Consiliul Fiscal: Estimarea Guvernului privind incasarea din TVA este excesiv de optimista

Joi, 06 Septembrie 2018, ora 16:09
1719 citiri
Consiliul Fiscal: Estimarea Guvernului privind incasarea din TVA este excesiv de optimista

Estimarea privind incasarea din TVA este excesiv de optimista in a doua iteratie a rectificarii bugetare si presupune ca in patru-cinci luni care au mai ramas pana la finalul anului sa avem o crestere de peste 20% a incasarilor din TVA, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Aceasta rectificare, asa cum noi ne-am exprimat la Consiliul Fiscal, aduce cateva modificari majore si pe venituri si pe cheltuieli. In prima sa varianta, rectificarea aducea o corectie a proiectiilor de venituri, unele corectii erau intemeiate, altele mai putin justificate si noi am subliniat la Consiliul Fiscal ca la TVA si accize era o proiectie care era destul de optimista.

La a doua iteratie a rectificarii estimarea este si mai optimista. Spre exemplu, la TVA avem pe primele sapte luni ale anului o crestere fata de aceeasi perioada de sub 10% si rectificarea bugetara propune o crestere de 15% pe tot anul. Acesta ar implica faptul ca in patru-cinci luni care au mai ramas pana la finalul anului sa avem o crestere de peste 20% a incasarilor din TVA, care nu este imposibila, dar este excesiv de optimista", a spus Ionut Dumitru.

Acesta a afirmat ca o crestere economica reala de 5,5%, fata de 6,1%, cat era precedenta proiectie, este una foarte mare, care iese din peisajul proiectiilor existente in momentul de fata in piata.

"Noi avem o proiectie la banca (Raiffeisen Bank - n.red.) in momentul de fata de 4,2%, dar pe care o consideram deja foarte optimista si suntem in proces sa o revizuim, probabil undeva la sub 4%, mai degraba spre 3,5%. Deci 5,5% crestere economica pare nerealist in momentul de fata si pare a avea o probabilitate extrem de mica.

Atunci cand discutam de proiectii nimeni nu are dreptate, evident, ca nu stie nimeni exact ce se va intampla in viitor, dar putem sa atasam niste probabilitati mai mici sau mai mari. La 5,5% crestere economica proiectata de catre Guvern as atasa o probabilitate aproape de 0", a explicat Ionut Dumitru.

De asemenea, el a subliniat ca intr-un scenariu de nemodificare a politicilor economice pana la finalul anului si daca se executa bugetul asa cum este rectificat in momentul de fata, probabilitatea sa depasim un nivel al deficitului de 3% din PIB este foarte mare.

Guvernul a aprobat recent prima rectificare bugetara din acest an, care are la baza o crestere economica de 5,5%.

Totodata, in ciuda lipsei unui aviz primit de la CSAT, Guvernul a aprobat miercuri rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale.

Iata raportul privind executia bugetara, criticat de Iohannis: Incasarile la buget sunt sub tinta asumata de Guvern

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...