Consiliul Fiscal avertizeaza ca bugetul e in stare "foarte incordata", iar estimarea veniturilor din accize e prea optimista

Joi, 12 Decembrie 2019, ora 17:13
6786 citiri
Consiliul Fiscal avertizeaza ca bugetul e in stare "foarte incordata", iar estimarea veniturilor din accize e prea optimista
Foto: Arhiva Ziare.com

Starea bugetului public, asa cum sugereaza noua Strategie fiscal-bugetara, ramane foarte incordata, avand in vedere putinatatea resurselor publice in raport cu presiuni mari pe buget, inclusiv din perspectiva asumarii aplicarii unor active normative, precum aplicarea Legii Pensiilor potrivit calendarului in vigoare, arata Consiliul Fiscal.

"In opinia Consiliului Fiscal, continuarea eforturilor de consolidare fiscal-bugetara si a celor din sfera reformelor structurale este necesara nu doar din perspectiva respectarii angajamentelor asumate de catre Romania la nivel european, ci si din cea a asigurarii sustenabilitatii finantelor publice pe termen mediu si lung", se spune in Opinia institutiei cu privire la Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2020-2022.

Potrivit Consiliului Fiscal, politica fiscal-bugetara este dezirabil sa poata gestiona riscuri si situatii neprevazute fara a fi nevoita sa opereze ajustari semnificative ale cheltuielilor si veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic si social, si sa respecte principiul echitatii intergenerationale.

Acest deziderat este cu atat mai relevant in conditiile unui mediu international marcat de mari incertitudini si multiple evolutii potrivnice.

"CF apreciaza ca balanta riscurilor in ceea ce priveste politica fiscal-bugetara in anii urmatori inclina mai degraba pe partea negativa (un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat). Periculoasa pentru nivelul veniturilor fiscale ar fi si o eventuala reducere a TVA la 16% de la 1 ianuarie 2020.

CF subliniaza neconcordanta intre dezideratul de consolidare bugetara si persistenta tentativelor de relaxare fiscala.

In acest context, in opinia Consiliului Fiscal, SFB 2019-2022 ar trebui sa contina un capitol separat care sa evalueze riscurile ce pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici si bugetari, precum si eventuale masuri avute in vedere in ipoteza in care aceste riscuri se materializeaza, mai ales luand in considerare evolutiile de pe pietele financiare internationale si posibilele implicatii asupra rating-ului suveran al Romaniei", se spune in document.

In linie cu recomandarile anterioare, CF insista in ceea ce priveste necesitatea unei prezentari transparente a ipotezelor ce fundamenteaza traiectoria agregatelor fiscal-bugetare, in special, in ceea ce priveste cuantificarea explicita a impactului masurilor discretionare ce le afecteaza.

Conform CF, nivelul veniturilor bugetare ca procent in PIB este proiectat in SFB sa creasca in perioada de referinta de la un nivel de 31,76% din PIB in anul 2020, pana la 32,05% din PIB in anul 2022 pe seama evolutiei moderate a veniturilor fiscale si a absorbtiei fondurilor europene post-aderare, acestea din urma majorate substantial in ultimul an acoperit de SFB.

Astfel, in timp ce ponderea in PIB a veniturilor fiscale (exclusiv contributiile sociale) evidentiaza o usoara diminuare de la 15,7% din PIB in 2020 la 15,5% din PIB la finalul orizontului de prognoza, nivelul proiectat al veniturilor din fonduri structurale ramane la o valoare apropiata de 2,4% in intervalul 2020-2021, accelerand surprinzator la 2,8% din PIB in anul 2022.

Contributiile de asigurari sociale se mentin in jurul valorii de 11% din PIB pe tot intervalul de prognoza. CF apreciaza ca, in principal, variatiile nominale proiectate ale celor mai importante categorii de venituri fiscale sunt aproximativ in linie cu cele ale bazelor macroeconomice relevante in primii doi ani acoperiti de Strategie.

Pe de alta parte, evaluarea veniturilor din TVA in anii 2021-2022 pare a indica o supra-estimare pentru primul an in raport cu baza macroeconomica aferenta (consumul populatiei exclusiv autoconsumul) si o inversare a acestei deviatii in al doilea an. Estimarea veniturilor din accize este considerata optimista, si nu ia in considerare recenta abrogare a supraaccizei pentru carburanti incepand din 1 ianuarie 2020, precizeaza Consiliul Fiscal.

CF considera relativ riscant ca impactul acestei masuri sa nu fie luat in calcul, avand in vedere atat impactul bugetar asociat (estimat a fi de circa 0,4% din PIB la nivelul anului 2020), cat si stadiul avansat al parcursului legislativ al acestei masuri.

Abrogarea mentionata mai sus include si supra-impozitarea locurilor de munca part-time, masura care inclusa in proiectie ar fi sporit realismul acesteia, simultan cu reducerea nivelului veniturilor, arata sursa citata.

Reacțiile de du-te-vino la Planul Draghi: cum se contrazic și cu ce sunt de acord economiștii cu privire la strategia de relansare a economiei UE ANALIZĂ
Reacțiile de du-te-vino la Planul Draghi: cum se contrazic și cu ce sunt de acord economiștii cu privire la strategia de relansare a economiei UE ANALIZĂ
Raportul recent al lui Mario Draghi privind revitalizarea economiei europene vine cu o strategie ambițioasă pentru a combate stagnarea economică și pierderea competitivității Uniunii Europene...
Ce oferă noul Xiaomi 14T Pro, un flagship cu Dimensity 9300+ și ecran de 144Hz
Ce oferă noul Xiaomi 14T Pro, un flagship cu Dimensity 9300+ și ecran de 144Hz
Xiaomi pregătește o lansare interesantă pentru sfârșitul anului, aducând pe piață modele noi din seria 14T. Xiaomi 14T Pro, echipat cu puternicul chipset Dimensity 9300+, promite să fie o...
#Consiliul Fiscal buget, #Consiliu Fiscal accize buget 2020 , #buget
  1. Reacțiile de du-te-vino la Planul Draghi: cum se contrazic și cu ce sunt de acord economiștii cu privire la strategia de relansare a economiei UE ANALIZĂ
  2. Ce oferă noul Xiaomi 14T Pro, un flagship cu Dimensity 9300+ și ecran de 144Hz
  3. Huawei Mate XT Ultimate: Cel mai scump telefon vine și cu cele mai mari costuri de reparație
  4. Apple revoluționează confidențialitatea datelor cu o soluție inovatoare pentru serverele Apple Intelligence
  5. Google Wallet se pregătește de o nouă funcție care îi va bucura pe utilizatorii Android
  6. Google transformă notițele tale într-un podcast cu ajutorul Inteligenței Artificiale
  7. Apple retrage trei modele populare de iPhone din producție: Ce înseamnă pentru utilizatori
  8. Google integrează arhiva internetului! Acum puteți accesa versiuni vechi ale paginilor web direct din căutare
  9. Veste bună pentru fanii Apple! Toate iPhone-urile 16 se vor încărca mai rapid
  10. Google Maps se confruntă cu un bug major care afectează utilizatorii de Android