Ziare.com

Consiliul Fiscal critica bugetul pe 2015: Incasari supraevaluate, cheltuieli subestimate

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 12:06

   

Consiliul Fiscal critica bugetul pe 2015: Incasari supraevaluate, cheltuieli subestimate
Consiliul Fiscal estimeaza ca unele categorii de incasari din proiectul de buget pe 2015 sunt prognozate sa creasca intr-un ritm nejustificat de mare, ca este putin probabila dublarea absorbtiei fondurilor UE si ca unele cheltuieli par subevaluate.

"La o analiza preliminara a agregatelor bugetare cuprinse in proiectul de buget pe baza datelor disponibile la acest moment, Consiliul fiscal isi manifesta unele rezerve cu privire la nivelul prognozat al incasarilor aferente categoriilor impozit pe venit, contributii sociale, impozit pe profit, impozite si taxe pe proprietate, care sunt prognozate a avansa mai rapid decat ar fi justificat de dinamica proiectata a bazelor macroeconomice relevante si de masurile de politica fiscala adoptate.

Sedinta de guvern, amanata - bugetul pentru 2015 nu e gata?

De asemenea, pe partea de cheltuieli, o serie de categorii - cheltuieli de personal, cheltuieli cu bunuri si servicii, asistenta sociala - par a fi usor subevaluate avand in vedere masurile adoptate, precum si executia bugetara aferenta anului 2014", arata Consiliul Fiscal in Opinia privind Legea bugetului de stat si Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2015.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Dublarea absorbiei fondurilor UE, improbabila

Totodata, Consiliul arata ca ajustarea deficitului bugetar in 2015 fata de executia previzionata a anului curent pare a se realiza in mare parte prin reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile (cu 0,6% din PIB), informatiile disponibile in acest moment neindicand modalitatea concreta prin care aceasta se va realiza.

"In plus, cresterea prognozata a cheltuielilor de investitii se bazeaza in cea mai mare parte pe o crestere proiectata spectaculoasa (aproape dublare fata de executia bugetara din 2014) a absorbtiei fondurilor europene, care, desi dezirabila, pare foarte putin probabil a se realiza, in timp ce cheltuielile de capital finantate din surse proprii sunt proiectate a creste fata de nivelul foarte scazut inregistrat in 2014 (ele scad semnificativ insa ca procent din PIB fata de perioada 2010-2013) ", noteaza Consiliul.

In aceste conditii, cheltuielile de investitii si-ar putea continua in executie trendul descendent si, prin urmare, in opinia Consiliului Fiscal, o prioritizare a acestora este absolut obligatorie in vederea eficientizarii lor si maximizarii efectului de multiplicare in economie.

Buget 2015 Taieri criminale si aversiunea fata de Justitie

Consiliul Fiscal mentioneaza ca a primit joi proiectul de buget, din partea Ministerului Finantelor, si ca Guvernul intentioneaza sa aprobe documentul vineri, 12 decembrie, astfel ca intervalul de timp pentru analiza, elaborarea si aprobarea opiniei solicitate a fost prea scurt, si in plus lipsesc setul integral de documente si clarificari solicitate Finantelor de catre CF.

In aceste conditii, Consiliul Fiscal si-a rezervat dreptul de a reveni in cursul saptamanii viitoare, pana la discutarea si aprobarea bugetului in Parlament, cu o completare a opiniei solicitate de Ministerului Finantelor, pe masura ce va primi documentatia completa precum si clarificarile cerute si dupa o analiza riguroasa a coordonatelor propuse ale politicii fiscal-bugetare aferente proiectului de buget pentru anul 2015 si strategiei fiscal-bugetare 2015-2017.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2682 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Evaziunea este pusculitza guvernantilor.

Ca urmare, nu exista nicio vointa politica pentru ca ea sa fie curmata.

 

Consiliul Fiscal, asta, nu-i acelasi care dadea aviz pozitiv

...reducerilor salariale in 2010, in timpul mizerabilului premier Boc? Eu stiu ca da.

 

iar postezi ca sa te bagi in seama. tu si Marean666 nimic nu

stiti, dar va dati aere de baieti informati. nu e cazul s-o faceti, ca nu va baga nimeni in seama.
pana una-alta ia citeste: Consiliul Fiscal este un organism guvernamental din Romania, creat in iunie 2010, care are rolul de a consilia autoritățile in vederea asigurării unui buget sănătos, capabil să atragă toate veniturile necesare și să se achite de toate cheltuielile obligatorii.
deci, daca ai priceput ceva, are rol de consiliere.
esti penibil de jenant...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor