Cipru ingheata salariile bugetarilor pentru doi ani

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 18:04
1477 citiri
Cipru ingheata salariile bugetarilor pentru doi ani

Guvernul din Cipru a hotarat sa inghete salariile functionarilor timp de doi ani pentru a limita deficitul public si a incerca sa evite recurgerea la un plan de salvare din partea Uniunii Europene, a anuntat ministrul de Finante, Kikis Kazamias.

Decizia intervine dupa ce Bruxelles-ul a cerut Guvernului sa adopte masuri de austeritate cu scopul de a reduce deficitul bugetar sub 3 la suta din PIB in 2012, sub amenintarea aplicarii de sanctiuni, arata AFP.

"Masura inghetarii salariilor din sectorul public, printre altele, va permite reducerea deficitului bugetar, cu scopul de a evita sanctiunile din partea Comisiei Europene si recurgerea la mecansimul european de sustinere", a declarat Kazamias.

Demnitarul cipriot a subliniat ca se urmareste reducerea deficitului, de la 7 la suta in prezent la mai putin de 3 la suta, in conformitate cu exigentele zonei euro.

El a mentionat insa ca aceasta sarcina a fost ingreunata si mai mult dupa ce la jumatatea lunii noiembrie agentia de rating Moody's a coborat cu doua trepte nota datoriei suverane a tarii din cauza expunerii sistemului bancar cipriot la datoria Greciei.

In pofida eforturilor intense depuse de Cipru, Bruxelles-ul si pietele internationale raman in expectativa, a recunoscut ministrul.

"Agentiile de rating continua sa-si puna intrebari daca deficitul public va cobori sub 3 la suta in 2012. De asemenea, se intreaba cum este posibil sa avem un deficit nul in 2014 in absenta, dupa cum considera, a unui program fiscal credibil pe termen mediu", a spus ministrul in fata reprezentantilor mass-media.

Cresterea economica a Ciprului, nula in acest an, va fi marginala in 2012. Activitatea economica, lovita din plin de criza datoriilor din zona euro, a mai fost afectata si de distrugerea principalei centrale electrice a tarii in urma exploziei accidentale a unui depozit de munitii.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Cipru inghetare salarii bugetari, #salarii bugetari Cipru, #masuri austeritate Cipru , #buget