Bugetul pe 2012, adoptat - Vezi reactiile sindicalistilor

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 18:09
2997 citiri
Bugetul pe 2012, adoptat - Vezi reactiile sindicalistilor
Foto: gov.ro

Adoptarea bugetului pe anul urmator de catre Guvern, in sedinta de vineri, inseamna, pentru liderii sindicatelor din Munca si din Educatie ca pensiile si salariile vor ramane inghetate si in anul 2012.

Astfel, nici nu apucase premierul Emil Boc sa inceapa conferinta de presa, ca principalii lideri sindicali au inceput sa ameninte cu greve si proteste.

Guvernul a aprobat bugetul pe 2012

Marius Nistor: Guvernul Romaniei isi bate joc de viitorul a milioane de copii

Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat ca Guvernul Romaniei, prin aprobarea bugetului pe 2012, incalca Legea Educatiei Nationale si isi bate joc de viitorul a milioane de copii.

"Incalca cu buna stiinta Legea Educatiei Nationale, lege pe care si-au asumat-o prin raspundere guvernamentala. Cu alte cuvinte, Guvernul Romaniei incalca astazi una dintre legile cu care au castigat electorat.

Cu buna stiinta, Guvernul Romaniei isi bate joc de viitorul a milioane de copii. In toate tarile civilizate, bugetul pentru Educatie este mult mai mare pentru ca se investete in viitorul tarilor respective, si anume in copii", a declarat, indignat, Marius Nistor, la Antena 3.

Presedintele executiv al "Spiru Haret" a tinut si sa explice ce inseamna, practic, adoptarea bugetului pe 2012: "urmeaza noi disponibilizari, o externalizare a sistemului si noi reduceri salariale care, sub comanda ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, se intampla in mod frecvent, nu doar la ocazii speciale, cum este aprobarea bugetului pe anul urmator".

Bogdan Hossu: Nu te apuci sa faci investitii in plina criza

La randul lui, presedintele Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a condamnat modul "preferential" in care au fost impartiti banii pentru anul 2012, astfel incat Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, care avea nevoie de fonduri care sa sustina toate categoriile sociale, a primit printre cele mai mici bugete.

"Vedem cresteri la anumite institutii publice care nu au nevoie. La Administratia Prezidentiala, la Armata, aceste cresteri nu se justifica. Nu te apuci sa faci investitii in securitatea nationala in an de criza.

Mai ales cand esti membru NATO si trebuie sa urmezi un plan, nu sa te apuci sa iei decizii de capul tau. Trebuia dat mult mai mult la Ministerul Muncii, pentru categoriile sociale neajutorate", a criticat Hossu decizia de vineri a Guvernului de a adopta bugetul pe anul viitor.

Viorel Copil: Pentru pensionari nu se gasesc bani

Si presedintele Federatiei Pensionarilor, Viorel Copil, a condamnat aprobarea bugetului: "Guvernul merge pe aceeasi cale a rusinii pe care o tot tatoneaza de cativa ani. Fata de acele categorii sociale care nu pot sa opreasca trenurile, care nu pot sa inchida uzinele electrice, care nu pot sa opreasca energia electrica, adica pentru pensionari, nu se gasesc bani".

La fel ca si Bogdan Hossu, Viorel Copil s-a aratat iritat din cauza ca, pentru unele ministere s-au gasit bani, iar pentru altele, nu, cele cu bugete mari nefiind, insa, acelea care aveau, intr-adevar, nevoie de ei.

"Din nefericire, insa, se gasesc bani pentru cine? Pentru Serviciile de Informatii si pentru Armata! Dar nu suntem in razboi cu nimeni! Nu se poate ca, in situatii de criza economica, sa te apuci sa dai bani acolo unde nu e nevoie. Pensionarii nu mai au timp sa mai astepte", a conchis liderul sindical al seniorilor.

FSLI: Marti pichetam Ministerul Educatiei

Si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca guvernantii au vrut 6% din PIB pentru Ministerul Educatiei doar cu scop electoral, dupa ce Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei, le-ar fi spus ca, initial, a existat propunerea sa nu se mai scrie in lege aceasta prevedere.

Membrii FSLI se declara profund nemultumiti de atitudinea conducerii Ministerului Educatiei fata de aceasta categorie socio-profesionala. Sindicalistii au reactionat astfel in urma unei explicatii pe care, spun ei, ar fi primit-o vineri de la Badea, cu privire la bugetul alocat invatamantului (6% din PIB, conform Legii Educatiei).

"La Senat a existat initial propunerea sa nu mai scriem in legea educatiei ca pentru educatie se aloca 6% din PIB, sa dispara, pentru ca, oricum, niciodata nu a fost respectat. Senatorii din comisia de invatamant discutau daca e bine sa mai scriem sau nu 6% si dupa o discutie de mai bine de jumatate de ora s-a conchis ca e bine sa se scrie pentru ca macar arati catre ce sa se tinda. Daca nu mai scriem nimic s-ar putea sa fie foarte putin", sustin sindicalistii ca le-ar fi spus secretarul de stat.

Cei de la FSLI spun ca, dupa circa doua saptamani de proteste neintrerupte in fata sediului ministerului, "declaratia doamnei secretar de stat nu denota decat lipsa de respect fata de dascali, elevi si parinti".

"Folosirea unui articol dintr-o lege fundamentala ca un mijloc de manevra electorala, arata micimea clasei politice din Romania cu putere de decizie. Reamintim opiniei publice, dar si decidentilor politici, faptul ca 6% din PIB pentru educatie nu este un moft, ci o reala necesitate", spun sindicalistii.

FSLI anunta, totodata, ca va continua saptamana viitoare, marti si miercuri, protestele fata de bugetul alocat Educatiei pentru anul viitor, inghetarea salariilor in 2012 si blocarea posturilor.

Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul viitor, urmand ca acesta sa fie trimis spre Parlament. Cifrele nu au fost foarte mult modificate fata de proiectul initial, potrivit primelor informatii, desi mai multi ministri aveau nemultumiri cu privire la sumele alocate.

Bugetul pe 2012 pleaca de la premiza unei cresteri economice de 1,5 la suta si un deficit bugetar de 1,9 la suta pe cash, 3% pe sistemul european de calcul, ESA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#buget 2012 adoptat, #Guvernul aprobat buget 2012, #Marius Nistor Spitu Haret, #Bogdan Hossu Cartel Alfa, #Viorel Copil Federatia Pensionarilor , #buget