Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce trebuie sa faca Guvernul cu banii in plus? Sondaj Ziare.com

Vineri, 05 August 2011, ora 19:37
3451 citiri
Ce trebuie sa faca Guvernul cu banii in plus? Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Masurile de austeritate implementate de Guvern au dat roade, iar statul va avea ceva bani in plus de cheltuit in acest an, precum si in 2012, sau, cel putin, asa ne-au spus oficialii Fondului Monetar International, care au incheiat, recent, o misiune de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv.

Romania nu are un istoric prea fericit in privinta cheltuirii banilor disponibili si, doar pentru ca am trecut printr-una din cele mai grave crize economice si avem exemple recente despre cum alocarea ineficienta a resurselor poate dauna unei tari - vezi Grecia - nu inseamna ca, in acest an, ne vom descurca mai bine pe acest segment.

In prima jumatate a acestui an, Guvernul a reusit sa obtina un deficit bugetar de 2,07 la suta din produsul intern brut, adica sub nivelul agreat cu FMI, aflandu-se pe drumul cel bun pentru a atinge tinta de deficit de 4,4 la suta din PIB, pe intreg anul 2011.

Avand in vedere si faptul ca veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelul anticipat, iar cheltuielile curente au fost tinute sub control, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a precizat ca va exista un spatiu bugetar in lunile urmatoare.

Care ar fi cea mai buna alegere pentru utilizarea acestui spatiu bugetar? Nici nu s-a anuntat bine faptul ca am avea putin spatiu bugetar si au si aparut vocile care cereau majorarea salariilor bugetarilor, astfel incat sa fie readuse la nivelul dinaintea taierilor din vara anului trecut.

De altfel, chiar Franks a dat tonul in aceasta directie. "Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor in sectorul public, in lunile care urmeaza", a precizat seful misiunii FMI. De asemenea, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat ca bugetul poate suporta o crestere salariala de 5 procente, de la 1 octombrie.

Ulterior, chiar au aparut informatii potrivit carora coalitia de la guvernare ar fi hotarat majorarea salariilor bugetarilor de la acea data, insa zvonurile au fost ferm dezmintite de premierul Emil Boc. Cateva zile mai tarziu, prim-ministrul a anuntat ca Guvernul s-a angajat sa majoreze salariile bugetarilor din 2012, daca se va inregistra un progres in reducerea numarului de angajati din sectorul public prin plecari naturale din sistem.

Pe de alta parte, poate banii in plus ar putea fi utilizati mai eficient - cel putin din punct de vedere economic - in investitii. E adevarat, majorarea salariilor ar aduce un plus de imagine coalitiei de la guvernare, intr-un an electoral cum va fi 2012, iar cei aproximativ 1,2 milioane de bugetari ar avea ceva bani in plus. Acest lucru nu s-ar transforma neaparat in beneficii pentru economie: chiar daca li se majoreaza salariile, bugetarii ar putea decide, in mare parte, sa economiseasca banii in plus, avand in vedere experienta nu tocmai placuta a recesiunii.

Pe de alta parte, investitiile ar avea mai multe avantaje: daca banii sunt directionati spre infrastructura, de exemplu, ar exista sanse putin mai mari de a finaliza macar unele din proiectele de constructie de autostrazi sau modernizare de cai ferate incepute. In plus, indiferent de domeniul ales, investitiile de stat ar conduce la crearea de locuri de munca, implicit la ridicarea nivelului de trai a mai multor persoane care, poate, in prezent, nu au loc munca.

Efectul multiplicator nu s-ar opri aici. Pentru derularea proiectelor de investitii, statul ar incheia contracte cu firme private, care ar beneficia, astfel, de o crestere a activitatii, ce s-ar reflecta si in numarul de locuri de munca si in salariile oferite angajatilor.

O alta optiune pentru spatiul bugetar ar putea fi reprezentata de reducerea unor taxe si impozite. O scadere a contributiilor sociale a fost discutata inca de la inceputul anului, de exemplu. Acest lucru ar lasa mai multi bani in buzunarele romanilor si ar da un imbold si companiilor sa treaca, poate, la un proces de angajari mai larg si la stabilirea unor salarii putin mai ridicate. Astfel, banii in plus de la buget ar putea fi utilizati pentru acoperirea "gaurii" create de incasarile mai mici.

Nu ar fi imposibila nici strategia unor noi programe sociale, gen economatele, magazinele cu preturi reduse, pentru pensionari, sau continuarea (eventual extinderea) unor programe gen "Rabla" sau "Prima Casa".

Deocamdata, pana se vor observa care sunt incasarile si cheltuielile bugetare si pentru al treilea trimestru din acest an, Guvernul sta in expectativa, neanuntand nimic concret.

Ziare.com va invita la sondaj: Ce credeti ca ar trebui sa faca Guvernul cu fondurile disponibile? Sa dea salarii mai mari, sa sporeasca investitiile sau poate sa economiseasca?

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#deficit bugetar, #cresteri salariale, #Emil Boc, #misiune FMI Romania , #buget