Consiliul Fiscal critica rectificarea bugetara: Avem rezerve ca Guvernul va colecta mult si va cheltui putin, cum promite. Riscam sa depasim tinta de deficit

Joi, 08 August 2019, ora 13:54
2845 citiri
Consiliul Fiscal critica rectificarea bugetara: Avem rezerve ca Guvernul va colecta mult si va cheltui putin, cum promite. Riscam sa depasim tinta de deficit
Foto: Arhiva Pixabay

Consiliul Fiscal (CF) al Romaniei are rezerve cu privire la rezultatele pe care Cabinetul Dancila promite ca le va obtine prin rectificarea bugetara pe care o va adopta joi. Mai exact - sustin specialistii CF - proiectia Guvernului e cam optimista.

Cu alte cuvinte, e greu de crezut ca Executivul va incasa mult si va cheltui putin, asa cum si-a propus. Iar daca lucrurile vor merge conform proiectiei, de pierdut vom avea cu totii.

Marti dimineata, Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica proiectul primei rectificari bugetare din acest an.

In document se arata ca va fi respectata limita de 2,76% a deficitului bugetar si ca sunt asigurate sumele necesare pentru plata pensiilor si a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investitii aflate in derulare, in timp ce sunt reduse sumele alocate institutiilor cu un grad scazut de utilizare a banilor alocati, se mai arata in proiect.

Ministerele care pierd bani la rectificare sunt:

- Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei);

- Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei);

- Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comert si Antreprenoriat (-243 milioane de lei);

- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (- 310,4 milioane de lei);

- Ministerul Cercetarii si Inovarii (- 369,1 milioane lei);

- Ministerul Educatiei Nationale (-1,03 miliarde lei);

- Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

Totodata, si bugetul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) va fi redus cu 71,66 milioane de lei. In schimb, bugetul Serviciului Roman de Informatii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane de lei, fiind majorate si bugetele Serviciului de Informatii Externe (SIE) si Serviciului de Protectie si Paza (SPP).

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, dar primarii sunt in continuare nemultumiti de banii primiti.

Guvernul sustine ca va colecta mult si va cheltui mai putin. Dar cifrele nu confirma ca e posibil

Dupa ce a analizat proiectul de rectificare bugetara, Consiliul Fiscal a anuntat ca are rezerve cu privire la mai multe calcule ale Cabinetului Dancila. Printre altele - sustin specialistii CF - calculele nu certifica faptul ca Guvernul ar putea incasa cat si-a propus.

"Consiliul Fiscal are rezerve insemnate fata de nivelul propus al veniturilor bugetare - mai ales in cazul celor din TVA si contributii de asigurari sociale - identificand un minus de venituri cumulat situat intre 5,8-6,8 mld. lei", se arata intr-un comunicat remis redactiei de CF.

Mai mult, sustin specialistii citati, e prea devreme pentru a stabili daca masurile de eficientizare a colectariii propuse de Guvern vor fi sau nu eficiente.

"Consiliul Fiscal apreciaza ca un eventual impact bugetar pozitiv atat al masurilor de crestere a eficientei colectarii, cat si al amnistiei fiscale nu poate fi luat in considerare ex ante in proiectia veniturilor bugetare avand in vedere principiul prudentei, statuat de LRFB", se mai arata in documentul citat.

Totodata, CF sustine ca este greu de crezut ca Guvernul va reusi sa cheltuiasca putin, asa cum si-a propus.

"In ceea ce priveste cheltuielile bugetare, Consiliul Fiscal are rezerve fata de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistenta sociala si cele cu achizitiile de bunuri si servicii, identificand o sub-bugetare a acestora cu 3,5-4,5 mld. lei.

O absorbtie mai redusa a fondurilor europene, nedezirabila din perspectiva dezvoltarii economice, ar putea diminua deficitul bugetar cu 2,5-3,5 mld. lei", mai transmite CF.

De ce ne-ar interesa toate acestea? Din cauza ca - daca nu va reusi sa colecteze mult si sa cheltuiasca putin, asa cum si-a propus - Guvernul ar putea dezechilibra economia, favorizand depasirea tintei de deficit bugetar pe care Romania trebuie sa o respecte, potrivit angajamentelor luate fata de UE.

"Consiliul Fiscal apreciaza, astfel, ca exista riscuri semnificative de depasire a tintei de deficit asumate si chiar a nivelului de referintade 3% din PIB pentru deficitul bugetar. In absenta adoptarii unor masuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil in care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 este cuprins intre 3,4% -3,7% din PIB", apreciaza CF.

Mai multe puteti afla citind integral analiza realizata de specialistii Consiliului Fiscal:

Ce-ar de facut in aceasta situatie? Potrivit CF - in loc sa faca proiectii nerealiste - Guvernul ar trebui sa gaseasca solutii care sa-i permita sa incaseze, intr-adevar, mai multi bani. Si, totodata, sa isi mai reduca din cheltuieli.

"Consiliul Fiscal apreciaza ca sunt necesare masuri serioase de consolidare bugetara, considerand atat nivelul actual al deficitului, cat si perspectiva pe termen mediu, prin cresterea veniturilor si/sau rationalizarea si eficientizarea cheltuielilor. O majorare substantiala a veniturilor bugetare pare o conditie sine-qua-nonin acest proces de consolidare", se mai arata in documentul remis redactiei de Consiliul Fiscal.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...