Ziare.com

Consiliul Fiscal: Deficitul ajunge la 3,5%. Guvernul incalca si legile nationale, si tratatele europene

Luni, 11 Martie 2019, ora 15:34

   

Consiliul Fiscal: Deficitul ajunge la 3,5%. Guvernul incalca si legile nationale, si tratatele europene
Consiliul Fiscal avertizeaza ca planurile bugetar-fiscale ale Guvernului PSD-ALDE vor duce deficitul la 3,5%. Expertii arata ca Guvernul una a prezentat si alta a trimis spre avizare si, daca nu se schimba aceste politici, statul nu va avea cu ce plati obligatiile de asistenta sociala.

Mai mult, Executivul condus de Viorica Dancila are in vedere chiar si o scadere a contrbuitiei Romaniei la bugetul UE, ceea ce este imposibil sa se intample.

Guvernul a avut nevoie de avizul Consiliului Fiscal pentru proiectul de ordonanta de urgenta pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, dupa ce CCR a declarat forma initiala neconstitutionala.

Consiliul Fiscal atrage atentia ca Guvernul a trimis proiectul de ordonanta spre avizare sambata si a cerut sa primeasca raspuns rapid pentru ca vrea sa o adopte luni la ora 11:00. Ulterior, Guvernul a amanat sedinta pentru marti.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Expertii remarca in primul rand ca una a prezentat Guvernul in 31 ianuarie 2019 si alta a aprobat si trimis in Parlament.

"O prima remarca vizeaza diferentele semnificative ce apar la nivelul bugetului consolidat aferent anului 2019 intre forma trimisa Consiliului Fiscal spre formularea opiniei initiale in 31 ianuarie 2019 si cea ulterior aprobata de Guvern si trimisa in Parlament.

Veniturile si cheltuielile totale sunt mai mari cu 1,165 miliarde lei, cu diferente semnificative in dimensionarea unor agregate de cheltuieli", arata Consiliul Fiscal intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, in prima forma, Guvernul se baza la cresterea veniturilor doar pe "intrari estimate din fonduri UE nerambursabile", cresc mult cheltuielile cu bunuri si servicii, dar scad cele cu asistenta sociala si chiar si contributia la UE. Consiliul Fiscal arata ca, in realitate, e nevoie de mult mai multi bani la asistenta sociala, astfel ca s-ar putea ca statul sa nu-si poata indeplini obligatiile.

In plus, e mentionata si scaderea contributiei la bugetul UE, lucru ce nu e posibil.

"Guvernul arata o completa lipsa de angajament fata de regulile responsabilitatii fiscal-bugetare si de tratatele europene"

Ulterior, in forma care a ajuns la Parlament, au crescut cheltuielile cu asistenta sociala cu 2,03 miliarde de lei, dar asta pentru ca a fost adoptata dublarea alocatiilor copiilor.

"Consiliul Fiscal remarca faptul ca, pentru prima data de la instalarea sa, tinta de deficit bugetar este majorata ulterior depunerii proiectului de buget in Parlament, in directa contradictie cu prevederile art. 15 al Legii finantelor publice.

Revizuirea ascendenta a tintelor de deficit in intervalul 2019-2021 implica lipsa asumarii oricarei ajustari structurale in primii doi ani acoperiti de Strategia fiscal-bugetara si o reducere minora (de 0,25 puncte procentuale de PIB) a deficitului structural in 2021, data fiind traiectoria de crestere economica efectiva si potentiala a Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.

Deviatia fata de obiectivul pe termen mediu (MTO- n.red.) urmeaza a se situa la un nivel ridicat la finele perioadei acoperite de SFB 2019-2021 (1,8 pp. de PIB), in pofida faptului ca de la aparitia acesteia vor fi trecut 6 ani.

Indiferent de obiectiile ce ar putea fi formulate fata de optimismul proiectiilor macroeconomice si cu privire la deficitul bugetar, evolutia de mai sus denota o completa lipsa de angajament atat fata de regulile instituite de legea responsabilitatii fiscal-bugetare, cat si de tratatele europene", se arata in comunicatul Consiliului.

Deficitul sare pragul de 3%. Ce spune Dragnea?

Documentul semnat de presedintele institutiei, Ionut Dumitru, se incheie cu concluzia ca deficitul va sari de 3,5%.

"Majorarea tintei de deficit bugetar pentru anul 2019 si subdimensionarea aparenta a cheltuielilor de asistenta sociala si a celor aferente contributiei catre bugetul UE implica un deficit situat in imediata vecinatate a nivelului de referinta de 3% din PIB, chiar si ignorand problemele legate de supradimensionarea veniturilor bugetare identificata in contextul opiniei Consiliului Fiscal din 5 februarie 2019 (4,5 miliarde lei, in conditiile in care taxa pe activele bancare ar fi mentinuta in forma curenta).

Luand in calcul si aceasta supradimensionare, apreciem ca este probabil ca deficitul bugetar la finele anului curent sa ajunga la un nivel de circa 3,5% din PIB, in conditiile mentinerii unor politici neschimbate.

