Ziare.com

Deficitul bugetar - 6,05 miliarde lei, dupa doar patru luni. Cheltuieli cu 21,5% mai mari, mai ales cu salarii, asistenta sociala, dobanzi

Vineri, 25 Mai 2018, ora 22:18

   

Deficitul bugetar - 6,05 miliarde lei, dupa doar patru luni. Cheltuieli cu 21,5% mai mari, mai ales cu salarii, asistenta sociala, dobanzi
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele patru luni cu un deficit de 6,05 miliarde lei, 0,65% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de un excedent de 1,4 miliarde lei in ianuarie-aprilie 2017, arata datele publicate vineri pe site-ul Ministerului Finantelor.

In primele patru luni din 2017, excedentul bugetar a fost de 1,4 miliarde lei, respectiv 0,17% din PIB.

In ianuarie-aprilie 2018, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 89,6 miliarde lei, reprezentand 9,6% din PIB, sunt cu 11,8% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Se inregistreaza cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+33,6%) si din veniturile nefiscale (+13,9%) . Incepand cu luna februarie, incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017", se arata in comunicat.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Veniturile din TVA in primele patru luni au fost de 17,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 1,1% fata de perioada similara a anului precedent, iar veniturile din accize au fost in suma de 8,8 miliarde lei (0,9% din PIB) cu 14,7% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 6,7% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

"S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 18,2% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018. De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 14,4% fata de aceeasi perioada anului precedent si la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule", se arata in comunicat.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 5,02 miliarde lei, fata de 3,8 miliarde lei in aceeasi perioada a anului trecut.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 95,6 miliarde lei, cu 21,5% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 20,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in anul 2017, dar si de majorarea salariilor in sectorul bugetar ca urmare a aplicarii Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 12,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare.

Subventiile acordate in primele patru luni ale anului 2018 sunt in crestere cu 26,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea este determinata, in principal, de platile efectuate pentru sprijinirea producatorilor agricoli si de subventiile acordate pentru sustinerea transportului feroviar public de calatori si a transportului cu metroul", se arata in comunicat.

Dobanzile sunt cu 56,2% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 0,5% din PIB, intrucat in luna aprilie 2018 s-a inregistrat un varf de plata al dobanzilor, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark, situatie care in anul 2017 s-a reflectat in executia bugetara aferenta lunii iunie.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 10,8%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei, majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 5,9 miliarde lei, de doua ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost 2,9 miliarde lei.

In 2017, deficitul bugetului general consolidat a fost de 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB, sub tinta anuala stabilita de 2,96%.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 8252 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deficitul bugetar 6,05 miliarde lei, dupa doar patru luni

Aici sunt măririle dumneavoastră...

Intrebarea este, ce vină au privații de trebuie să ramburseze și ei datoria putorilor de asistați???
Ați mancat și băut, plătiți, leneșilor...

 

 

...pesedeul...

...face ce a facut tot timpul. duce tara pe buza prapastiei, pe urma inventeaza un motiv aiurea sa iasa de la guvernare si sa mearga in opozitie. de acolo mitraliaza pe cei ce repara situatia. NU baieti ! de data asta ramaneti sa gestionati prostia...ramaneti pana va scuipa lumea pe strada. ave Dancila, ave Dragnea, from Teleorman with love !!! :)))

 

 

un fleac in comparatie cu ce o sa urmeze !

Romania trebuie distrusa definitiv , bagata in faliment , facuta harcea-parcea , furata , jefuita , indatorata , iar romanii trebuie sa fie sclavi in propria tara pentru ca au memoria scurta !
cei cu memoria scurta sunt vinovati si trebuie sa plateasca tot !
momelile lui Valcov functioneaza si pentru aceasta generatie ! bravo psd ! baga-i in deficit , baga-i in datorii !

 

 

Singura vina

Ca nu au votat si trebie sa suportam ciuma rosie.

 

 

Uitati-va la preturi si venituri in urma cu 2-3 ani...eu spun

Ceea ce constat ...acum 2 ani se gasea paine la 0,70 bani peste tot...azi aceeasi paine e 1 leu...bagam motorina rezervor plin , plateam 250 lei , azi acelasi rezervor dau 330 lei de la 4,20 /litru la 5,98 cat e azi la mine in zona...nu are rost sa continui cu gazele, curentul , apa care era 2 lei mc azi e 4 lei...degeaba imi dai cativa lei in plus la pensie sau salariu daca azi fata de acum 2 ani eu nu mai pun deoparte in aceleiasi cheltuieli , nimic ..pana sa vina PSD puneam 200 lei pe luna in cont sau in hambar ca sub perna se gaseste repede sau la saltea, iar azi incep sa merg des la saiele (daca intelegi)...Eu cred ca sunteti ,,incurajati" toti prosocialism sa stati 18-20 de ore sa incercati sa mani.pu.la.ti aici...dar e alegerea d-voastra insa romanii nu mai sunt ca inainte dacat cativa ramasi in alte vremuri, mental, ori chinuiti de guvernari..

