Bugetul pe 2016, dezbatut si votat pe banda rulanta in comisiile din Parlament

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 16:32
5193 citiri
Bugetul pe 2016, dezbatut si votat pe banda rulanta in comisiile din Parlament
Foto: site Camera Deputatilor (Arhiva)

Legea bugetului de stat si legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2016 au intrat vineri in dezbaterea comisiilor de specialitate din Parlament.

Dupa ce trec de toate comisiile de specialitate, inclusiv de comisiile pentru buget, cele doua legi vor fi dezbatute in plenul reunit al celor doua camere parlamentare, unde se vor putea sustine si amendamente si se va da votul final.

Rand pe rand, bugetele institutiilor au fost adoptate pe banda rulanta, foarte putine amendamente fiind admise. In programul Senatului de duminica apar noi dezbateri pe buget. Cel mai probabil, plenul reunit al Parlamentului va da votul final miercurea viitoare.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVEtext:

16:35 - Comisia de buget-finante a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, proiectul de buget al Camerei Deputatilor pentru anul 2016.

16:30 - Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, dupa intalnirea reprezentantilor Guvernului cu sindicatele, ca premierul Dacian Ciolos nu exclude o majorare a salariului minim pe economie, dar acest lucru poate fi facut doar in functie de rezultatele unei analize proprii pe care o va face Executivul.

"Ceea ce nu doreste Guvernul Romaniei este sa ia aceste decizii sub presiune, rapid, pe repede inainte, fara a analiza riguros datele, pentru ca, sigur, sunt argumente in favoarea cresterii salariilor, numeroase, dar sunt si semne de intrebare legate de oportunitatea acestei cresteri in acest moment, fara o analiza detaliata care tine cont de disparitati regionale, de disparitati sectoriale si, evident, de capacitatea economiei de a sustine aceasta majorare", a afirmat Suciu, la Palatul Victoria.

16:20 - A fost avizat favorabil si bugetul alocat Academiei Romane, cu doua amendamente care au ca sursa de finantare fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului.

Amendamentele se refera la majorarea sumelor destinate creditelor de angajament cu 31,7 milioane de lei pentru finantarea Programului strategic 2014-2020 si a creditelor necesare finantarii proiectelor de interes national cu 20 de milioane de lei, informeaza Agerpres.

Presedintele Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad, a subliniat ca salariile cercetatorilor din Academia Romana trebuie majorate, astfel incat sa fie echivalente cu salariile celor cu grade similare in invatamantul superior.

Potrivit proiectului bugetului de stat, Academiei Romane ii revin 327,672 milioane de lei, mai putin cu 29,73% fata de anul 2015.

16:15 - Cele peste 70 de amendamente aduse de comisiile de specialitate ale Parlamentului proiectului de buget pe 2016 al Ministerului Transporturilor (MT) presupun fonduri suplimentare de aproape patru miliarde de lei, ceea ce este nesustenabil in acest moment, a declarat, vineri, ministrul de resort, Dan Costescu, dupa terminarea audierilor, informeaza Agerpres.

14:48 - Bugetele SPP, STS si ORNISS au fost avizate favorabil in unanimitate in Comisiile reunite pentru Aparare, fara a fi aduse amendamente din partea parlamentarilor, insa acest lucru s-ar putea schimba in discutiile din Comisiile de buget, informeaza Mediafax.

Serviciul de Protectie si Paza va pierde, in anul 2016, aproximativ 3% din buget, urmand sa aiba un buget de 163,8 milioane de lei. Se va taia de la capitolul cheltuieli de personal si de la cel privind cheltuielile de capital, dar vor fi de 8 ori mai multi bani pentru reinnoirea parcului auto.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va avea bugetul diminuat cel mai drastic, fiind inregistrata o scadere cu aproximativ 37%. Astfel, in 2016, STS va avea un buget de 274 de milioane de lei, fiind reduse fondurile pentru bunuri si servicii cu 22% si la cheltuielile de capital, cu aproape 60%.

ORNISS are alocat de la Guvern un buget de 10,7 milioane de lei, in scadere cu peste 9% fata de anul in curs, informeaza sursa citata.

14:40 - Comisiile juridice din Parlament au avizat favorabil bugetele a 12 institutii din domeniul Justitiei, informeaza Agerpres.

