Consiliul Fiscal: Proiectul de rectificare bugetara incalca legea

Miercuri, 03 August 2011, ora 23:31
1297 citiri
Consiliul Fiscal: Proiectul de rectificare bugetara incalca legea

Consiliul Fiscal atrage atentia ca proiectul de rectificare nu indeplineste regula care stipuleaza ca pot fi suplimentate cheltuielile cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

"Proiectul de rectificare nu indeplineste regula cu privire la rectificarile bugetare stipulata la art. 16 din Legea nr. 69/2010 conform caruia cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat al Consiliului Fiscal.

De asemenea, se mentioneaza ca nivelul total al cheltuielilor bugetului general consolidat excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori propus prin proiectul de rectificare depaseste cu 2,9 miliarde lei plafonul de 194,4 miliarde lei aprobat de Parlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specifica si in strategia fiscal-bugetara.

"In acest context, Consiliul Fiscal atrage atentia asupra faptului ca incalcarea articolului 16 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare implica sanctiuni explicite in conformitate cu prevederile articolului 56 alin. 1 si 2 din aceeasi lege. Desi proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2011 prevede derogarea de la prevederile art. 16 al Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, Consiliul Fiscal considera regretabila practica de a eluda printr-un act normativ regulile instituite prin legea 69/2010 pentru promovarea disciplinei in executia bugetara", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit Consiliului, indiferent daca majorarea de cheltuieli poate fi justificata partial de necesitatea platii arieratelor, suspendarea temporara a prevederilor legii responsabilitatii fiscal-bugetare creeaza un precedent care poate genera in viitor si alte derapaje de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile si predictibile.

"In plus, recursul la derogare de la regulile instituite de legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu este de natura sa contribuie la stabilirea unui cadru credibil si predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare, subminand astfel unul dintre scopurile pentru care legea 69/2010 a fost asumata si promovata de autoritati", se mai mentioneaza in document.

Ce prevede proiectul de rectificare bugetara?

Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat cu 2,98 miliarde lei, mentinand astfel tinta de deficit bugetar asumata prin Legea 285/2010 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.

Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza pe de-o parte performantei mai bune a veniturilor din accize inregistrata la finele primului semestru al anului, aceasta categorie de venituri fiind revizuita ascendent cu 1,6 miliarde lei, si pe de alta parte unui plus de venituri la nivelul TVA (+550 milioane lei) si veniturilor nefiscale (+876 milioane lei), generat de implementarea unei scheme de stingere "in lant" a arieratelor bugetare.

Conform acestei scheme, 1,42 miliarde lei vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si catre anumite companii de stat astfel incat in final aceste transferuri sa conduca la stingerea unor obligatii restante catre buget.

Majorarea cheltuielilor totale cu 2,98 miliarde lei reflecta, pe de o parte, impactul schemei de stingere " in lant" mai sus mentionate (1,42 miliarde lei, cu impact la nivelul capitolelor de cheltuieli "subventii" - 735,5 milioane lei, "asistenta sociala" - 236,6 milioane lei, "alte transferuri" - 442,3 milioane lei, "alte cheltuieli" - 12 milioane lei), iar pe de alta parte, suplimentarea cheltuielilor totale cu 1,54 miliarde lei.

Aceasta din urma majorare este localizata in principal la nivelul cheltuielilor cu bunurile si serviciile (+433,2 milioane lei, din care 300 milioane lei catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate), la cel al cheltuielilor de capital (+320,8 milioane lei), la cel al fondului de rezerva (+228 milioane lei), la nivelul cheltuielilor cu subventiile (+220,8 milioane lei), la cel al cheltuielilor cu asistenta sociala (+116,3 milioane lei, reflectand impactul net al majorarii cheltuielilor la nivelul BASS cu 809,5 milioane lei si la nivelul bugetului de stat cu 10 milioane lei si al reducerii cu 694,9 milioane lei a cheltuielilor cu indemnizatiile de somaj) si al categoriei "alte transferuri" (+116,7 milioane lei).

Potrivit Consiliului Fiscal, proiectul de rectificare bugetara indeplineste conditiile art. 15, alin. (2) din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010 cu privire la faptul ca nu pot fi aprobate mai mult de doua rectificari bugetare pe an si acestea nu pot fi promovate in primele sase luni ale anului.

Proiectul de rectificare indeplineste si regula stipulata la art. 9, alin. (2) din Legea nr. 69/2010 conform caruia totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificarilor bugetare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#rectificare bugetara, #proiect rectificare bugetara , #buget
Comentarii