Avizele pe buget au fost date pana la 3 dimineata, cu Teodorovici nocturn in Parlament: Declaratii halucinante si institutii cheie lasate cu buza umflata

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 02:26
10365 citiri
Avizele pe buget au fost date pana la 3 dimineata, cu Teodorovici nocturn in Parlament: Declaratii halucinante si institutii cheie lasate cu buza umflata
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Dupa ce am ajuns la mijlocul lunii februarie fara buget, Parlamentul lucreaza acum si noaptea pentru a da avizele necesare. La ora 02:00 in comisiile de buget-finante se dezbatea aprins stabilirea taxelor de catre administratiile locale, moment in care la Parlament a ajuns si ministrul Fiantelor, Eugen Teodorovici.

Bugetele institutiilor statului au fost avizate pe banda rulanta. De la unii s-a luat, altora li s-a dat si nu au lipsit nici momentele de-a dreptul halucinante ale caror protagonisti au fost ministrii Guvernului Dancila.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a strigat si in Parlamentul Romaniei despre cormorani, dupa ce deja expusese problema la Strasbourg. Ministrul Energiei, Anton Anton, a anuntat "o idee in premiera in lume" - acumularea energiei electrice in depozitele de gaze. Iar ministrul Sportului, Bogdan Matei, a intrebat fara ezitare cine este doamna de langa el, Daniela Pescaru, secretarul de stat in Ministerul de Finante alaturi de care, teoretic, intocmise bugetul institutiei.

Asa cum se creioneaza pana in prezent, imaginea este una deloc roz. Institutii cheie, inclusiv serviciile de informatii, au anuntat ca vor avea nevoie clara de bani la rectificari ulterioare, altfel riscand sa nu aiba fonduri nici de salarii si utilitati pana la sfarsitul anului.

Dar sa le luam pe rand.

Bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale a primit aviz favorabil, insa este cu 16,03% mai mic fata de 2018, in conditiile in care se anticipeaza o crestere a cheltuielilor.

Ministrului Marius Budai i s-a reprosat ca nu a crescut alocatiile copiilor, cum era prevazut in programul de guvernare. Totodata, nu sunt alocati bani pentru indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati, Guvernul alegand sa transfere aceasta povara in sarcina autoritatilor locale. Deja au avut loc numeroase proteste, oamenii asteptandu-se ca liderii locali sa nu se achite de obligatia financiara.

Ministerul Agriculturii a primit, de asemenea, aviz favorabil pentru un buget cu 15% mai mare fata de 2018. Daea a prezentat proiectele pentru care vrea bani: tomate, usturoi, lana, bubaline, dar si subventionarea motorinei pentru sectorul piscicol. "Romanii mananca astazi mai putin peste decat cormoranii", s-a ratoit Daea la Opozitia care l-a luat la intrebari.

Ministerul Afacerilor Externe a primit unda verde pentru un buget cu 27,3% mai mare ca anul trecut, dar Melescanu a anuntat ca e foarte posibil ca la rectificare sa mai ceara bani, avand in vedere cheltuielile cu Presedintia Romana a UE.

Ministerul Dezvoltarii, care inca nu are ministru plin dupa ce Klaus Iohannis a respins-o pe Olguta Vasilescu pana ce aceasta a decis sa-si retraga candidatura, e mai mic la buget cu 2,41% decat in 2018. In planurile ministerului au fost amintite stadioanele Steaua, Rapid si Arcul de Triumf. Aceleasi 3 cu care se lauda Viorica Dancila in mai anul trecut, cand anunta pregatirile pentru 20-20.

Ministrul Sportului, desi nu stie nici nu cine sta la masa, va avea de gestionat o suma aproape dubla fata de anul trecut. El sustine ca mare parte va fi alocata pentru premierea sportivilor cu rezultate la competitii internationale si sustinerea competitiilor sportive in general. Nu a lamurit insa ce se intampla cu indemnizatiile sportivilor, daca ele sunt incluse la categoria "bunuri si servicii".

Ministerul Mediului primeste cu 45,82% mai multi bani decat anul trecut. Suntem dati in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru poluare, gropile de gunoi, insa Gratiela Gavrilescu nu a pierdut timpul parlamentarilor pentru a discuta despre cum vrea sa remedieze asta.

Educatia primeste cu 46,73% mai mult decat in 2018. Din cele 30.829.261.000 de lei, Ecaterina Andronescu vrea sa schimbe toaletele din fundul curtii cu containere "firesti pentru secolul XXI". Mai vrea sa puna in mana fiecarui elev tablete ca sa-i scape de "problema greutatii ghiozdanului".

Si aici a existat un moment tensionat, cand Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea ca a plagiat un amendament depus de liberali. Cum in sala se tot pronunta cuvantul "hotii", Andronescu a cedat si a inceput sa tipe isteric "nu ne mai spuneti ca suntem hoti ca nu suntem hoti".

