Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aici sunt banii dumneavostra! Platforma online care iti arata unde ajung banii pe care ti-i ia statul Interviu

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 08:39
9317 citiri
Aici sunt banii dumneavostra! Platforma online care iti arata unde ajung banii pe care ti-i ia statul Interviu

V-ati intrebat vreodata cum este impartit bugetul Romaniei si unde se duc banii? Sau cat incaseaza statul de la salariati sub forma de taxe si impozite? O echipa de voluntari s-a gandit sa realizeze o platforma online interactiva, care sa raspunda usor la toate aceste intrebari.

Open Budget isi propune sa mearga dincolo de promisiunile populiste ale politicienilor si sa arate cu exactitate modul in care masurile anuntate de Guvern afecteaza bugetul de stat si veniturile populatiei.

Platforma a fost creata de o echipa de voluntari condusa de Claudiu Nasui, presedintele Societatii pentru Libertate Individuala (SoLib), care a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre cum a fost dezvoltat proiectul, scopul acestuia, unde se duc cei mai multi bani de la bugetul de stat si planurile de viitor ale SoLib.

De unde v-a venit ideea? Ce v-a animat sa dezvoltati aceasta platforma?

Ideea acestei platforme ne-a venit cand am incercat sa gasim cateva informatii exacte despre cheltuielile statului. Am dat de un labirint cu sute de pagini, care facea imposibila gasirea datelor respective intr-un timp rezonabil. De prelucrarea lor nici nu se punea problema, erau disponibile doar sub forma unor pdf-uri ne-editabile.

Atunci mi-am dat seama cat de utila ar fi o platforma de transparenta bugetara pentru oamenii care fusesera in situatia mea sau pentru cei care urmau sa fie.

Initial, cand am inceput sa adun informatii despre bugetele statului (platforma contine date din patru bugete ale autoritatilor centrale), platforma urma sa fie mult mai simplu construita, insa, in urma discutiilor cu prietenii care au ajuns sa se implice in proiect, am imbunatatit-o constant pana am ajuns la versiunea curenta.

De exemplu, ideea sa o facem si interactiva (sa-ti permita sa modifici nivelul taxelor sau cheltuielilor bugetare) ne-a venit cand am realizat cat de usor este pentru politicieni sa faca niste promisiuni populiste, de scaderea a taxelor sau de crestere a cheltuielilor, fara a explica si concesiile care trebuie facute pentru a ajunge acolo, precum cresteri de alte taxe sau scaderi ale altor cheltuieli.

Am vrut sa permitem oamenilor sa verifice singuri, sa nu mai creada "pe cuvant" aceste promisiuni.

Guvernantii sustin ca alcatuirea bugetului este o chestiune transparenta, la fel si cheltuirea banilor publici. Care este parerea voastra?

Prin transparenta noi intelegem nu numai accesul la informatie, ci si organizarea informatiilor, astfel incat sa poate fi gasite si utilizate usor. Degeaba ai undeva, niste pagini cu multe tabele, daca nu poti sa si identifici informatia de care ai nevoie.

Din punctul acesta de vedere, nu cred ca bugetul statului este transparent. Mai mult, unele bugete, precum cele ale autoritatilor locale, nu sunt disponibile deloc. Cred ca mai sunt multe de facut pana sa poata declara cineva ca in Romania banii publici se cheltuiesc intr-un mod transparent.

Cate sectiuni are site-ul si cum functioneaza fiecare dintre ele? Pot fi simulate cresteri sau scaderi de taxe si impozite?

Platforma este impartita in patru zone interactive. Prima zona arata impactul poverii fiscale asupra unui salariat. Aici se poate introduce salariul si observa cu cat sustine fiecare bugetul statului.

A doua zona permite vizualizarea nivelului impozitelor pe care le suporta economia, precum si editarea acestora. Astfel, se poate schimba nivelul unui impozit si, automat, se va schimba si nivelul veniturilor pe care le colecteaza statul din el.

A treia zona arata sumele pe care statul le colecteaza din fiecare impozit, din accize si din alte surse. Acestea nu se pot modifica direct, ci indirect, prin schimbarea nivelului impozitelor din a doua zona. Cele doua sunt intotdeauna corelate, insa nu neaparat liniar. Corelarea este data de un algoritm complex care estimeaza veniturile statului pentru diferite nivele de impozitare.

A patra zona arata unde sunt alocati banii colectati de stat si permite vizualizarea acestora din trei perspective diferite: la ce ministere sau agentii se duc, la ce sunt destinati si sub ce forma sunt cheltuiti.

Accesati videoclipul pentru a vedea cum functioneaza platforma

Ne puteti da un exemplu concret despre cum functioneaza platforma, sa zicem ce modificari ar aduce bugetului scaderea cu 5% a contributiilor sociale pentru angajator?

Platforma este optimizata pentru orice fel de simulare si permite oricui sa vada impactul fiscal al acesteia.

Spre exemplu, daca se incearca scaderea CAS-ului, cum a promis actualul guvern, se observa ca scaderea cu doar 4 puncte procentuale a acestora, de la 20,8% la 18%, va duce la depasirea deficitului bugetar maxim autorizat.

