Curtea de Conturi: 2 miliarde de euro, prejudiciu produs de institutiile statului intr-un singur an

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 15:22
5936 citiri
Curtea de Conturi: 2 miliarde de euro, prejudiciu produs de institutiile statului intr-un singur an
Foto: Digi 24 TV

Inspectorii Curtii de Conturi (CC) au constatat ca institutiile statului au produs, in 2014, un prejudiciu enorm la buget, estimat la circa 2 miliarde de euro.

Acesta este rezultatul verificarilor efectuate si materializate ulterior in cateva sute de denunturi facute la DNA si la Parchetul General, pentru cheltuielile facute de institutiile statului in 2014, informeaza Digi24.

Dezvalurile au fost facute de presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, in timpul dezbaterilor din comisiile parlamentare de buget, care au avut loc, sambata, la Palatul Parlamentului.

"Valorificarea (prejudiciilor - n.red.) devine insa dificila atunci cand avem de-a face cu elemente infractionale, iar dosarele se trimit la Parchet. Ca sa aveti o imagine, la ora actuala avem peste 500 de dosare trimise la Parchet, pentru cercetare penala, numai anul acesta, in 2015, sunt vreo 120, valoarea lor este in jur de doua miliarde de euro, prejudicii gasite in aceste acte normative. Dar este deja problema Justitiei, urmarim, avem dialog permanent cu DNA, Ministerul Public, pe aceasta tema", a declarat Nicolae Vacaroiu.

Curtea de Conturi: Bunuri de 36 de miliarde de lei, disparute din acte sau inregistrate cu valoarea de 1 leu (Video)

Conform legii, sesizarile se constituie in dosare penale, dar nu este obligatoriu ca ele sa se finalizeze cu trimiteri in judecata, daca procurorii, dupa verificari, constata ca nu exista suspiciuni de savarsire a unor fapte penale.

Curtea de Conturi: Plati nelegale facute de Secretariatul General al Guvernului Ponta

Nicolae Vacaroiu a mai declarat ca inspectorii CC fac toate demersurile necesare pentru a recupera sumele constatate drept prejudiciu, anul acesta fiind recuperate circa 100 de milioane de euro fara a se ajunge la anchete.

Bani cheltuiti anapoda de primarii pe studii de fezabilitate

In context, presedintele CC a precizat ca 30 de milioane de euro au fost aruncate de autoritatile locale, in 2014, pe studii de fezabilitate prost intocmite, pentru diferite investitii.

"Multe dintre ele, din aceste studii de fezabilitate, au fost de proasta calitate, unele nici nu au ajuns sa mearga la aprobare. Altele care s-au dus au luat punctaje vai de mama lor si bineinteles ca au fost respinse. Cu banii astia, totusi, 30 de milioane, poti sa faci multe lucruri, mai ales ca in zona rurala stiti cum stam in ce priveste iluminatul public, confortul stradal, circulatia", a subliniat Nicolae Vacaroiu.

Si asta in conditiile in care din totalul de 2.681 de unitati administrativ-teritoriale din tara, Curtea de Conturi a controlat aproximativ 1.000, informeaza Agerpres.

"Studiile de fezabilitate se aproba prin hotararea Consiliilor Locale, deci practic sunt legale, dar faptul ca nu se pun in practica... si inseamna numai din esantionul nostru peste 30 de milioane de euro. Este o suma enorm de mare", a explicat Vacaroiu.

Nicolae Vacaroiu a mentionat ca aceste studii de fezabilitate "nu sunt de natura elementelor infractionale decat atunci cand depistezi ca studiile de fezabilitate se fac de copilul primarului si incaseaza cate 200 de milioane de lei la fiecare studiu".

"Sunt si cazuri de genul asta, care au fost trimise la DNA", a mai spus Vacaroiu.

Curtea de Conturi: Nereguli la unitatile Ministerului Educatiei cu prejudicii de 430.000 de lei

Curtea de Conturi a descoperit nereguli masive la Biserica Ortodoxa Romana

Presedintele CC a mai declarat ca institutia are in medie circa 2.500 de procese in contencios-administrativ in permanenta.

La finalul dezbaterilor, comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului au adoptat, in unanimitate, bugetul Curtii de Conturi pe anul viitor, informeaza Agerpres.

Astfel, bugetul alocat Curtii de Conturi pentru anul 2016 va creste cu 18,04%, de la 242,725 milioane lei la 286,505 milioane lei.

Nicolae Vacaroiu a aratat ca pentru capitolul "bunuri si servicii" sumele alocate in 2016 sunt in usoara scadere, anul viitor revenind acestui capitol aproximativ 98% din sumele alocate in anul anterior.

In ceea ce priveste majorarea bugetului institutiei cu 18%, aceasta provine din cresterea personalului angajat ca urmare a sarcinilor noi care revin Curtii de Conturi, precum si din majorarea salariala cu 10%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Curtea Conturi prejudicii buget stat, #Vacaroiu studii fezabilitate primarii , #buget