La Transporturi, alt minister ce inca nu are si un ministru plin, cresterea fata de anul trecut e de 74,4%. Banii sunt impartiti intre metrou, sosele sau aeroporturi, insa specialistii atrag atentia ca alocarile sunt doar pe hartie, fara vreo intentie sa fie puse in practica anul acesta. Astfel, se asteapta, ca de obicei, ca banii de la Transporturi sa fie impartiti la rectificare pentru a acoperi necesarul pentru pensii si salarii.

Ministerul Fondurilor Europene are o crestere de 183% fata de anul trecut, lucru ce a fost votat in unanimitate.

Ministerul Energiei primeste cu 9,87% mai putin, insa probabil ca va recupera prin inventia in premiera mondiala a inmagazinarii energiei electrice in depozite de gaze.

Ministerul Economiei condus de Niculae Badalau a primit cu 162,76% mai mult decat anul trecut, in timp ce cel al Comunicatiilor si Societatii Informationale are un buget cu 59,5% mai mic.

Bani mai multi se duc in schimb la Turism - crestere de 100% fata de anul trecut. Ministrul Bogdan Trif a anuntat ca va organiza anul acesta o campanie de promovare a turismului... IN AFARA ROMANIEI.

Cercetarea si Inovarea primesc cu 27% mai mult fata de anul trecut. Nu insa si Mediul de Afaceri, ministerul obtinand cu 23,39% mai putini bani decat in 2018.

Bani mai multi primeste Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni. Nu exista o analiza a rezultatelor campaniei din 2018 prin care Natalia Intotero ii avertiza pe romani de riscurile care ii pasc in afara tarii si ii chema acasa, insa anul acesta a primit cu 16,82% mai multi bani.

La fel si Ministerul Apelor si Padurilor. "Vreau sa va multumesc pentru acest buget", a spus Ioan Denes, dar n-a fost la fel de clar cand a trebuit sa explice ce va face cu el.

Daniel Breaz s-a aratat multumit de cresterea cu 24,7% la buget a Ministerului Culturii. Si cum abia a ajuns in Guvern la finalul anului trecut si n-a apucat sa organizeze Centenarul, a anuntat ca in 2019 deschide si el o linie de finantare de 37 de milioane de lei pentru proiecte dedicate Centenarului.

Secretariatul General al Guvernului a primit un buget cu 65% mai mare decat anul trecut, iar Toni Grebla s-a aratat "satisfacut" de suma de 2.230.939.000 de lei.

Consiliul National al Audiovizualului are un buget cu 25,51% mai mare decat anul trecut. 12.130.000 de lei sunt alocate pentru salariile pe intregul an, in timp ce 1.358.000 de lei se duc pe bunuri si servicii.

Consiliul Concurentei a primit cu 39,26% mai mult ca in 2018, respectiv 75.830.000 de lei.

Ministerul Public este printre Cenusaresele bugetului. Procurorul general Augustin Lazar a spus ca procurorii vor fi in situatia sa dramuiasca banii pentru expertize si ca activitatea va fi blocata daca nu vor fi alocati bani suplimentari la rectificare.

Alta institutie care nu termina anul cu banii alocati este Serviciul de Informatii Externe. Reprezentantii SIE au anuntat in Parlament ca cele 313,08 de milioane de lei le acopera cel mult 10 luni din anul in curs. Astfel, "pentru circa doua luni din acest an, salariile si cheltuielile de personal ale serviciului nu vor putea fi acoperite".

Si SPP e la limita de functionare, dupa ce a pierdut de la buget si 50 de milioane de lei, asa cum a vrut Liviu Dragnea, sustinand ca banii sunt necesari pentru un program de Diabet juvenil pe care il va implementa Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Amintim ca, pe parcursul mandatului Presedintiei Romaniei la UE, SPP asigura paza si protectia tuturor oficialilor europeni. Totodata, de cand a preluat acest rol, Viorica Dancila, precum si mai multi ministri, au decis sa apeleze la serviciile SPP. Tot aceasta institutie e responsabila si de buna desfasurarea a Summit-ului de la Sibiu din luna mai a acestui an, dar si a vizitei papei Francisc in Romania.

In ce priveste SRI, institutia a scapat de taierea de 295 milioane de lei pentru a finanta programul de vitamina D dorit de Liviu Dragnea. Insa tot a dat 150 de milioane pentru diabetul juvenil. Institutia a avertizat, de asemenea, ca activitatea ii este pusa in pericol.

Si, ca tot este an electoral, s-au taiat bani si de la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) . Bugetul este insa unul foarte mare, de 442,8 milioane de lei, avand in vedere ca asigura si finantarea partidelor politice.

Proiectul de buget de stat a fost adoptat vineri de Guvern si trimis Parlamentului. Sedinta comuna a celor doua camere ale Legislativului pentru dezbaterea si adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va incepe miercuri, la ora 16:00, votul final fiind programat vineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#buget 2019 avize Parlament, #declaratii Daea buget 2019, #Declaratii Anton Anton buget 2019 , #buget