Opinii: Circul inutil al bugetului

Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 12:53
3449 citiri
Opinii: Circul inutil al bugetului

Cu spatele la zidul calendarului FMI si minoritara in multe comisii cheie, Coalitia a trecut la concesii pe sarite ca sa-si vada trecut bugetul pana la 1 ianuarie. Asa s-a ales Inalta Curte de Casarte si Justitie cu 10 milioane de lei in plus, asa s-au ales Sanatatea si Educatia cu procente in plus.

Pe hartie si fara surse de finantate. Dar avizul comisiilor e consultativ, iar in plen, unde coalitia are de bine de rau majoritate, daca se mobilizeaza la vot, toate aceste acte de generozitate pot fi retrase dintr-un condei. De altfel, secretarul de stat in ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a avertizat ca nu sunt bani pentru astfel de modificari semnificative.

Opozitia stie si ea bine si ca poate pierde jocul in plen, si ca nu sunt bani. Dar n-o costa nimic acest exercitiu de imagine despre care stie bine ca are toate sansele de reusita pentru ca deocamdata are o pozitie avantajoasa, de care trebuie sa profite cat mai mult.

Din nefericire, cam asta e in fiecare an votul la buget, desfasurat pe cateva coordonate care se repeta intocmai. In primul rand, a devenit deja regula ca bugetul sa nu ajunga in Parlament in luna octombrie, asa cum ar trebui, ci mult mai tarziu. S-a intamplat adesea chiar sa ajungem in noul an fara sa avem buget. Si asa s-ar fi intamplat si de aceasta data daca n-ar fi existat presiunea uriasa a FMI.

Apoi, in comisii, are loc exercitiul de imagine. Opozitia, care nu da de la ea si nu are nicio responsabilitate, vine cu tot felul de propuneri nastrusnice si de-o generozitate seducatoare pentru electorat, pe care reprezentantii Guvernului cei haini, nu-i asa, nu pot decat sa le respinga. De cele mai multe ori ele nu trec, pentru ca pana acum majoritatea domina si comisiile.

In plen, jocul cu astfel de majorari tulburatoare este pierdut caci majoritatea merge pe varianta Guvernului. E drept, la ce absenteism si ce indisciplina inregistreaza actuala Putere, Emil Boc nu ar trebui sa stea prea linistit. Dar in plen si Opozitia schimba tactica. Incepe nebunia amendamentelor. Cu miile. Asa a terorizat PNL la inceputul lui 2009 o majortiate de 70% care, pana la urma, a fost nevoita sa negocieze retragerea noianului de amendamente a caror sustinere si votare poate dura zile in sir. Negocierea nu se mai poarta insa in aceasta etapa pe mari acte de generozitate pentru diverse domenii, ci pe mici ciupeli pentru primariile Opozitiei.

Probail ca asa se va intampla si de aceasta data. Emil Boc are mai putin timp ca niciodata. Pana pe 1 ianuarie are de trecut peste doua motiuni, trebuie sa-si vada Legea salarizarii si a bugetului adoptata, altfel pierde transa de la FMI si ajunge intr-o situatie disperata pe care nu si-o poate permite cu niciun chip. Asa ca va deschide punga pentru solicitarile liberalilor si ale social-democratilor care macar cu atata trebuie sa se aleaga. Sa nu ne imaginam ca adevarate ngocieri sunt cele oficiale, pe care le vedm la televizor. Acestea sunt doar circ inutil.

De fapt, pe nimeni nu intereseaza daca bugetul e bine sau rau facut. Analistii economici spun despre cel actual ca este nerealist, caci se bazeaza pe incasari bugetare de poveste. Dar Guvernul stie ca o va tine din nou din rectificare in rectificare, iar Opozitiei nu-i pasa decat de ceea ce poate ciuguli.

Cam asa arata politica romaneasca in ansamblul ei - neseriozitate si mica ciupeala. De aceea ne si merge cum ne merge. Guvernul nu e in stare sa faca din vreme un buget realist, iar Opozitia nu e in stare sa-l combata cu un contraproiect fundamentat si nedemagogic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#legea bugetului Guvern, #Legea salarizarii bugetare, #FMI legea bugetului , #buget
Comentarii