preuniversitar de stat (taiate de la 9,6 miliarde lei la 7 miliarde lei), cat si sumele reprezentand ajutorul social si ajutorul pentru incalzirea locuintei (diminute de la 844,6 milioane lei la 791,6 milioane lei).

Bugetul destinat finantarii Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural va fi redus la jumatate, de la 813,5 milioane lei la 440,3 milioane lei.

In luna august, la rectificarea bugetara, Guvernul a diminuat cu 1,2 miliarde lei sumele alocate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivel local si cu 388,5 milioane lei bugetul destinat lucrarilor de infrastructura si baze sportive.

De ce nu avem buget pentru 2011?

Proiectul de buget pentru 2011 indica totodata reducerea la jumatate a volumului total de credite care pot fi contractate, in conditii avantajoase, de catre intreprinzatori care infiinteaza noi locuri de munca prin intreprinderi mici si mijlocii. Bugetul total alocat acestui program va fi diminuat anul viitor de la 20,6 milioane lei, in 2010, la 10 milioane lei, cuantumul maxim al creditului care poate fi acordat unui beneficiar fiind mentinuta la 1,5 milioane lei.

Ministerul Finantelor va propune o noua rectificare bugetara

Legea in vigoare prevede ca, pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, de unitati cooperatiste si asociatii familiale, pot fi acordate pentru investitii credite din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru o perioada de cel mult 3 ani, inclusiv perioada de gratie de maximum 6 luni, cu o dobanda de 50% din taxa oficiala a scontului stabilita de Banca Nationala a Romaniei.

Suma totala care poate fi utilizata pentru acordarea de credite si cuantumul maxim al creditului sunt stabilite anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#proiect buget 2011, #buget stat 2011 , #buget