Astfel, au fost avizate favorabil bugetele Ministerului Justitiei, Ministerului Public, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii, Curtii Constitutionale, Consiliului Legislativ, Avocatului Poporului, Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Agentiei Nationale de Integritate, Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si SGG.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a spus ca este un buget echilibrat si s-a aratat multumita de cresterea de 11% fata de bugetul pe 2015.

Deputatul Daniel Fenechiu a venit cu un amendament la bugetul Ministerului Public si a afirmat ca o majorare a bugetului DNA cu 125 de milioane de lei ar permite institutiei sa-si dubleze numarul de procurori, atat la nivel central, cat si teritorial.

14:30 - Deputatul ALDE Daniel Constantin, fostul ministru al Agriculturii, subliniaza intr-o postare pe Fecbook faptul ca a fost adoptat amendamentul care prevede acordarea a 508 milioane de lei in plus pentru irigatii.

"Suma este absolut necesara reabilitarii sistemului de irigatii din Romania si reprezinta diferenta dintre suma alocata de Guvernul actual (doar 135 mil lei) si suma prevazuta in mod expres in art. III, alin 1, din Legea nr. 269/2015. Ma bucur foarte mult ca, macar in al 12-lea ceas si prin intermediul acestui amendament, fermierii si organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii vor beneficia de aceste fonduri extrem de importante pentru sistemul de irigatii din Romania. Nu a fost simplu, au fost si voturi impotriva, dar ma bucur ca cei 30 de colegi din comisie au inteles ca legea, ne place sau nu ne place, trebuie respectata si, in acest sens, au votat alaturi de mine intelegand importanta acestui demers!", a postat pe Facebook Daniel Constantin.

14:30 - Vicepremierul Vasile Dincu a declarat ca Executivul are in vedere modificarea legislatiei referitoare la reabilitarea cladirilor cu risc seismic pe elementele care privesc acceptul proprietarilor pentru efectuarea lucrarilor, precizand ca suma alocata pentru 2016 pe aceasta zona se ridica la 25 de milioane de lei.

"Vom vedea care sunt solutiile pe care le gasesc specialistii, solutii in general de forta majora. Daca consideram ca asta este o urgenta, atunci ar trebui, cred, ca legea sa fie un pic mai precisa in ceea ce priveste posibilitatile de a realiza o lucrare (de consolidare - n.red.) acolo unde, sa spunem, un singur om, dintre proprietari, se opune", a declarat vicepremierul, citat de Agerpres, precizand ca noile prevederi pot fi adoptate in regim de urgenta.

14:00 - Bugetul Ministerului Apararii a fost avizat in unanimitate, ministrul Mihnea Motoc afirmand ca este posibil ca, pana la finalul anului 2016, cheltuielile totale cu Apararea sa ajunga la 1,7% din PIB, ca tinta "intermediara" spre un buget de 2% in viitor.

Ministrul a afirmat ca banii sunt suficienti pentru incheierea contractelor deja existente si vor fi posibile chiar programe noi, informeaza Mediafax.

Bugetul Ministerului Apararii Nationale pentru anul urmator este de 11.230.284 mii lei, potrivit proiectului bugetului de stat, cu 51,56% mai mare decat in 2015, cea mai mare crestere fiind pentru asistenta sociala, respectiv 3.197%.

13:48 - Au fost avizate cu unanimitate de voturi si bugetele Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Secretariatului General al Guvernului si Autoritatii Electorale Permanente, informeaza Mediafax.

"In anul 2016 bugetul ministerului nostru este in suma totala de 5,6 miliarde lei din care 5,4 miliarde lei de la bugetul de stat, diferenta provenind din venituri proprii - cota de la ISC. Bugetul 2016 este mai mic fata de bugetul din 2015, fiind in procent de 78 la suta din bugetul anului 2015", a declarat ministrul Vasile Dancu la audieri.

La Secretariatul General al Guvernului, bugetul pentru 2016 este de 832.791.000 de lei, in scadere fata de cel pe 2015.

Bugetul pe 2016 pentru AEP este de 79.316.000 lei, fata de 35.666.000 lei in 2015. Vicepresedinetele Autoritatii Electorale Permanente, Florin Mituletu, a spus la audierile din comisiile reunite pentru administratie publica ca se justifica o crestere a bugetului pe 2016, dat fiind faptul ca anul viitor este an electoral.

13:35 - Comisiile parlamentare reunite pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala au avizat favorabil bugetul MAI, cu doua amendamente care vizeaza modernizarea spatiilor de detentie si posturile de Politie. Bugetul MAI pentru 2016 se ridica la 11, 693 miliarde lei.

13:10 - Comisiile de cultura ale Parlamentului au avizat bugetul Societatii Romane de Televiziune, cu unanimitate de voturi.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, pentru Societatea Romana de Televiziune a fost alocata suma de 135.898.000 lei, in scadere cu 13,89% fata de bugetul pe anul 2015, care a fost de 157.814.000 lei.

12:50 - Vicepremierul Vasile Dincu a declarat vineri ca la diverse capitole bugetare exista alocari pentru infrastructura religioasa, acestea regasindu-se inclusiv in bugetul MDRAP pe 2016, prin Compania Nationala de Investitii, si ca, drept urmare, nu se poate vorbi de o decizie a Executivului de a nu da bani catre biserici, ci despre o reprioritizare a resurselor, informeaza Agerpres.

12:42 - Au fost avizate bugetele CNCD si ICR. Institutului Cultural Roman i-a fost alocata suma de 36.664.000 de lei cu 16,39% mai mare decat cea alocata anul acesta.

12:40 - Bugetul Serviciului Roman de Informatii a primit aviz favorabil. Presedintele comisiei comune de control SRI, Georgian Pop, a afirmat ca bugetul propriu-zis al serviciului nu a inregistrat o crestere reala, iar majorarea de 19,19 % se datoreaza unei modificari legislative, banii urmand sa fie alocati pensiilor militare.

El a mai spus ca in cazul in care situatia regionala va impune o majorare a bugetului institutiei in 2016, Comisia va sustine solicitarile de crestere a bugetului.

12:35 - Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor a primit aviz favorabil, cu amendamente, informeaza Agerpres.

Ministerul Transporturilor are propus pentru 2016 un buget de 11,86 miliarde de lei, in scadere cu 7,6% raportat la executia preliminata din 2015, de 12,84 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget aferent anului viitor.

Capitolul de bunuri si servicii isi mentine alocarea de anul trecut, respectiv 9,86 milioane de lei, in timp ce cheltuielile cu personalul cresc cu 8,73%, la 20 de milioane de lei. Din total, salariile de baza reprezinta 14,41 milioane lei, in crestere cu 7,21% fata de 2015, iar sporurile pentru conditiile de munca sunt prevazute a creste in 2016 cu 34,68%, la 1,27 milioane de lei, fata de 943.000 lei anul acesta.

Suma alocata (din fonduri nationale si europene) pentru investitii in infrastructura se ridica la aproape 4 miliarde de lei.

Cele mai importante sume se indreapta catre continuarea urmatoarelor proiecte: Autostrada Transilvania - 450 milioane de lei, Autostrada Lugoj - Deva - 348 milioane lei, Autostrada Sebes - Turda - 247 milioane lei, Autostrada Campia Turzii - Ogra - Tg. Mures - 230 milioane lei, modernizare CF Sighisoara - Coslariu - Simeria - 542 milioane lei, Modernizare CF km 614 - Gurasada - Simeria - 348 milioane lei, modernizarea caii ferate Brasov - Sighisoara - 887 milioane lei, Magistrala V Metrou, Etapa I - A Drumul Taberei - Universitate - 558 milioane lei, Magistrala 4 Metrou - 270 milioane lei.

12:33 - Comisiile de sanatate ale Parlamentului au avizat vineri favorabil bugetul Ministerului Sanatatii (MS) si pe cel al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) cu majoritatea voturilor.

Parlamentarii celor doua comisii nu au adoptat niciun amendament din cele 30 depuse, informeaza Agerpres.

Bugetul Ministerului Sanatatii pentru anul 2016 va fi de 7,77 miliarde lei, cu 16% mai mult fata de 2015, si reprezinta 4,2% din PIB, prevede proiectul de buget. Bugetul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate pentru 2016 este de 26,4 miliarde lei, cu 11,9% mai mult decat in anul 2015.

12:30 - Ministrul Muncii, Ana Costea, a fost chemata la Cotroceni pentru o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis, dupa ce bugetul ministerului a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate din Parlament.

Ana Costea a declarat la sedinta de avizare ca problema majorarii salariului minim pe economie se afla pe agenda Guvernului, dar este nevoie de un studiu de impact privind efectele majorarii asupra IMM-urilor.