In ceea ce priveste evolutiile pe termen mediu, Consiliul Fiscal isi mentine asertiunea cu privire la faptul ca balanta riscurilor este inclinata covarsitor in directia inregistrarii unor deficite mai ridicate decat cele preconizate de Strategia Fiscal-Bugetara 2019-2021, situate semnificativ deasupra nivelului de referinta de 3% din PIB aferent bratului corectiv al Pactului de Stabilitate si Crestere.

Mai mult, comparativ cu evaluarea initiala, Consiliul Fiscal apreciaza ca probabilitatea unei asemenea evolutii este in crestere semnificativa date fiind coordonatele fiscal-bugetare curente ale anului 2019 si revizuirile ascendente operate la nivelul tintelor de deficit bugetar pentru perioada 2020-2021", arata documentul.

Intrebat de toate acestea, presedintele PSD Liviu Dragnea a avut o reactie scurta, in care doar a acuzat institutia ca face prognoze gresite, fara a aduce si dovezi in acest sens.

"Consiliul Fiscal a spus mereu ca se vor intampla lucruri care nu s-au intamplat. Realitatea din Romania a dovedit ca ceea ce am pus noi in programul de guvernare si de buget s-a adevederit", a precizat Dragnea, dupa sedinta conducerii PSD la care primarii l-au avertizat ca deja nu mai au bani de salarii si au cerut sa fie rezolvata rapid problema bugetului.

A.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6580 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum isi permit expertii de la Consiliul Fiscal sa contrazica pe

marele infractor mafiot sef drakknea, pe marele hot penal valcov si alti impostori ai guvernului distrugerii nationale de catre mafia psd-alde-udmr ? Cand mafiotii au facut un program atat de bun ca nu se poate schimba nimic la el, astia niste "nepriceputi" in economie si finante sa le spuna lor , mafiotilor, ca duce Romania in prapastie, in criza economica !!!

 

Si cand o sa intre la Capatana integi planete ca Guvernul Penal

Dragnea&Dracila minte cand deschide gura !
Majoritate din Guvern sunT "tzigani mincinosi" iar restul din
iei au o Mentalitate Manelista !
Vinovati pentru stare Romaniei sunt cei ce au votat un Rrom
Penal ca dRagnea!!

 

iar guvernul,

vai de capu'lui,vai de sefa lui.

 

pragul de 3%% hahaha rusine psd

Italia sare pragul de ani de zile la fel grecia,portugalia ,spania ,irlanda si alti ...si care e problema ???le merge mai rau decat noua ?

Deficitul ajunge la 3,5%. Viorica Dancila a uitat sa spuna .....

Realitatea din Romania a dovedit ca ceea ce am pus noi in programul de guvernare si de buget s-a adevederit"

A trebuit dragnea sa adauge

https://kmkz.ro/de-ras/s-dat-simularea-la-clasa-vii-viorica-n-participat-pentru-ca-n-primit-hartiuta-si-decat-sa

 

Realitatea

Deficitul e spre 15 % !
Sunt tari care finanteaza razboaie si nu au asemenea cifra !
Una din cele mai fatise delapidari posdecembriste !
La valorilea astea vorbim de tradare !
De aceea s-a si scos legea responsabilitatii penale pe buget !
Trageti romani la jug !
Nu va lasati!

 

Ati dat briciul pe mana maimutei. Mi-a placut aceasta comparatie

si de aceea o citez aici. Aveti ce ati votat. parlamentul este condus de doi infractori, guvernul este un guvern de paie, politica finaciara este facuta de un disk jockey asociat cu un alt infractor si condamnat penal. Legile sunt facute de catre mafioti, educatia este conceputa de abramburica, ... nu mai spun nimic de sanatate, de social, de perspectivele de viata in tara! Nu mai spun ca un sfert din Romania a plecat sa-si castige viata in strainatate! Cu pretul unor familii distruse, ale parintilor ramasi singuri, etc.

De 30 de ani, saracia se accentueaza si sperantele de viata diminueaza.

Ceva este PUTRED in ROMANIA!
Acest cancer care va roade trebuie extirpat, fie cu anestezie, fie pe viu!
Alegeti cine trebuie sa piara: VOI sau EI. Spun VOI fiindca nu pot scrie NOI, eu fac parte din alta Lume, catre care tinde orice om normal constituit si sanatos la cap. Vad din afara si de la distanta, mai bine decat vedeti Dvs., cu nasul in ghidon... Nu este o critica, este o simpla constatare.

REZISTATI+VOTATI !!!!!

 

respectarea limitei de 3% a fost impusa Romaniei si romanilor...

...ilegal de guvernarea Basescu-Boc,un tratat semnat ilegal fara aprobarea obligatorie a parlamentului...acest fapt a satisfacut interese politice straine,care au rasplatit obiedienta basista prin ajutorul dat la referedumul din 2012,sustinerea lui Kovesi etc....aceasta tinta de defict stabilita ilegal,antidemocratic saboteaza practic guvernarile ce au urmat si urmeaza,le limiteaza cistigul de capital politic prin sabotarea dezvoltarii Romaniei...dezvoltare care s-ar fi facut altfel daca se avea acces la deficite de 8%...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor