Este posibila majorarea salariului minim la 700 de lei in 2012?

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 12:53
3485 citiri
Este posibila majorarea salariului minim la 700 de lei in 2012?
Foto: Arhiva

Guvernul intentioneaza sa mareasca, in 2012, salariul minim pe economie de la 670 lei la 700 lei, potrivit unui proiect de lege, fapt ce ar aduce numeroase beneficii populatiei.

Insa acest lucru, desi este realizabil, nu va fi pus in practica de actualul Guvern, considera politicienii din Comisia pentru munca a Camerei Depuatilor. Majorarea cu 4,5% a salariului minim ar avea efecte benefice pentru populatie si ar putea incuraja consumul.

"Aceasta crestere are doua componente vitale. In primul rand, activeaza consumul, una din cele doua parghii ale cresterii economice, iar, in al doilea rand, se obtin contributii majorate la bugetul de asigurari sociale, pentru ca, in lant, vor trebui crescute si alte salarii, mai ales in mediul privat, deci nu are un alt efect decat stimularea cresterii economice", a declarat, pentru Ziare.com, Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii.

"In acelasi timp, nu poti sa ceri unei persoane care castiga 600 de lei sa aiba si productivitate sau sa accepte un loc de munca la o distanta mare de casa. Sunt atatea beneficii care o recomanda, iar, daca Guvernul s-a trezit in al 12-lea ceas, atunci este un lucru bun", a adugat Campeanu.

Aceasta decizie a fost adusa in discutie si in trecut, insa nu a fost aprobata pana acum. Din acest motiv, deputatul PSD Nicolae Banicioiu, membru in Comisia de Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor, considera ca proiectul normativ nu va fi aprobat.

"Eu nu cred ca acest lucru se va intampla. Guvernul a luat de nu stiu cate ori in calcul si in trecut premierul ne-a tot povestit ca se va intampla acest lucru, insa s-au mai luat bani de la salarii in loc sa se mai dea", a afirmat Banicioiu pentru Ziare.com.

"Daca exista un proiect de lege in acest sens, atunci un parlamentar sau un grup de parlamentari a depus un act normativ, iar Guvernul, prin majoritatea pe care o controleaza, va face ca proiectul sa nu treaca", a adaugat Banicioiu.

El a precizat ca, daca, totusi, actul normativ va fi aprobat, atunci beneficiile vor fi resimtite de populatie, insa doar in anumite conditii.

"Daca salariul minim se va mari, impactul va fi bun, probabil va incuraja consumul, insa pe un fond de stabilitate, daca Guvernul va putea sa recreeze aceasta situatie. Daca nu, urmarile vor intarzia sa apara", a spus Banicioiu.

Cresterea salariilor minime la 700 lei reprezinta un impact de 28,5 milioane de lei asupra bugetului de stat, iar Guvernul vrea sa acopere aceasta suma prin colectarea contributiilor suplimentare atat de la angajati, cat si de la angajatori, din sectorul public si mai ales din cel privat, potrivit proiectului de hotarare, obtinut de cursdeguvernare.ro.

Campeanu Mariana considera ca acest lucru este realizabil, subliniind ca efortul bugetar facut in acest sens nu este prea mare.

Insa Banicioiu a subliniat ca aceasta majorare ar aduce un surplus statului, luand in considerare inflatia. "Daca luam in calcul si inflatia, romanii vor primi mai putin in 2012 decat au primit in 2011. Deci, nici vorba sa ia in plus cineva, nici cei cu salarii minime, ci din contra, vor lua mai putin, astfel incat se confirma declaratiile lui Emil Boc ca va ingheta salariile. Insa eu nu am cum sa cred ca acest lucru (majorarea salariului minim - n.r.) se va intampla".

Majorarea salariului minim vs inghetarea salariilor

Situatii similare s-au produs si in alti ani. Guvernul a promis mereu majorarea salariului minim sau a celui mediu, insa niciodata n-a pus in aplicare acest proiect normativ, a afirmat Banicioiu.

"La fundamentarea proiectului pe 2011, patronatele au recomandat un salariu minim de 730, insa Guvernul nu a aprobat acest lucru, ceea ce mi se pare impardonabil pentru ca salariul minim ar trebui sa se stabileasca prin negocieri intre patronate si sindicate. Guvernul nu ar trebui sa aiba nicio legatura, decat de frana a economiei, ceea ce s-a si intamplat", a explicat Campeanu.

In plus, ea a subliniat faptul ca o marire a salariului minim a fost propusa si de Comisia Europeana, institutie care considera ca acesta ar trebui sa se afle in jurul sumei de 837 lei.

Premierul Emil Boc a anuntat ca, in 2012, salariile vor fi inghetate. Pentru Banicioiu, acest lucru este o dovada clara ca salariul minim va ramane neschimbat.

In schimb, Campeanu crede ca acest lucru este unul realizabil pentru ca nu afecteaza salariile mai mari de acest prag, deci celelalte salarii vor ramane inghetate.

"Salariul minim nu implica, in mod obligatoriu, cresterea celorlaltor salarii, decat daca se aplica legea salarizarii, care insa nu se aplica, desi a fost aprobata prin aprobarea raspunderii. Daca s-ar introduce acei coeficienti de impartire pe cele 15 grile de salarizare, atunci, automat, ar trebui sa creasca toate salariile", a opinat Campeanu.

"In plus, coeficientul de ierarhizare nu este facut in functie de salariul minim pe economie, ci este trecuta acolo o suma, un fel de salariu de referinta, de unde pleaca. Deci nu exista nicio componenta obligatorie", a conchis Campeanu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#salariul minim, #crestere salariu minim, #salariu minim Romania, #buget 2012 , #buget