Ministrul Bugetului: Reducerea CAS la angajator, o certitudine de la 1 iulie

Practic, oricine isi poate da seama ca implementarea unei astfel de promisiuni este imposibila in absenta unor redistribuiri a banilor, fie prin cresterea altor taxe, fie prin scaderea unor cheltuieli.

De unde aveti informatiile dupa care faceti aceste infografice? Ati colaborat cu institutiile guvernamentale?

Datele provin din actele normative votate de catre Parlamentul Romaniei, adica din Legea 356/2013 privind bugetul de stat pe anul 2014 si prin Legea nr. 340/2013 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014. Nu am colaborat cu institutiile guvernamentale pentru aflarea lor.

Cei mai multi bani din bugetul Romaniei merg la Ministerul Muncii

Unde se duc cei mai multi bani din bugetul Romaniei? Dar cei mai putini? Care sunt taxele si impozitele care "mananca" cel mai mult din salarii?

De departe cei mai multi bani se duc la Ministerul Muncii pentru plata pensiilor, iar cei mai putini bani se duc la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989.

Cea mai mare parte din salarii se duce pe CAS - contributia la asigurarile sociale, care finanteaza bugetul asigurarilor sociale de stat din care se platesc pensiile.

SGG, institutia cu cele mai multe cheltuieli netransparente

Care este ministerul cu cele mai multe cheltuieli si alocari care nu prea au legatura cu obiectul de activitate?

Cele mai "dubioase" cheltuieli sunt cele netransparente, catalogate doar ca fiind "Alte cheltuieli" sau "Alte transferuri".

Daca ar fi sa dau un exemplu concret de astfel de ordonator de credit acesta ar fi chiar Secretariatul General al Guvernului, care este al 6-lea cel mai mare ordonator de credit din tot Guvernul, avand un buget mai mare decat Ministerul Transporturilor sau Ministerul Agriculturii.

Iar asta pentru ca in jurul primului ministru s-a concentrat un numar din ce in ce mai mare de institutii si atributii.

Banii irositi de stat ar fi folositi mai eficient de catre oamenii care ii produc - presedintele SoLib

Care este utilitatea acestei platforme? Cui se adreseaza si ce poate face omul de rand cu ea?

Open Budget are trei utilitati de baza:

- Sursa de informare: datele folosite sunt cele oficiale, deci oricine poate sa navigheze prin bugetul real, pe 2014, al statului roman, sa vada cati bani colecteaza statul, unde sunt directionati, de catre cine etc.

- Educativa: vrem ca oamenii sa inteleaga ca atunci cand cer mai multi bani de la stat, de fapt ii cer statului fie sa scada cheltuielile de undeva pentru a le da lor, fie sa le ia, tot lor, mai multi bani, prin taxe si impozite.

- Testarea propunerilor de realocare a banilor publici: oricine poate modifica nivelul taxelor si impozitelor sau al cheltuielilor publice pentru a testa propriile idei de redistribuire a banilor publici sau propunerile policienilor si a vedea ce impact fiscal au acestea.

Platforma se adreseaza oricui este interesat de bugetul statului roman. Am incercat sa-i cream o interfata cat mai prietenoasa si sa o "dotam" cu un tutorial video de 2 minute tocmai pentru a putea fi folosita cat mai usor.

Ce planuri aveti pe viitor?

Avem multe idei de dezvoltare a platformei si speram sa le putem realiza cat mai curand. La nivel de continut, speram sa putem integra mai multe din bugetele statului, mai ales bugetele autoritatilor locale, precum si sa includem executia bugetara sau o redare si mai amanuntita a cheltuielilor.

Apoi am dori sa facem posibil si calculul personalizat al situatiei fiscale individuale. Noi luam ca etalon un salariat, dar poate utilizatorul are venituri si din alte surse (chirii, drepturi de autor, dividende, etc.)

De asemenea, ne propunem sa "internationalizam" platforma. Infrastructura IT din spatele platformei poate fi cu usurinta transferata si altor state, cu conditia introducerii datelor corespunzatoare bugetelor de stat respective.

Credem ca Open Budget poate realmente sa schimbe felul in care oamenii privesc bugetul statului si sa ii determine sa se implice mai mult in felul in care sunt alocati banii, mai ales ca aceste decizii sunt, poate, cele care au cel mai mare impact asupra vietii lor de zi cu zi.

La final, am dori sa aflam mai multe despre oamenii care au participat la proiect. De asemenea, daca ne puteti spune cati bani ati investit si de unde i-ati obtinut.

Aproape toata munca din spatele platformei a fost facuta pro-bono de cativa voluntari, motiv pentru care nu putem estima costul platformei. Ce va putem spune, insa, este ca s-a muncit foarte mult, timp de un an de zile, in weekend-uri si in timpul serilor, cand avea fiecare ceva timp liber. Persoanele care s-au ocupat de platforma sunt economisti, programatori si graficieni.

Sumele mici de bani care au fost folosite pentru acest proiect provin din mici donatii si din acei 2% pe impozitul pe venit redirectionate catre SoLib de catre persoane care au dorit sa ne sprijine.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Open Budget, #bani buget Romania, #bani buget 2014, #impartire bani buget, #taxe salarii, #impozite salarii , #buget