Citu avertizeaza: Va fi o problema cu plata pensiilor si salariilor, daca avem o executie bugetara proasta

Joi, 23 Aprilie 2020, ora 07:52
11695 citiri
Citu avertizeaza: Va fi o problema cu plata pensiilor si salariilor, daca avem o executie bugetara proasta
Foto: Facebook/Florin Citu

Executia bugetara este foarte importanta pentru cheltuielile pe care le avem si, daca aceasta nu este buna, investitiile, plata salariilor, a pensiilor vor avea o problema, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu.

Intrebat daca vor fi majorate pensiile in septembrie, acesta a reiterat ca banii sunt in buget, dar totul va depinde de executia bugetara.

"La pensii sunt doua elemente pe care le luam in calcul. Am cuprins in buget cresterea pensiilor, pentru ca era legislatia in vigoare. In acelasi timp, totul depinde de executia bugetara. Vom vedea cum va fi situatia atunci.

Acum doua luni nu stiam ca o sa avem un deficit de 6,7% in aceasta perioada. Avem un deficit, trebuie sa-l finantam. Sa vedem cum evolueaza lucrurile si atunci, poate, se va lua o decizie. In acest moment nu avem de ce sa discutam despre pensii, pentru ca la rectificare nu s-au luat banii de acolo. Nu este un subiect care ar trebui discutat azi.

Toate cheltuielile au un semn de intrebare asupra lor. Daca executia bugetara nu este buna, investitiile vor avea un semn de intrebare asupra lor, la plata salariilor va fi o problema si acolo. Plata pensiilor care sunt azi va avea o problema, daca avem o executie proasta.

Deci executia bugetara este foarte importanta pentru a plati cheltuielile pe care le avem azi", a explicat Citu, miercuri seara, la Realitatea Plus.

Referitor la o posibila crestere de taxe si impozite, ministrul Finantelor a spus ca "ar fi o greseala fatala", la fel cum si o scadere a acestora ar fi o greseala.

"Ar fi o greseala fatala pentru o economie ce vine dupa criza. Ar fi o greseala foarte mare sa cresti taxele. In acelasi timp, ar fi o greseala foarte mare si sa le scazi, pentru ca ai nevoie si de venituri la buget.

Trebuie sa pastrezi echilibrul. Situatia pe care o ai trebuie sa o administrezi asa cum o ai. Daca ai creste taxele, arunci economia in criza si mai rau. Daca scazi taxele, creezi deficitul si mai mare si iti creezi probleme pe partea de finantare. Trebuie sa ramai acolo unde esti, nu schimbi nimic.

Nu au nevoie nici companiile, nimeni nu are nevoie de socuri pe partea de fiscalitate. Trebuie sa administrezi economia cu ceea ce ai si unde nu ai resursele sa te imprumuti", a mai afirmat Florin Citu.

Florin Citu e optimist: Economia Romaniei va iesi din aceasta criza mai bine decat ne asteptam. Vom reveni mai puternici

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Citu plata pensii salarii , #buget