Consiliul fiscal, despre proiectul de buget pe 2018: Incasari supraevaluate, cheltuieli subevaluate

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 00:17
3956 citiri
Consiliul fiscal, despre proiectul de buget pe 2018: Incasari supraevaluate, cheltuieli subevaluate

Consiliul fiscal a publicat miercuri o opinie preliminara asupra proiectului bugetului pe 2018, afirmand ca acest proiect se mentine in deja traditionala politica fiscala prociclica, determinand o adancire a deviatiei fata de obiectivul pe termen mediu, in contradictie cu regulile fiscale statuate de Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare.

Potrivit acestei opinii, una dintre problemele proiectului de Buget 2018 este: Situarea deficitului sub plafonul de 3% depinde in mod semnificativ de venituri cu caracter exceptional.

Citeste si Guvernul a aprobat bugetul pe 2018. Unde merg cei mai multi bani anul viitor

Institutia mai apreciaza ca "scenariul macroeconomic ales este mai degraba optimist, ai carui parametri apar situati in partea superioara a intervalului posibilitatilor", in conditiile in care in realitate "balanta riscurilor este inclinata spre evolutii mai putin favorabile celor luate in calcul".

Mai precis: Consiliul fiscal afirma ca "veniturile din TVA prognozate pentru 2018 apar drept semnificativ supraevaluate, chiar in conditiile utilizarii scenariului macroeconomic al CNP". Aceasta, afirma Consiliul fiscal, va genera "implicatii asupra asigurarii finantarii autoritatilor locale".

Suplimentar, Consiliul considera: cheltuielile de asistenta sociala apar drept semnificativ subevaluate.

Convergenta catre obiectivul pe termen mediu incepe cu adevarat din 2020

Constructia bugetara tinteste un deficit situat usor sub nivelul de referinta de 3% din PIB aferent bratului corectiv al Pactului de Stabilitate si Crestere (PSC).

Indiferent insa de nivelul estimat al excesului de cerere (de mentionat ca persista diferente semnificative intre evaluarile Comisiei Nationale de Prognoza- CNP si cele mai recente evaluari disponibile din partea Comisiei Europene- CE cu privire la dimensiunea ritmului de crestere a PIB potential si efectiv, evaluarile CNP fiind substantial mai optimiste), constructia bugetara consfinteste un derapaj de proportii si care continua sa se largeasca si in 2018 de la exigentele bratului preventiv al PSC, preluate de altfel si in legislatia nationala prin intermediul LRFB.

Citeste mai multe despre Consiliului fiscal, despre proiectul de Buget 2018: Incasari supraevaluate, cheltuieli subevaluate. Tinta de deficit depinde de venituri exceptionale pe Curs de Guvernare

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...