"Astazi, la ora 13,00, premierul ii primeste pe reprezentantii confederatiilor sindicale reprezentative. Se va demara procedura in urma discutiilor pe care le avem. Ministerul Muncii a prezentat si o sa prezinte proiectul, care intr-adevar exista si a fost redactat de Ministerul Finantelor Publice impreuna cu Comisia Nationala de Prognoza, insa in sedinta de Guvern din aceasta saptamana s-a ridicat problema elaborarii unui studiu pentru intreprinderile mici si mijlocii, care au semnalat o grevare a domniilor lor cu privire la majorarea in cuantumul pe care l-ati prevazut pentru ianuarie 2016. Deci problema se afla pe agenda Guvernului", a spus Claudia-Ana Costea, citata de Agerpres.

12:24 - Comisia parlamentara a revolutionarilor din Decembrie 1989 a dat vineri aviz favorabil proiectului de buget pe 2016 al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor si au adoptat un amendament potrivit caruia bugetul se suplimenteaza cu suma de 104.000 lei pentru achizitionarea unui autoturism.

Proiectul de buget pe 2016, aprobat cu unanimitate de voturi, este mai mare fata de cel de anul acesta cu 35,36%, ajungand la suma de 3.189 mii lei.

12:10 - Bugetul Ministerului Agriculturii a primit aviz favorabil in unanimitate. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are prevazut un buget de 5,347 miliarde lei in 2016, in crestere cu 2,76% raportat la executia preliminata din 2015, de 5,203 miliarde de lei, informeaza Agerpres.

11:40 - Bugetul asigurarilor sociale de stat al fost avizat de comisii, el avand pentru anul 2016 un excedent de 228,9 milioane lei, pe fondul unor venituri estimate la 52,59 miliarde de lei si al unor cheltuieli de 52,36 miliarde de lei, informeaza Agerpres.

"Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost stabilit pentru anul 2016 pe venituri totale estimate la 52,59 miliarde de lei, din care 99,4% (52,257 miliarde lei) sunt aferente sistemului public de pensii si 0,6% (341,2 milioane lei) sistemului asigurarilor de accidente de munca si boli profesionale (0,6%).

Circa 72,3% din bugetul total se va incasa din contributiile pentru asigurari sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale si 27,5% subventii primite de la bugetul de stat. Pentru sustinerea in totalitate a cheltuielilor ce se finanteaza din acest buget, in anul 2016, din bugetul de stat se aloca o subventie de 14,449 miliarde lei", se arata in proiectul de buget.

11:35 - A fost adoptat, cu vot in unanimitate, si bugetul Consiliului Concurentei, informeaza Agerpres.

Consiliul Concurentei va avea in 2016 un buget de 55,8 milioane de lei, in usoara crestere, respectiv 0,38%, fata de executia preliminata a acestui an. Cheltuielile cu bunuri si servicii vor creste cu 43% anul viitor, la 10 milioane de lei, fata de 6,9 milioane de lei in acest an. De asemenea, vor creste cu 25% cheltuielile cu personalul, la 43,9 milioane de lei, fata de 34,9 milioane de lei in 2015, informeaza sursa citata.

11:20 - A fost avizat favorabil si bugetul Ministerului Energiei, informeaza Agerpres.

Acesta va avea anul viitor un buget total de 443,6 milioane de lei, cu 56% mai mic decat arata executia preliminata a acestui an, potrivit proiectului de buget pe 2016. Anul acesta, ministerul a avut un buget total de 1,01 miliarde de lei.

Din totalul bugetului pentru anul viitor, 204 milioane de lei reprezinta alocari de la bugetul de stat, suma in scadere cu 63,2% fata de anul trecut. Banii de la bugetul de stat reprezinta 46,31% din totalul bugetului ministerului, iar restul sunt venituri proprii.

Totodata, din totalul bugetului, cheltuielile cu personalul scad cu 8%, pana la 14,9 milioane de lei, in timp ce cheltuielile cu bunuri si servicii vor fi mai mari cu 48%, ajungand la 14,5 milioane de lei.

Ca prioritati pe termen mediu ale Ministerului Energiei, in proiectul de buget se mentioneaza continuarea programului nuclear, programul de inchidere a minelor neviabile, dar si programul de modernizare a sectorului de producere a energiei electrice, informeaza sursa citata.

11:18 - Bugetul AVAS a fost avizat cu majoritate de voturi pentru si un vot impotriva. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) va avea, anul viitor, un buget de 20,3 milioane de lei, in scadere fata de 2015, informeaza Agerpres.

11:15 - Au fost avizate si bugetele Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic, cu unanimitate de voturi, si Consiliul Economic si Social.

Acesta din urma va avea in 2016 un buget de 8,58 milioane de lei, in crestere cu 114,07% fata de executia preliminata a acestui an, cand a fost de 4 milioane de lei. Cheltuielile cu personalul vor creste cu 135% anul viitor, la 7,15 milioane de lei, fata de 3,04 milioane de lei in acest an, iar cele pentru bunuri si servicii vor urca cu 63,88%, la 1,37 milioane de lei in 2016, informeaza Agerpres.

11:05 - A fost avizat, cu majoritate de voturi, si bugetul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), informeaza Agerpres.

Ministerul Fondurilor Europene are o alocare cu 27,8% mai mica pentru anul viitor, respectiv de circa 3,18 miliarde lei.

1,5 miliarde lei reprezinta cheltuieli pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile /FEN/ postaderare, aceasta fiind in scadere cu 61,21%. De asemenea, pentru proiectele de pe noul cadru financiar 2014-2020, suma alocata este de 1,6 miliarde lei, mai mare cu 220,21% decat in executia preliminata pentru 2015.

Din cele aproximativ 3,18 miliarde lei, cheltuielile de personal reprezinta 55,4 milioane lei, fiind mai mari cu 191% decat situatia preliminata pentru acest an. Sporurile pentru conditii de munca cresc, totodata, cu 51,52%, la 100.000 de lei, iar cheltuielile cu bunuri si servicii, acestea vor fi mai mari cu 126,24%, pana la 3,5 milioane lei.

11:00 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca proiectul de buget pe 2016 este unul bun si le recomanda parlamentarilor Uniunii sa voteze favorabil, informeaza Mediafax.

Intrebat care este amendamentul la care tine UDMR cel mai mult, Kelemen Hunor a raspuns: "Sunt cateva amendamente, cele pe infrastructura mare, centurile ocolitoare sunt cele mai importante. Si la educatie noi avem o propunere, care exista si in bugetul anului 2015, dar din motive procedurale nu s-a finalizat - un centru de pregatire pentru cadre didactice la Oradea, ceea ce trebuie finantat".

11:02 - Bugetul Ministerului Muncii a fost avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, informeaza Agerpres.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) are alocata de la bugetul de stat suma de 33,17 miliarde lei, in scadere cu 10,26% comparativ cu executia preliminata pentru 2015.

Cheltuielile de personal cresc cu 6,11%, la peste 250,67 milioane de lei, iar cele cu bunuri si servicii se diminueaza cu 3,43%, la 156,79 milioane de lei. De asemenea, pentru anul viitor au fost propuse cresteri pe asistenta sociala de 4,77%, suma totala alocata fiind de circa 15,35 miliarde de lei. Astfel, pentru asigurari sociale cheltuielile sunt proiectate la circa 7,64 miliarde de lei (+1,35%) si la ajutoare sociale la 7,70 miliarde de lei (+8,39%).

La capitolul "alte cheltuieli", MMFPSV are alocata suma de 47,27 milioane lei (+17,43%) pentru burse, asociatii, fundatii si despagubiri civile, informeaza Agerpres.

Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, in crestere cu 1,6% fata de 2015, si pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o crestere economica de 4,1%.

10:55 - Bugetul Consiliului National al Audiovizualului (CNA) a fost adoptat in unanimitate fara amendamente. Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, pentru CNA a fost alocata suma de 11.340.000 de lei, din care 10.128.000 lei pentru cheltuieli curente si 8.740.000 pentru cheltuieli de personal. Bugetul de anul viitor este mai mare cu 32% decat cel de anul acesta, informeaza Agerpres.

10:45 - A fost avizat si bugetul Ministerului Economiei, cu 25 de voturi pentru si un vot impotriva, informeaza Agerpres.

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri are alocata de la bugetul de stat o suma de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor, in crestere fata de 2015.

Ministrul Costin Borc a precizat ca Oltchim este una dintre preocuparile sale principale, la fel ca si toate celelalte companii care pot asigura locuri de munca in economie, si a subliniat faptul ca relatia cu camerele de comert nationale si cu cele bilaterale este foarte importanta tinand cont ca exporturile sunt un pilon de baza al cresterii economice.

10:40 - Comisiile de cultura ale Parlamentului au avizat in unanimitate bugetul Ministerului Culturii, fiind adoptat si un amendament potrivit caruia bugetul se suplimenteaza cu 5 milioane de lei pentru achizitionarea operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia pamantului", informeaza Agerpres.

Ministerului Culturii i-a fost alocata pentru anul 2016 suma totala de 773.261.000 de lei.

Membrii comisiilor au adoptat un amendament potrivit caruia bugetul Ministerului Culturii se suplimenteaza cu 5 milioane de lei pentru achizitia operei de arta "Cumintenia pamantului" a sculptorului Constantin Brancusi, "ca un semnal ca Parlamentul isi doreste ca statul roman sa achizitioneze aceasta opera de arta".

10:30 - Comisiile pentru afaceri europene au avizat favorabil in unanimitate bugetul Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2016. Bugetul propus pentru anul 2016 in cazul MAE este de 759,291 milioane de lei, in scadere cu 15,50% fata de cel din 2015.

La capitolul bunuri si servicii, suma se ridica la 230,767 milioane de lei, fata de 258,498 milioane lei, cat a fost in acest an, informeaza Agerpres.

La capitolul cheltuieli de personal este prevazuta suma de 397,233 milioane de lei, mai mare cu 11,36% fata de anul 2015, iar pentru deplasari in strainatate este prevazuta suma de 6,960 milioane de lei.

Sursele de finantare ale MAE si ponderea fiecarei surse in totalul finantarii sunt structurate astfel: 95,50% de la bugetul de stat, 0,55% din fonduri externe nerambursabile si 3,95% venituri proprii.

Printre interventiile ce au avut loc pe durata dezbaterilor, senatorul Ilie Nastase a ridicat problema renovarii Ambasadei Romaniei de la Paris. Secretarul de stat George Ciamba a punctat faptul ca exista si alocari financiare pentru astfel de lucrari.

10:28 - Bugetul SIE a fost aprobat in unanimitate de comisia de control SIE, informeaza Mediafax.

"Discutia despre buget a fost foarte aplicata. Nu au fost foarte complicate lucrurile. O mica crestere de 6,46% fata de anul trecut, iar acest lucru se datoreaza faptului ca la cheltuielile cu personal avem cresteri salariale cu 10%. In principal, acolo se vor duce acesti bani", a precizat presedintele comisiei, deputatul PNL Mihaita Calimente.

Directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, nu a participat la dezbatere.

Serviciul de Informatii Externe beneficiaza de o crestere a alocarilor cu 6,46% fata de 2015, bugetul ajungand in 2016 la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal si tot atatia bani pentru bunuri si servicii ca anul trecut. Se inregistreaza si o crestere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, insa proiectul de buget pe 2016 nu specifica si destinatia exacta a acestor sume, informeaza sursa citata.

10:20 - Bugetul Ministerului Comunicatiilor a fost avizat. Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) va avea, anul viitor, un buget de 425,541 milioane de lei, in crestere cu 128,96% fata de acest an, se arata in proiectul de buget, informeaza Agerpres.

Cheltuielile curente vor creste, in 2016, cu circa 140%, pana la valoarea de 309,582 milioane de lei. Din acest cuantum, 13,82 milioane de lei vor merge catre cheltuieli de personal (+73,86% fata de 2015), iar 3,15 milioane de lei catre bunuri si servicii, valoare similara cu cea din anul in curs.

In ceea ce priveste cheltuielile de capital, acestea se vor ridica la 115,959 milioane de lei, in timp ce pentru cercetare fundamentala si cercetare dezvoltare se vor aloca 1,892 milioane de lei, un buget in crestere cu 2,83% fata de anul acesta.

Procedura parlamentara de urgenta

Ministrul de Finante, Anca Dragu, a anuntat ca bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, in crestere cu 1,6% fata de 2015, si pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, in timp ce deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o crestere economica de 4,1%, informeaza Agerpres.

Cele doua legi ale bugetului pe 2016 au fost adoptate miercuri de Guvernul Ciolos si trimise in Parlament cu solicitarea sa fie dezbatute si adoptate in procedura de urgenta.

"Cel mai probabil, dezbaterea in plen o sa inceapa in cursul zilei de luni, daca vor finaliza comisiile reunite de buget-finante raportul asupra celor doua proiecte de lege. Votul final o sa fie, cel mai probabil, in cursul zilei de miercuri, daca se va finaliza dezbaterea in plen, pentru ca s-a stabilit sa lucram cu program prelungit", a declarat liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#buget 2016 comisii Parlament, #buget stat Guvern Ciolos , #buget