 

 

Inca o dovada ca socialistii nu au invatat nimic din trecut...

Nu mai siu, o fi poveste, vreun text din vreo povata dar ne intalnim mereu cu ..,,Un bunic (citeste popor) avea un nepot(citeste PSD) care venea zilnic si cerea cate un banut. Bunicul il trimitea pe nepot sa ia dintr-o strachina (citeste tara) pusa pe un dulapior. Nepotul (PSD) a tot luat babi pana cand intr-o zi a gasit strachina (tara) goala. Atunci el a mers suparat si a zis bunicului ca nu mai e nimic in ea. Poveste spune ca bunicul i-a amintit nepotului aceste vorbe:-,,nepoate (PSD) daca tot iei si nu pui n imic niciodata inapoi, orice se termina si atunci ajungi lefter!"...Asa si cu socialistii...au golit trachina (tara) si acum se imprumuta in numele viitoarelor generatii care vor alege sa paraseasca tara sau, cei legati de tara , vor plati ceea ce nu a fost al lor. Cine are urechi, aude, cine poate, pricepe iar cei ignoranti vor suferi...

 

 

D-l Marian, sunteti ca d-na Hara?

Numai aia zice ca e prezicatoare si vede viitorul...de unde stiti ca in urmatoarele luni nu va fi deficit de 20 de ...?? Sunteti un om instruit (asa cred) dar probabil va faceti datoria insa pana si magarul fuge de la stana cand stapanul in tine nehranit...atentie la neatentie...imi amintiti de reclama cu ,,halatul", ...

 

 

Iar plecati pe fenta la titlu! ))))) Deficit 0,65% la 4 luni

..inseamna 1,95% la sfarsitul anului! Adica mult sub 2,95% din Program! ))))

Hai cu indignarea! Indignarea ca totul merge bine! ))))

 

 

Se pare ca Werner si echipa lui de "specialisti" iar au luat-o pe

..cocoasa! Romania merge bine! Financiar!
Nu merge bine ca loserii sunt inca Sparati, Opozitia ne face de rusine in lume, Presedintele minte la Pitesti sau Corapshan minte la ONU!

 

 

Asa-i procedura la ziare.com! Cind deficitul e mul

...sub asteptarile propagandei, o baga cu suma valorica. Pai, voi, habar n-aveti de economie. Ciriiti ce vi se ordona de catre propaganda condusa de Werner,

 

 

toata lumea stie, peseDracnea = trai pe datorie

Datoria publica totala la 31 decembrie 2016 = 339.080,2 milioane RON
Datoria publica totala la 28 februarie 2018 = 372.707,4 milioane ron
guvernarile PSDracnea au imprumutat IN PLUS peste 32,5 miliarde ron intr-un an si doua luni, adica ~7 miliarde de euro, incat au ajuns sa depaseasca pana si ritmul de imprumut din perioada de recenta criza economica :)

 

 

toata lumea stie, peseDracnea = trai pe datorie

deficitul bugetar pe 2017 a fost aproape de limita maxima: 2,9%. Atentie: limita maxima e una de pastrat pentru perioade de criza, nu pentru perioade bune dpdv economic, cu care se lauda acum guvernantii.

pentru 2018, din moment ce cheltuielile statului au crescut mai mult decat veniturile si avem deficit de 0,65% dupa primele 4 luni din 2018 (in loc de excedent ca in 2017), inseamna ca deficitul pe 2018 ar fi egal cu minim 2,9% + 0,65% = 3,55%

sa va reamintesc cum stam la datoria publica totala, domnu'Bercea :)

Datoria publica totala la 31 decembrie 2016 = 339.080,2 milioane RON
Datoria publica totala la 28 februarie 2018 = 372.707,4 milioane RON
guvernarile PSDracnea au imprumutat IN PLUS peste 32,5 miliarde RON intr-un an si doua luni, adica ~7 miliarde de euro

 

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor